VOLPAIA Prelius Vermentino Biologico Toscana 2020

Kód: V0912
467 Kč –12 %
Vermentino Prelius Volpaia
467 Kč –12 % 409 Kč / ks
Skladem
Můžeme doručit do:
26.5.2022

Jiskrná žlutá barva. Květinové aroma se stopami bílých broskví, ananasu a jablek. Chuť je svěží, elegantní a minerálně slaná.

Detailní informace

Detailní popis produktu

Jiskrná žlutá barva. Květinové aroma se stopami bílých broskví, ananasu a jablek. Chuť je svěží, elegantní a minerálně slaná. Má dobrou ovocnou strukturu s dlouhou dochutí s převládajícími tóny žlutého ovoce.

Doplňkové parametry

Kategorie: Bílé
Záruka: 6

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.

Nevyplňujte toto pole:
VINAŘSTVÍ
CASTELLO DI VOLPAIA
ITALSKÉ
TOSCANA

První zmínky o kultivaci vína v Castello di Volpaia, které se nachází v samém srdci oblasti Chinati Classico, sahají až do 12. století. V dnešní době vinařství vlastní rodina Mascheroni, která jej značně zmodernizovala a převedla na organickou produkci. Kromě vinařství v Chianti Classico rozšířila svou působnost i do toskánské přímořské oblasti Maremma.

Vinařství významně formovala jeho poloha v srdci Chianti na pomezí kdysi soupeřících států Florencie a Sieny. Nachází se za hradbami středověkého opevněného městečka Volpaia, což v překladu znamená liščí doupě, a kromě své pověsti silného opevnění je jeho historie již od počátku spjata s produkcí vína.

Skvělé polohy k pěstování révy vinné předurčily Volpaie dlouhou vinařskou tradici. Tomu, že vinařství se zde rozvíjelo pravděpodobně hned po vystavení města, napovídají první písemné zmínky o kultivaci révy vinné, jenž se datují už k roku 1172. Logo vinařství znázorňuje rodinný erb slavné rodiny della Volpaia, která nese jméno po samotném městečku. Proslavila se především hodinářstvím a přátelila se s takovými mistry, jakým byl například Leonardo da Vinci. Rostoucímu významu městečka učinil přítrž až pád Sieny roku 1554, čímž Volpaia ztratila své důležité strategické postavení. Její přední pozice v produkci vína a olivového oleje však přetrvává i nadále.

Do dnešního vývoje vinařství promluvil významný tiskař a knihař Rafaelo Stianti, když roku 1966 koupil vinařství spolu s dvěma třetinami městečka. Po svatbě jeho dcery Giovanelly s Carlem Masceronim jej pak věnoval novomanželům jako svatební dar. Mladý manželský pár neotálel a začal s rozsáhlou modernizací sklepů a pozvolným přesazováním vinic. Ve sklepních prostorách vznikly moderní prostory s nerezovými tanky pro kontrolované kvašení, sklepy pro zrání vína v dubových sudech a následně v láhvích. Pod chodníky byl následně vybudován důmyslný “vínovod“, který umožňuje gravitační přesun mladého vína z nerezových tanků do míst určených pro zrání v dubových sudech.

Vinařství dnes spravuje 46 hektarů vinic a 12 hektarů olivových sadů v nadmořské výšce mezi 400 a 600 m.n.m. O vinice situované na pískovcových půdách s bohatým podílem vápence se starají v rámci zásad organického hospodaření. Z červených vín připadá největší rozloha vinic tradiční autochtonní odrůdě Sangiovese, jíž doplňují mezinárodní odrůdy Merlot a Cabernet Sauvignon. Největší vína Chianti Classico DOCG jsou pak v duchu nových trendů postavena na 100% podílu Sangiovese, které zde naplno projevuje svůj potenciál. Celá produkce je doplněna o bílé cuvée Chardonnay a Sauvignonu blanc a tradiční dezertní víno Vinsanto z odrůd Trebbiano a Malvasia.

Zajímavým počinem je pak spolupráce vinařství Prelius s Castello di Volpaia. Výsledkem je mladé Citto a jeho starší sourozenec Indue. Obě vína jsou cuvée elegantního Sangiovese z poloh Chianti Classico a mohutného Cabernetu Sauvignon z horké přímořské Maremmy.

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení