Detailní popis produktu
Odrůda: 100% Barbera
Vinice: Hrozny pocházejí z naší historické vinice v Incisa Scapaccino, vysazené v roce 1961. Výnos podle specifikace nesmí přesáhnout 7 tun na hektar.
Vinifikace: Hrozny jsou ručně sbírány mezi prvním a druhým říjnovým týdnem, následně téhož večera podrceny a fermentovány v nerezových tancích s řízenou teplotou. Po dokončení alkoholového kvašení víno zraje přibližně 30 měsíců ve francouzských dubových sudech o objemu 25 hl. Po nalahvování víno pokračuje ve zrání v lahvi.
Barva: Sytě purpurově červená.
Vůně: Intenzivní a komplexní aroma červeného ovoce typického pro tuto odrůdu – připomíná ostružiny, třešně a jemný nádech dřeva.
Chuť: Pevná, plná, ale vyvážená chuť s dlouhým a příjemným závěrem.
Snoubení s jídlem: Skvěle se hodí k tajarinům s bílým lanýžem, smaženým hřibům nebo dušenému masu.
„Víno zrozené z hrdosti producentů oblasti Nizza, kteří společně bojovali za vznik superapelace pro tuto milovanou odrůdu, jež je hvězdou těchto kopců. Pokud máte příležitost, ochutnejte láhev starší než 6/7 let... teprve tehdy zažijete, jakou eleganci a komplexnost může tato odrůda rozvinout. Nemusí se bát srovnání s největšími piemontskými víny, jen potřebuje své ‚místo‘ vedle jídla, které si zaslouží.“
– Gianni
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.
VINAŘSTVÍ
TENUTA OLIM BAUDA
Poté co pan Bertolino v roce 1985 tragicky zemřel a zanechal po sobě tři malé děti, rodinné vinařství dlouhých 15 let nikdo neřídil. Přes noc bylo prosperující vinařství uzavřeno, a v následujících letech byly hrozny z jejich fantastických vinic prodávány jiným výrobcům. V roce 2000 se tři sourozenci rozhodli vinařství oživit a těžit z bohatství tohoto panství.
Společným úsilím se jim podařilo vinařství Olim Bauda znovu vybudovat a dostat ho zpět do formy jednoho z nejlepších producentů Piemontu. Olim Bauda produkuje skvělé Gavi a Moscato d'Asti, ale největší úspěchy na soutěžích sklízí za své neskutečné Barbery.
Jejich Barbera d'Asti ´Nizza´ již tradičně dostává 3 Bichieri z Gambero Rosso, či umístění top Barbera a 92 bodů od Roberta Parkera. Vinařství řídí sourozenci Dino, Diana a Gianni Bertolino, spolu s enologem Giuseppem Caviolou.