Ca' Marcanda Toscana Bolgheri DOP Super Tuscan Magari 2021

Kód: V1154
2 755 Kč –12 %
MAGARI 2019 ANGELO Ca' Marcanda GAJA BOLGHERI 0,75 ROSSO DOP
2 755 Kč –12 % 2 414 Kč / ks 3 218,67 Kč / 1 l
Skladem
Můžeme doručit do:
26.2.2024
Možnosti doručení

“Magari” Rosso Bolgheri DOP, vinařství Ca' Marcanda, Angelo Gaja, ročník 2021,34% Cabernet Franc, 33% Cabernet Sauvignon, 33% Petit Verdot.

Detailní informace

Detailní popis produktu

“Magari” Rosso Bolgheri DOC 2021

Ca' Marcanda | Angelo Gaja | Tuscany

Ca' Marcanda S.p.A. | Loc. Caccia al Piano | IT 57022 Castagneto Carducci

Tmavě karmínová barva s namodralými odlesky a velmi dobrou viskozitou. Vůně s dostatkem drobného tmavého ovoce, sladkého koření a eukaliptu, doplněná o jemný tón pražené kávy. Chuť je výraznější, temperamentní s náznakem borůvkového koláče a povidel. Dlouhý, sametový a hřejivý závěr.

Odrůdy: 34% Cabernet Franc, 33% Cabernet Sauvignon, 33% Petit Verdot

Slovo Magari je italským výrazem, který má několik významů. Může znamenat „ kéž by ", „možná", či „ kéž by to byla pravda ". Zobrazuje tak ve svém názvu Gajův optimismus a smysl pro humor, navzdory enormnímu úsilí vynaloženém při komplikovaného zrodu jeho vinařského projektu Ca'Marcanda.

Kvašení jednotlivých odrůd probíhá odděleně, smíchány jsou až po jablečno-mléčném kvašení na přelomu ledna a února následujícího roku. Zrání probíhá 18 měsíců v nových a mírně použitých sudech, poté alespoň 6 měsíců v lahvi.

Magari v sobě zobrazuje šťavnatou ovocnost Merlotu s kořenitým aroma Cabernetu. Tělnaté a kulaté víno, které si však zároveň udržuje elegantní a sametovou strukturu. Skvěle si ho vychutnáte nyní, nebo v následujících minimálně osmi letech. 

Angelo Gaja

Těžko si lze představit větší vinařský pojem z Itálie než jméno Gaja. Proslavené vinařství založil Giovanni Gaja v roce 1859 a po čtyři generace zůstalo výhradně ve vlastnictví rodiny.

Historicky sahají jeho kořeny vinařství do 19 století, kdy jeho dědeček začínal v rodném Piemonte. Pan Gaja je znám svou tvrdou prací, za kterou je odměňován více než 40 let, jako nejlepší a nejvíce prospěšný vinař. Nejvíce se proslavil v rodném Piemonte na vinicích v okolí měst Barbaresco a La Morra.

Zároveň se mu podařilo vybudovat dvě vinařství v regionu Toskánska, kde vlastní vinice v okolí měst Montalcino (Pieve Santa Restituta) a Castagneto Carducci (Ca'Marcanda). V těchto dvou sklepích vznikají úžasná Brunella di Montalcino a famózní „Super Tuscan“- vína vyráběná v Toskánsku z francouzských odrůd.

Od začátku se Angelo Gaja soustředil na co nejvyšší kvalitu svých vín, díky čemuž se značka Gaja stala synonymem kvality, luxusu a prestiže.

 Alergeny: Stejně jako většina vín, může i toto víno obsahovat Oxid siřičitý (SO2), siřičitany a stopy vajec.

 “Magari” Rosso Bolgheri DOC 2021

 Magari is a dark, rich and lush wine that faithfully reflects the signature of Gaja in Bolgheri. Plump and supple fruit on the palate, dark berries and spices mingle with seamless intensity. The wine offers firm grip and long-lasting power on the finish. There is nothing here not to love. 

 "Aromas and flavours of tobacco, liquorice and cedar frame the core of blackcurrant and black cherry in this intense, vibrant red. An iron element also emerges, developing through to the long finish with fine balance and a lingering aftertaste." WINE SPECTATOR

 "Lots of Cabernet Franc character with currant bush and fresh herbs like basil and lemongrass. Medium to full body, with firm tannins and a spicy finish. Some undertones of tomato leaf and currants." JAMES SUCKLING

 "The 2021 Magari is the most elegant Magari I can remember tasting. Vibrant, nuanced and medium in body, the 2021 possesses notable energy from start to finish. All the elements are so nicely balanced. Dark cherry, mocha, dried herbs, licorice and menthol are finely sculpted in this super-expressive Bolgheri red. Terrific." VINOUS

 

Ratings

Vinous : 94 points

Wine Spectator: 93 points

James Suckling: 94 points

Product Details

Wine Classics: Supertuscan

Grape Varieties: 34% Cabernet Franc, 33% Cabernet Sauvignon, 33% Petit Verdot

Cultivation: close to nature

Expansion: 14 months barrique

Filtration: yes

Alcohol content: 14,50?% vol

Total extract: 30,65?g/l

Total acidity: 5,45?g/l

Residual sugar: 1,86?g/l

Sulfite: 83?mg/l

pH value: 3,49

Closure: natural cork

Serving temperature: 18-20?°C

Storage potential: 2038+

Allergens: contains sulphites

Character

Harmonious/soft and round

Strong/spicy/earthy

Fits to

Dark meat

Dark poultry

Grilled of any kind

Cheese well matured

Strong game dishes

Doplňkové parametry

Kategorie: Italská vína
Záruka: 6
Značka: Ca' Marcanda Gaja
Oblast původu: Toscana
Barva vína: Červené víno
Odrůda: Petit Verdot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc
Ročník: 2021
Klasifikace: Bolgheri DOP
Obsah alkoholu: 14,5 %
Obsah cukru: suché
Párování: samostatně, uzeniny, hovězí, zvěřina, jehněčí, černé lanýže
Objem: 0,75 l
Země původu: Itálie

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.

Nevyplňujte toto pole:
VINAŘSTVÍ
CA' MARCANDA
ITALSKÉ
TOSKÁNSKO BOLGHERI

Ca'Marcanda je jedním z vinařství, které vlastní ikonický vinař a legenda v oboru, Angelo Gaja. Angelo Gaja má své kořeny v italském regionu Piemonte, kde začal svou vinařskou činnost, odtud také pochází jeho nejoceňovanější vína. Jeho vizitkou je i to, že jako jeden z mála vinařů dokonce dosáhl na nejvyšší možné hodnocení v průvodci Gambero Rosso.

Do vinařství Ca'Marcanda se dostanete za pouhou hodinu cesty autem z Livorna. Název Ca'Marcanda pochází z dialektu Angelovy rodné oblasti Piemonte a v překladu znamená „dům nekonečných jednání“. Je to upomínka na dlouhá vyjednávání, která Angelo Gaja musel podstoupit, než vykoupil pozemky vinic amisto pro stavbu vinařství.

Místní klima se svěžím větrem, horkými dny a chladnými nocemi jsou jako stvořené pro pěstování červené odrůdy Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot a  Syrah.

Samotný termín Supertoskánská vína poprvé použil pravděpodobně britský novinář a držitel titulu Master of Wine Nicolas Belfrage. „Super“ v názvu odkazovalo na celkově vyšší kvalitu, strukturu a koncentraci vín v porovnání s tehdejší úrovní toskánských vín. Ta v 70. a 80. letech rozhodně nedosahovala kvality běžné dnes a i v rámci slavných apelací jako Chianti Classico se ozývaly mezi výrobci hlasy po změnách a přísnějších pravidlech pro výrobu vín. Pro některé slavné výrobce se stala Supertoskánská vína jakýmsi vzdorem proti rigidním pravidlům. Například zmíněný Piero Antinoti uvedl na trh své supertoskánské víno Tignanello jako „stolní víno“, ale jeho cenovka převyšovala téměř vše, co bylo v Toskánsku toho času k dostání.

 

Tignanello vzniklo v roce 1971 jako víno ze 100 % tvořené odrůdou Sangiovese. Pocházelo z vinic v zóně Chianti Classico, ale nemohlo být klasifikováno v rámci této apelace, protože pravidla pro výrobu vín Chianti Classico tehdy vyžadovala povinné přimíchávání bílých odrůd jako Trebbiano Toscano nebo Malvasia (dnes již toto pravidlo neplatí).

 

Místem, kde ale nedlouho poté propukl boom tzv. Supertoskánských vín je oblast Bolgheri, která se nachází na toskánském pobřeží kolem stejnojmenného městečka. Tady vznikla legenda s názvem Sassiacia. Dnes jedno z nejslavnějších vín celé Itálie uvedl v roce 1968 Mario Incisa della Rocchetta, mimochodem strýc Piera Antinoriho. Neuvěřitelně komplexní a rafinované víno postavené na odrůdě Cabernet Sauvignon se narodilo v místě, kde nebyla toho času žádná apelace a kde si jen stěží mohl někdo představit, že budou jednou vznikat ta nejvyhledávanější vína celé Itálie.

Vinice v Bolgheri

V roce 1978 uspořádala redakce britského časopisu Decanter soutěž, ve které se utkalo třicet vín z odrůdy Cabernet Sauvignon, reprezentujících to nejlepší na světě. Vyhrála Sassicaia 1972. Ohlasy netrvaly dlouho a v 80. letech vznikl velký boom tzv. Supertoskánských vín, v této dekádě vzniklo mnoho prestižních značek, které pak doplnila další vína v 90. letech. Vína jako Solaia, Ornellaia, Massetto, Flaccianello nebo Le Pergole Torte jsou dodnes ikonami a vyhledávají je investoři do vín z celého světa.

Vznik apelace Bolgheri DOC

Vzhledem k tomu, že supertoskánská vína nesplňovala kritéria pro zařazení do apelačního označení DOC, byla dlouho označována jen jako „stolní vína“, od roku 1992 pak jako geograficky typická vína IGT. Až o několik let později se konsorciu místních výrobců podařilo prosadit pravidla pro výrobu vín Bolgheri DOC, Bolgheri Superiore DOC a Bolgheri Sassicaia DOC.

 Červená vína z Bolgheri mohou být lahvována z odrůd Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot nebo jako cuvée těchto odrůd s maximálně 50% příměsí odrůd Syrah nebo Sangiovese. Jiné červené odrůdy jako Petit Verdot nebo Cabernet franc mohou tvořit až 30 % vína. Víno Sassicaia pak má od roku 2013 vlastní apelaci DOC s výhledem povýšení do kategorie DOCG v relativně blízké buducnosti. Bílá vína Bolgheri Bianco DOC jsou pak zejména z odrůdy Vermentino doplněné o odrůdy jako Sauvignon blanc a Trebbiano Toscano.

 Víno z Bolgheri

 Kromě odrůdového složení konsorcium zdejších výrobců také stanovuje přísná pravidla pro maximální výnosy, s cílem udržet kvalitu vín. S rostoucí popularitou totiž nabobtnala i jejich produkce. Jestliže mělo Bolgheri do roku 1998 zhruba 200 hektarů registrovaných vinic, aktuálně je to více než šestinásobek. Údaj ze začátku letošního roku zní 1370 hektarů, z nichž 42 % tvoří Cabernet Sauvignon, 25 % Merlot, 9 % Cabernet franc a zbytek další výše zmíněné odrůdy.


CA' MARCANDA | ANGELO GAJA

TUSCANY | BOLGHERI

Ca' Marcanda | Angelo Gaja

Angelo Gaja, the most famous inhabitant of the village of Barbaresco, has long been known throughout the world for his careful and uncompromising preparation of Italian wines of the highest quality and exclusivity. Also in his branch Ca' Marcanda in the Bolgheri area, the prominent winemaker produces elegant wines in his unmistakable style, which combine with the typical local characteristics of the terroir. The wines deliver a polished and modern image of the still quite young Tuscan cultivation zone. The beautiful vineyard in Castagneto Carducci produces wonderful Bordeaux blends from the international varieties Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot and a little Syrah. The very high-quality grapes thrive on a vineyard area of about 100 hectares. A large part of the vineyards are arranged in the form of a belt around the winery, in which about 450,000 bottles are closed with corks every year.

 

The futuristic cellar of Ca' Marcanda is extremely modern and generously designed. It almost completely disappears beneath the surface. The best possible processing of the grapes is guaranteed in the rooms. Gaja had the winery built into a mountain in such a way that it merges completely with the landscape from three sides. In front of it are cypresses, which the owner of the estate has planted in small groups of five trees near all his vineyards. Why he is doing this, he himself does not know exactly. Gaja says, however: "The cypresses will still be there when I'm gone." The full-bodied and fruity Camarcanda Bolgheri, the most expensive product in the range, has the status of a showpiece. The noble drop is prepared from Merlot, Cabernet Sauvignon and a little Cabernet Franc.

 

Until Angelo Gaja finally the vineyard hills of the vineyard Ca' Marcanda, he needed some nerve and patience. The negotiations with the former owner of the parcels, which were still very sparsely planted at that time, took a very long time. The names of some wines refer to these time-consuming conversations. Thus the Promis - an IGT wine pressed from Merlot, Syrah and Sangiovese - is derived from the Italian word promessa. The name is intended to sum up the promise of quality and the reward for the care and excellence of creative work. Magari - this IGT consists half of Merlot and equal parts of Cabernet Sauvignon and Cabernet Franc - means as much as perhaps translated from Italian. From this wine name the following question can be deduced with a little imagination: "Maybe he'll sell me the parcels, maybe he won't."

 

"Stylistically, the wines are modern, although according to the still young tradition of Bolgheri. Full fruit, dense, precise use of wood for wines that fully meet expectations."GAMBERO ROSSO

 

 


Facts

Year of foundation: 1996

Owner: Angelo Gaja

Oenologist: Guido Rivella

Annual production: approx. 450,000 bottles

Vineyard: approx. 100 hectares

Conventional cultivation

 

 Camarcanda_collection