Vegan friendly

Nejprodávanější

CANEVEL Prosecco Valdobbiadene DOCG Brut 19
500 Kč –24 %
Původně: 500 Kč  (–24 %)
378 Kč / ks
CAVA BLANC DE NOIRS brut nature gran reserva
692 Kč –12 %
Původně: 692 Kč  (–12 %)
606 Kč / ks
CANEVEL Prosecco Valdobbiadene DOCG Brut Campofalco 18
555 Kč –17 %
Původně: 555 Kč  (–17 %)
458 Kč / ks
bianco beta delta alois lageder 2016 2015
559 Kč –32 %
Původně: 559 Kč  (–32 %)
380 Kč / ks
L MIM NATURA Brut Reserva Cava Vins el Cep nature vino e cuore Michal Procházka
998 Kč –12 %
Původně: 998 Kč  (–12 %)
874 Kč / ks
CLOS GELIDA EXCLUSIVE 2016 Brut Reserva Cava Vins el Cep nature vino e cuore Michal Procházka
406 Kč –12 %
Původně: 406 Kč  (–12 %)
356 Kč / ks
22 položek celkem
CANEVEL Millesimato brut 18 Rosa del Fae
555 Kč –17 %
460 Kč / ks
Kód: V0541
medal brut Canevel Vino e Cuore Michal Procházka Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG Spumante Brut 0,75 90
500 Kč –24 %
380 Kč / ks
Kód: V0785
ED Canevel Vino e Cuore Michal Procházka Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG Spumante Extra Dry 0,75
500 Kč –24 %
380 Kč / ks
Kód: V0784
CAVA BLANC DE NOIRS brut nature gran reserva
692 Kč –12 %
606 Kč / ks
Kód: V0567
CAVA CLAROR brut nature gran reserva
1 651 Kč –12 %
1 447 Kč / ks
Kód: V0568
CLOS GELIDA EXCLUSIVE 2016 Brut Reserva Cava Vins el Cep nature vino e cuore Michal Procházka
406 Kč –12 %
356 Kč / ks
Kód: V0789
CAVA L’alzinar brut reserva
366 Kč –12 %
321 Kč / ks
Kód: V0788
MIM NATURA Brut Reserva Cava Vins el Cep nature vino e cuore Michal Procházka
485 Kč –12 %
425 Kč / ks
Kód: V0790
L MIM NATURA Brut Reserva Cava Vins el Cep nature vino e cuore Michal Procházka
998 Kč –12 %
874 Kč / ks
Kód: V0791
ALOIS LAGEDER COMPOSITIONS FORRA 2015
803 Kč –12 %
704 Kč / ks
Kód: V0113

Proč nejsou všechna vína veganská?

Na první pohled bizarní otázka — co by přece mělo veganům překážet na nápoji vyrobeném zkvašením hroznové šťávy? Víno je sice vyrobeno z hroznů, ale to nutně neznamená, že je vegetariánské či veganské.

Některé metody ve vinařství totiž využívají produkty živočišného původu, a proto stále větší počet výrobců uvádí na své etiketě, zda je víno vhodné pro vegany nebo vegetariány. Co je pro tyto vína příznačné?

Většina vín prochází procesem čiření, čímž se víno před lahvováním zbavuje přebytečných částic. Právě v této fázi se mnoho vín stává nevhodnými pro vegany a vegetariány. K čiření se totiž často používá kasein (mléčná bílkovina), želatina, vyzina či vaječné bílky.

Jako veganská můžeme označit vína nefiltrovaná a nečiřená. Naštěstí existuje také několik čiřících prostředků, které jsou účinné a zároveň šetrné ke zvířatům. Vhodnými alternativami jsou bentonit, kaolin, tanin či hrachový protein. Vegani se kromě samotného procesu výroby vína často zajímají i o to, zda byly živočišné produkty použity v zemědělství. Jde například o použití kostní moučky či rybí emulze v hnojení.