Ca' Marcanda Toscana IGP Promis 2019

Kód: V0880
986,15 Kč / ks 1 314,87 Kč / 1 l
Skladem
Můžeme doručit do:
2.2.2023
Možnosti doručení

Rubínová barva s výraznějším meniskem a velmi dobrou viskozitou. Vůně je čistá, intenzivnější s bohatou škálou sladkého koření.

Detailní informace

Detailní popis produktu

Rubínová barva s výraznějším meniskem a velmi dobrou viskozitou. Vůně je čistá, intenzivnější s bohatou škálou sladkého koření. Příjemné víno s elegancí Sangiovese, plností Merlotu a jemností Syrahu. Výrazná středně plná chuť s nádechem černého rybízu, černých třešní, bylin a čokolády. Delší sametově hřejivý závěr. Soulad mezi dobrou kyselostí a pevnými taniny poskytuje vynikající potenciál stárnutí.

Promis, zkratka latinského slova promissio představuje opravdu další skvělé víno Angela Gajy a jeho týmu v Bolgheri. Chuť vína připomíná zralé ovoce, kůži, koření a grilované bylinky.

Odrůdy: Merlot 55%, Syrah 35% a Sangiovese 10%
Skvělá kombinace s: těstoviny, pečené maso, grilované ryby s vinnými omáčkami, pikantní exotické maso, grilované telecí, hovězí svíčková, pečené krevety a pizza.

 

Doplňkové parametry

Kategorie: Červené
Záruka: 6

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.

Nevyplňujte toto pole:

Ca'Marcanda je jedním z vinařství, které vlastní ikonický vinař a legenda v oboru, Angelo Gaja. Angelo Gaja má své kořeny v italském regionu Piemonte, kde začal svou vinařskou činnost, odtud také pochází jeho nejoceňovanější vína. Jeho vizitkou je i to, že jako jeden z mála vinařů dokonce dosáhl na nejvyšší možné hodnocení v průvodci Gambero Rosso.

Do vinařství Ca'Marcanda se dostanete za pouhou hodinu cesty autem z Livorna. Název Ca'Marcanda pochází z dialektu Angelovy rodné oblasti Piemonte a v překladu znamená „dům nekonečných jednání“. Je to upomínka na dlouhá vyjednávání, která Angelo Gaja musel podstoupit, než vykoupil pozemky vinic amisto pro stavbu vinařství.

Místní klima se svěžím větrem, horkými dny a chladnými nocemi jsou jako stvořené pro pěstování červené odrůdy Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot a  Syrah.

Samotný termín Supertoskánská vína poprvé použil pravděpodobně britský novinář a držitel titulu Master of Wine Nicolas Belfrage. „Super“ v názvu odkazovalo na celkově vyšší kvalitu, strukturu a koncentraci vín v porovnání s tehdejší úrovní toskánských vín. Ta v 70. a 80. letech rozhodně nedosahovala kvality běžné dnes a i v rámci slavných apelací jako Chianti Classico se ozývaly mezi výrobci hlasy po změnách a přísnějších pravidlech pro výrobu vín. Pro některé slavné výrobce se stala Supertoskánská vína jakýmsi vzdorem proti rigidním pravidlům. Například zmíněný Piero Antinoti uvedl na trh své supertoskánské víno Tignanello jako „stolní víno“, ale jeho cenovka převyšovala téměř vše, co bylo v Toskánsku toho času k dostání.

 

Tignanello vzniklo v roce 1971 jako víno ze 100 % tvořené odrůdou Sangiovese. Pocházelo z vinic v zóně Chianti Classico, ale nemohlo být klasifikováno v rámci této apelace, protože pravidla pro výrobu vín Chianti Classico tehdy vyžadovala povinné přimíchávání bílých odrůd jako Trebbiano Toscano nebo Malvasia (dnes již toto pravidlo neplatí).

 

Místem, kde ale nedlouho poté propukl boom tzv. Supertoskánských vín je oblast Bolgheri, která se nachází na toskánském pobřeží kolem stejnojmenného městečka. Tady vznikla legenda s názvem Sassiacia. Dnes jedno z nejslavnějších vín celé Itálie uvedl v roce 1968 Mario Incisa della Rocchetta, mimochodem strýc Piera Antinoriho. Neuvěřitelně komplexní a rafinované víno postavené na odrůdě Cabernet Sauvignon se narodilo v místě, kde nebyla toho času žádná apelace a kde si jen stěží mohl někdo představit, že budou jednou vznikat ta nejvyhledávanější vína celé Itálie.

Vinice v Bolgheri

V roce 1978 uspořádala redakce britského časopisu Decanter soutěž, ve které se utkalo třicet vín z odrůdy Cabernet Sauvignon, reprezentujících to nejlepší na světě. Vyhrála Sassicaia 1972. Ohlasy netrvaly dlouho a v 80. letech vznikl velký boom tzv. Supertoskánských vín, v této dekádě vzniklo mnoho prestižních značek, které pak doplnila další vína v 90. letech. Vína jako Solaia, Ornellaia, Massetto, Flaccianello nebo Le Pergole Torte jsou dodnes ikonami a vyhledávají je investoři do vín z celého světa.

Vznik apelace Bolgheri DOC

Vzhledem k tomu, že supertoskánská vína nesplňovala kritéria pro zařazení do apelačního označení DOC, byla dlouho označována jen jako „stolní vína“, od roku 1992 pak jako geograficky typická vína IGT. Až o několik let později se konsorciu místních výrobců podařilo prosadit pravidla pro výrobu vín Bolgheri DOC, Bolgheri Superiore DOC a Bolgheri Sassicaia DOC.

 Červená vína z Bolgheri mohou být lahvována z odrůd Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot nebo jako cuvée těchto odrůd s maximálně 50% příměsí odrůd Syrah nebo Sangiovese. Jiné červené odrůdy jako Petit Verdot nebo Cabernet franc mohou tvořit až 30 % vína. Víno Sassicaia pak má od roku 2013 vlastní apelaci DOC s výhledem povýšení do kategorie DOCG v relativně blízké buducnosti. Bílá vína Bolgheri Bianco DOC jsou pak zejména z odrůdy Vermentino doplněné o odrůdy jako Sauvignon blanc a Trebbiano Toscano.

 Víno z Bolgheri

 Kromě odrůdového složení konsorcium zdejších výrobců také stanovuje přísná pravidla pro maximální výnosy, s cílem udržet kvalitu vín. S rostoucí popularitou totiž nabobtnala i jejich produkce. Jestliže mělo Bolgheri do roku 1998 zhruba 200 hektarů registrovaných vinic, aktuálně je to více než šestinásobek. Údaj ze začátku letošního roku zní 1370 hektarů, z nichž 42 % tvoří Cabernet Sauvignon, 25 % Merlot, 9 % Cabernet franc a zbytek další výše zmíněné odrůdy.

CA' MARCANDA | ANGELO GAJA

TUSCANY | BOLGHERI

Ca' Marcanda | Angelo Gaja

Angelo Gaja, the most famous inhabitant of the village of Barbaresco, has long been known throughout the world for his careful and uncompromising preparation of Italian wines of the highest quality and exclusivity. Also in his branch Ca' Marcanda in the Bolgheri area, the prominent winemaker produces elegant wines in his unmistakable style, which combine with the typical local characteristics of the terroir. The wines deliver a polished and modern image of the still quite young Tuscan cultivation zone. The beautiful vineyard in Castagneto Carducci produces wonderful Bordeaux blends from the international varieties Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot and a little Syrah. The very high-quality grapes thrive on a vineyard area of about 100 hectares. A large part of the vineyards are arranged in the form of a belt around the winery, in which about 450,000 bottles are closed with corks every year.

 

The futuristic cellar of Ca' Marcanda is extremely modern and generously designed. It almost completely disappears beneath the surface. The best possible processing of the grapes is guaranteed in the rooms. Gaja had the winery built into a mountain in such a way that it merges completely with the landscape from three sides. In front of it are cypresses, which the owner of the estate has planted in small groups of five trees near all his vineyards. Why he is doing this, he himself does not know exactly. Gaja says, however: "The cypresses will still be there when I'm gone." The full-bodied and fruity Camarcanda Bolgheri, the most expensive product in the range, has the status of a showpiece. The noble drop is prepared from Merlot, Cabernet Sauvignon and a little Cabernet Franc.

 

Until Angelo Gaja finally the vineyard hills of the vineyard Ca' Marcanda, he needed some nerve and patience. The negotiations with the former owner of the parcels, which were still very sparsely planted at that time, took a very long time. The names of some wines refer to these time-consuming conversations. Thus the Promis - an IGT wine pressed from Merlot, Syrah and Sangiovese - is derived from the Italian word promessa. The name is intended to sum up the promise of quality and the reward for the care and excellence of creative work. Magari - this IGT consists half of Merlot and equal parts of Cabernet Sauvignon and Cabernet Franc - means as much as perhaps translated from Italian. From this wine name the following question can be deduced with a little imagination: "Maybe he'll sell me the parcels, maybe he won't."

 

"Stylistically, the wines are modern, although according to the still young tradition of Bolgheri. Full fruit, dense, precise use of wood for wines that fully meet expectations."GAMBERO ROSSO

 

 

Facts

Year of foundation: 1996

Owner: Angelo Gaja

Oenologist: Guido Rivella

Annual production: approx. 450,000 bottles

Vineyard: approx. 100 hectares

Conventional cultivation