Amarone della Valpolicella DOCG
Amarone della Valpolicella DOCG: Klenot z oblasti Veneto
Úvod
Amarone della Valpolicella DOCG je ikonické èervené víno z italské oblasti Veneto, známé svou plnou chutí, komplexností a dlouhovìkostí. Patøí mezi nejvýznamnìjí vína Itálie a je symbolem elegance a tradièního vinaøství. Toto víno se vyrábí z èásteènì suených hroznù metodou appassimento, co mu dodává bohatost a intenzitu.
Odrùdy pouívané pro výrobu Amarone
Podle pravidel DOCG musí Amarone della Valpolicella obsahovat pøedevím místní odrùdy:
Corvina Veronese (4595 %) Páteø vína, dodává strukturu, tøeòové tóny a eleganci.
Corvinone (a 50 % jako náhrada Corviny) Poskytuje ovocnost a tìlo.
Rondinella (530 %) Pøispívá k barvì, aromatice a jemné bylinné nuanci.
Molinara (volitelná) Dodává svìest a kyselinu.
Dalí místní odrùdy jako Oseleta, Croatina nebo Dindarella mohou být pøidány v malém mnoství.
Historie Amarone della Valpolicella
Historie tohoto vína sahá a do starovìku, kdy Øímané vyrábìli sladké víno Reticum ze suených hroznù. Moderní Amarone vzniklo údajnì náhodou jako suchá verze sladkého Recioto della Valpolicella, kdy fermentace pokraèovala déle, ne vinaø zamýlel, a cukry se pøemìnily na alkohol. První lahve Amarone byly oficiálnì uvedeny na trh v roce 1953. V roce 2010 získalo Amarone status DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita).
Styly Amarone della Valpolicella
Klasické Amarone Bohaté, plné tìlo, vyí alkohol (1516 %), intenzivní aroma sueného ovoce, èokolády a koøení.
Amarone Riserva Delí zrání (min. 4 roky), vyí komplexnost, terciární tóny tabáku, kùe a lanýù.
Moderní styl Ovocnìjí, jemnìjí tøísloviny, více pøístupné v mladém vìku.
Tradièní styl Rustikálnìjí, s dùrazem na zemitost a koøenité tóny.
Výroba Metoda Appassimento
Zásadním prvkem výroby Amarone je metoda appassimento:
Hrozny se sklízejí ruènì a suí se 34 mìsíce na rohoích nebo v dobøe vìtraných místnostech.
Bìhem suení ztratí a 3040 % vody, èím se koncentrují cukry, kyseliny a aromatické látky.
Fermentace probíhá pomalu (68 týdnù) pøi nízkých teplotách.
Víno zraje minimálnì 2 roky (Riserva 4 roky), èasto v dubových sudech.
Nejlepí výrobci Amarone della Valpolicella
Quintarelli Giuseppe Ikona tradièního stylu, extrémnì dlouhé zrání a vysoká komplexita.
Dal Forno Romano Moderní styl, koncentrované a mohutné Amarone s velkým potenciálem zrání.
Allegrini Vyváená a elegantní vína s dùrazem na terroir.
Masi Prùkopník metody double fermentation a známá edice Costasera.
Tommasi Výrazné a strukturované Amarone s dlouhým potenciálem.
Popis chuti a vùnì Amarone della Valpolicella
Barva: Intenzivní rubínová a granátová.
Vùnì: Bohaté aroma suených vestek, tøení, fíkù, èokolády, tabáku, vanilky a koøení.
Chu: Plná, sametová, s tóny tmavého ovoce, hoøké èokolády, kávy a koøení. Dlouhý závìr s elegantními tøíslovinami.
Párování Amarone v gastronomii
Amarone je ideální víno pro výjimeèné pøíleitosti a skvìle doprovází:
Zvìøinu (jelen, srnèí, kanec) Harmonizuje s intenzivní chutí masa.
Hovìzí steaky a grilovaná masa Výrazná tøíslovina se krásnì propojí se avnatým masem.
Sýry s modrou plísní (Gorgonzola, Roquefort) Kontrast slanosti sýra s bohatostí vína.
Hutné omáèky na bázi rajèat a lanýù.
Hoøkou èokoládu (85 % kakaa) Ideální párování pro sladký závìr.
Závìr
Amarone della Valpolicella DOCG je skuteèným klenotem mezi italskými víny, který si získal svìtovou slávu díky své bohatosti, síle a eleganci. Je to víno pro opravdové znalce, které se skvìle hodí jak ke gastru, tak k meditaci. Investice do kvalitní lahve Amarone se odmìní nezapomenutelným záitkem, zvlátì pokud víno necháte nìkolik let zrát ve sklepì.
Valpolicella je známá vinaøská oblast v italském regionu Veneto, proslulá èervenými víny z odrùd Corvina, Rondinella a Molinara. Vína z Valpolicelly se dìlí podle stylu výroby a kvality následovnì:
1. Valpolicella DOC
Základní víno oblasti, lehké a svìí.
Vìtinou se pije mladé (do 23 let).
Chu: ovocná, s tóny viní a èerveného rybízu.
Alkohol: obvykle kolem 1112 %.
2. Valpolicella Classico DOC
Víno z pùvodní historické oblasti (Classico) v západní èásti Valpolicelly.
Terroir je kvalitnìjí, vína bývají komplexnìjí ne bìná Valpolicella.
Chu: podobná základní Valpolicelle, ale s vìtí hloubkou a strukturou.
3. Valpolicella Superiore DOC
Zraje minimálnì 1 rok (oproti základní Valpolicelle).
Má vyí obsah alkoholu (min. 12 %).
Víno je plnìjí, strukturovanìjí a s delím potenciálem zrání.
Chu: zralé tøenì, vestky, koøení, èasto lehké tóny døeva.
4. Valpolicella Ripasso DOC
Styl Ripasso znamená znovu prolé a vyrábí se technikou druhé fermentace základní Valpolicelly na slupkách z výroby Amarone.
Víno získává vyí alkohol, bohatí tìlo a komplexnìjí chu.
Nìkdy se oznaèuje jako baby Amarone.
Chu: zralé ovoce, rozinky, èokoláda, jemné koøení.
5. Amarone della Valpolicella DOCG
Vrchol produkce Valpolicelly.
Vyrábí se z èásteènì suených hroznù (metoda appassimento), které se suí 34 mìsíce pøed lisováním.
Zraje minimálnì 2 roky, u verzí Riserva 4 roky a více.
Víno je suché, ale extrémnì bohaté a plné.
Alkohol: èasto 1516 %, nìkdy i více.
Chu: suené ovoce (vestky, fíky, rozinky), kakao, tabák, koøení.
6. Recioto della Valpolicella DOCG
Sladké víno z èásteènì suených hroznù (appassimento), podobnì jako Amarone, ale fermentace je zastavena døíve, aby zùstala zbytková sladkost.
Je to tradièní víno Valpolicelly, pøedchùdce Amarone.
Chu: sladké tøenì, vestky, èokoláda, med.
Ideální k dezertùm, napøíklad k èokoládovým mouèníkùm.
Shrnutí klasifikace:
Valpolicella DOC: základní, lehké, svìí.
Valpolicella Classico: z historického regionu, kvalitnìjí terroir.
Valpolicella Superiore: zralejí, komplexnìjí, s vyím alkoholem.
Valpolicella Ripasso: bohaté, plné, s duchem Amarone.
Amarone della Valpolicella: vrchol oblasti, silné, plné, suché víno z polosuchých hroznù.
Recioto della Valpolicella: sladká verze ze suených hroznù.