Bordeaux
Vinaøská oblast Bordeaux: Historie, odrùdy, technologie a klasifikace vín
Vinaøská oblast Bordeaux je jednou z nejprestinìjích vinaøských oblastí svìta. Nachází se na jihozápadì Francie a je známá pøedevím svými èervenými víny, která se vyrábìjí z klasických Bordeaux odrùd. Historie vinaøství v této oblasti sahá a do dob øímské øíe, pøièem moderní rozmach nastal ve støedovìku a vyvrcholil v 18. a 19. století.
Historie vinaøství v Bordeaux
Bordeaux má vinaøskou tradici dlouhou více ne 2 000 let. Ji v 1. století n. l. zde Øímané zaèali pìstovat vinnou révu. Ve støedovìku sehrál klíèovou roli obchod s Anglií, kdy se díky sòatku Eleonory Akvitánské s Jindøichem II. Plantagenetem (1152) Bordeaux stalo souèástí anglického království. Anglièané si oblíbili místní vína, co podpoøilo rozvoj obchodu.
Ve 14. a 15. století byla oblast prosperující, i kdy s pøechodem pod francouzskou nadvládu v roce 1453 dolo k urèitému útlumu exportu. Nový rozmach pøiel v 17. a 18. století, kdy se Bordeaux stalo hlavním dodavatelem vína pro nizozemský, britský a nìmecký trh. V roce 1855 byla zavedena slavná klasifikace vín Bordeaux, která dodnes ovlivòuje presti a trní hodnotu místních vín.
Ve 20. století oblast èelila výzvám, jako byly krize zpùsobené révokazem, dvìma svìtovými válkami a ekonomickou recesí, ale díky moderním vinaøským technologiím a investicím v druhé polovinì století Bordeaux opìt získalo svou dominanci na svìtovém trhu.
Pìstované odrùdy v Bordeaux
Èervené odrùdy (cca 90 % produkce)
- Merlot dominantní odrùda na pravém bøehu øeky Dordogne (napø. Pomerol, Saint-Émilion). Dává vína ovocnìjí, jemnìjí s niím obsahem tøíslovin.
- Cabernet Sauvignon hlavní odrùda levého bøehu (Médoc, Graves). Poskytuje vína s vysokým obsahem tøíslovin, výraznou strukturou a dlouhým potenciálem zrání.
- Cabernet Franc èasto v kupáích s Merlotem a Cabernetem Sauvignonem. Pøidává vínu aromatickou komplexitu a jemnìjí tøísloviny.
- Petit Verdot malý podíl ve smìsích, pøidává koøenité a kvìtinové tóny.
- Malbec døíve hojnìji pìstovaný, dnes jen v malém mnoství.
Bílé odrùdy (cca 10 % produkce)
- Sémillon klíèová odrùda pro sladká vína (Sauternes, Barsac), dodává plnost a strukturu.
- Sauvignon Blanc pøidává svìest, kyselinu a aromatické tóny citrusù a trávy.
- Muscadelle mení podíl, dodává kvìtinové a mukátové tóny.
Vinaøská technologie a postupy výroby
Bordeauxská vína se tradiènì vyrábìjí jako smìsi více odrùd, co zajiuje stabilitu a vyváenost roèníkù. Výrobní proces se lií podle typu vína:
Èervená vína
- Sbìr hroznù ruèní sbìr u nejlepích vín, mechanický u základních apelací.
- Fermentace probíhá v nerezových tancích nebo betonových nádobách pøi kontrolovaných teplotách.
- Malolaktická fermentace zmìkèení kyselin a dosaení hladí struktury.
- Zrání v sudech z francouzského dubu (obvykle 1224 mìsícù), pro základní vína kratí doba.
- Míchání (assemblage) klíèový krok, kdy se mísí vína z rùzných odrùd a parcel pro dosaení optimálního charakteru.
- Lahvování vína vysoké kvality èasto potøebují dalí zrání v lahvi.
Bílá vína
- Suchá bílá vína se fermentují za nízkých teplot, aby si zachovala svìest.
- Sladká vína (Sauternes, Barsac) se vyrábìjí z hroznù napadených ulechtilou plísní Botrytis cinerea, co koncentruje cukr a dává vínùm mimoøádnou komplexitu.
Hlavní subregiony Bordeaux, jejich rozloha a produkce
Bordeaux se dìlí na nìkolik subregionù s rùznými terroiry a stylu vín. Celková rozloha vinic èiní pøiblinì 111 000 ha a roèní produkce je kolem 56 milionù hektolitrù.
Subregion |
Rozloha (ha) |
Roèní produkce (hl) |
Hlavní apelace |
Médoc |
16 500 |
850 000 |
Margaux, Pauillac, Saint-Estephe, Saint-Julien |
Graves |
4 500 |
250 000 |
Pessac-Léognan, Graves |
Libournais (pravý bøeh) |
15 000 |
900 000 |
Pomerol, Saint-Émilion |
Entre-Deux-Mers |
24 000 |
1 200 000 |
Suchá bílá vína |
Sauternes & Barsac |
2 200 |
50 000 |
Sladká vína |
Klasifikace vín Bordeaux 1855
V roce 1855 byla na ádost Napoleona III. vytvoøena hierarchická klasifikace vín Bordeaux, která stále platí a zahrnuje nejlepí èervená vína z Médocu a sladká vína z Sauternes:
Èervená vína Médoc Premier Grand Cru Classé (1. tøída)
- Château Lafite Rothschild (Pauillac)
- Château Latour (Pauillac)
- Château Margaux (Margaux)
- Château Haut-Brion (Graves, Pessac-Léognan)
- Château Mouton Rothschild (Pauillac, pøidán do 1. tøídy v roce 1973)
Sladká vína 1er Cru Supérieur
- Château dYquem (Sauternes)
Dále klasifikace obsahuje 14 druhých, 14 tøetích, 10 ètvrtých a 18 pátých Grand Cru Classé.
Závìr
Bordeaux je jednou z nejvýznamnìjích vinaøských oblastí svìta s bohatou historií, jedineènými terroiry a peèlivì propracovanými postupy výroby. Díky klasifikaci vín, prestiním vinaøstvím a neustálému vývoji zùstává Bordeaux symbolem pièkového vinaøství a referenèním bodem pro milovníky vína po celém svìtì.
Klasifikace vín Bordeaux 1855: Historie, zmìny a souèasná podoba
Klasifikace vín Bordeaux z roku 1855 byla vytvoøena na ádost císaøe Napoleona III. pøi pøíleitosti Svìtové výstavy v Paøíi. Cílem bylo seøadit nejprestinìjí vína Bordeaux podle jejich kvality a trní hodnoty. Tato hierarchie dodnes významnì ovlivòuje presti a trní ceny nejlepích vín Médocu a Sauternes.
Pùvodní klasifikace z roku 1855
Klasifikace zahrnovala:
- Èervená vína z oblasti Médoc (s výjimkou Château Haut-Brion z Graves)
- Sladká vína z oblastí Sauternes a Barsac
Pùvodní rozdìlení èervených vín Médoc (Grands Crus Classés)
- Premier Grand Cru Classé (1. tøída) 4 châteaux
- Deuxieme Grand Cru Classé (2. tøída) 14 châteaux
- Troisieme Grand Cru Classé (3. tøída) 14 châteaux
- Quatrieme Grand Cru Classé (4. tøída) 10 châteaux
- Cinquieme Grand Cru Classé (5. tøída) 18 châteaux
Sladká vína Sauternes a Barsac
- 1er Cru Supérieur pouze Château dYquem
- 1er Cru Classé (1. tøída) 11 châteaux
- 2e Cru Classé (2. tøída) 15 châteaux
Jak se klasifikace z roku 1855 zmìnila?
Pøestoe je klasifikace z roku 1855 témìø neporuená, dolo k nìkolika významným zmìnám:
- Pøidání Château Mouton Rothschild do 1. tøídy (1973)
- Pùvodnì bylo Château Mouton Rothschild zaøazeno do 2. tøídy (Deuxieme Grand Cru Classé).
- Po více ne 50 letech snah a lobbingu se v roce 1973 stalo prvním a jediným vinaøstvím, které bylo povýeno do Premier Grand Cru Classé.
- Od té doby se seznam 1. tøídy skládá z 5 châteaux:
- Château Lafite Rothschild (Pauillac)
- Château Latour (Pauillac)
- Château Margaux (Margaux)
- Château Haut-Brion (Graves, Pessac-Léognan)
- Château Mouton Rothschild (Pauillac)
- Zmìny v majetkové struktuøe
- Mnohá châteaux zmìnila majitele, pøièem velká èást pøela do rukou velkých investièních skupin a zahranièních vlastníkù, zejména z Èíny a Spojených státù.
- Tato zmìna vedla k výrazným investicím do modernizace technologií a vinic.
- Pøesné definování apelací
- V roce 1987 byla apelace Pessac-Léognan oddìlena od pùvodního Graves, èím získala zvlátní status.
- To mìlo vliv zejména na Château Haut-Brion, které je jediným z 1er Grand Cru Classé mimo Médoc.
- Dalí klasifikace v Bordeaux
Aèkoliv klasifikace z roku 1855 zùstává ikonická, byly vytvoøeny dalí klasifikace pro rùzné oblasti Bordeaux:
- Graves (1953, aktualizováno 1959) zahrnuje 16 châteaux z Pessac-Léognan.
- Saint-Émilion (1955, revidováno kadých 10 let) na rozdíl od klasifikace 1855 je dynamická a pravidelnì aktualizovaná.
- Crus Bourgeois (1932, aktualizováno 2020) zahrnuje kvalitní vinaøství v Médocu, která nebyla zaøazena do klasifikace 1855.
- Crus Artisans (2006) mení rodinná vinaøství v Médocu.
Souèasná podoba klasifikace 1855
Navzdory zmìnám zùstává klasifikace 1855 v zásadì nezmìnìná a stále definuje nejprestinìjí vinaøství Bordeaux.
Souèasná struktura klasifikace Grand Cru Classé 1855
Èervená vína (Médoc)
Tøída |
Poèet châteaux |
Významná vinaøství |
1. tøída (Premier Grand Cru Classé) |
5 |
Lafite Rothschild, Latour, Margaux, Haut-Brion, Mouton Rothschild |
2. tøída (Deuxieme Grand Cru Classé) |
14 |
Cos dEstournel, Léoville-Las Cases, Pichon Longueville Baron |
3. tøída (Troisieme Grand Cru Classé) |
14 |
Palmer, Lagrange, Kirwan |
4. tøída (Quatrieme Grand Cru Classé) |
10 |
Beychevelle, Saint-Pierre |
5. tøída (Cinquieme Grand Cru Classé) |
18 |
Lynch-Bages, Pontet-Canet |
Sladká vína (Sauternes & Barsac)
Tøída |
Poèet châteaux |
Významná vinaøství |
1er Cru Supérieur |
1 |
Château dYquem |
1er Cru Classé |
11 |
Rieussec, Suduiraut, Coutet |
2e Cru Classé |
15 |
Doisy-Daëne, Filhot |
Závìr
- Klasifikace 1855 je stále relevantní, i kdy existují nové modernìjí systémy hodnocení.
- Jedinou zásadní zmìnou byla povýení Château Mouton Rothschild v roce 1973.
- Nové klasifikace v Saint-Émilion, Graves a Médocu doplòují klasifikaci 1855 a reflektují vývoj kvality v oblasti Bordeaux.
- Pøetrvává otázka modernizace nìkterá vinaøství, která nebyla zaøazena do klasifikace 1855 (napø. Château Lynch-Bages nebo Pontet-Canet), mají dnes vyí reputaci ne nìkteré klasifikované statky.
I pøes svou historickou rigiditu zùstává klasifikace 1855 nejuznávanìjím systémem hodnocení vín na svìtì, který urèuje hodnotu vín a ovlivòuje investice i trh s Bordeaux víny.
Zde je kompletní seznam vech vinaøství zaøazených do Grand Cru Classé 1855, rozdìlený podle jednotlivých kategorií.
Èervená vína Médoc Grands Crus Classés 1855
Premier Grand Cru Classé (1. tøída) 5 châteaux
1. Château Lafite Rothschild (Pauillac)
2. Château Latour (Pauillac)
3. Château Margaux (Margaux)
4. Château Haut-Brion (Pessac-Léognan, pùvodnì Graves)
5. Château Mouton Rothschild (Pauillac) povýen v roce 1973
Deuxieme Grand Cru Classé (2. tøída) 14 châteaux
1. Château Brane-Cantenac (Margaux)
2. Château Cos dEstournel (Saint-Estephe)
3. Château Ducru-Beaucaillou (Saint-Julien)
4. Château Durfort-Vivens (Margaux)
5. Château Gruaud-Larose (Saint-Julien)
6. Château Lascombes (Margaux)
7. Château Léoville-Barton (Saint-Julien)
8. Château Léoville-Las Cases (Saint-Julien)
9. Château Léoville-Poyferré (Saint-Julien)
10. Château Montrose (Saint-Estephe)
11. Château Pichon Longueville Baron (Pauillac)
12. Château Pichon Longueville Comtesse de Lalande (Pauillac)
13. Château Rauzan-Gassies (Margaux)
14. Château Rauzan-Ségla (Margaux)
Troisieme Grand Cru Classé (3. tøída) 14 châteaux
1. Château Boyd-Cantenac (Margaux)
2. Château Cantenac Brown (Margaux)
3. Château Desmirail (Margaux)
4. Château Ferriere (Margaux)
5. Château Giscours (Margaux)
6. Château Kirwan (Margaux)
7. Château Lagrange (Saint-Julien)
8. Château Langoa-Barton (Saint-Julien)
9. Château Malescot St. Exupéry (Margaux)
10. Château Marquis dAlesme Becker (Margaux)
11. Château Palmer (Margaux)
12. Château La Lagune (Haut-Médoc)
13. Château Calon-Ségur (Saint-Estephe)
14. Château dIssan (Margaux)
Quatrieme Grand Cru Classé (4. tøída) 10 châteaux
1. Château Beychevelle (Saint-Julien)
2. Château Branaire-Ducru (Saint-Julien)
3. Château Duhart-Milon (Pauillac)
4. Château Lafon-Rochet (Saint-Estephe)
5. Château Marquis de Terme (Margaux)
6. Château Pouget (Margaux)
7. Château Prieuré-Lichine (Margaux)
8. Château Saint-Pierre (Saint-Julien)
9. Château Talbot (Saint-Julien)
10. Château La Tour Carnet (Haut-Médoc)
Cinquieme Grand Cru Classé (5. tøída) 18 châteaux
1. Château Batailley (Pauillac)
2. Château Bages Libéral (Pauillac)
3. Château Belgrave (Haut-Médoc)
4. Château Camensac (Haut-Médoc)
5. Château Cantemerle (Haut-Médoc) pøidáno v roce 1856
6. Château Clerc Milon (Pauillac)
7. Château Cos Labory (Saint-Estephe)
8. Château Dauzac (Margaux)
9. Château Grand-Puy Ducasse (Pauillac)
10. Château Grand-Puy-Lacoste (Pauillac)
11. Château Haut-Bages Libéral (Pauillac)
12. Château Lynch-Bages (Pauillac)
13. Château Lynch-Moussas (Pauillac)
14. Château Pédesclaux (Pauillac)
15. Château Pontet-Canet (Pauillac)
16. Château du Tertre (Margaux)
17. Château Croizet-Bages (Pauillac)
18. Château dArmailhac (Pauillac) pùvodnì Château Mouton-Baron-Philippe
Sladká vína Sauternes & Barsac
Premier Cru Supérieur (1. tøída nejvyí) 1 château
1. Château dYquem (Sauternes)
Premier Cru Classé (1. tøída) 11 châteaux
1. Château Climens (Barsac)
2. Château Clos Haut-Peyraguey (Sauternes)
3. Château Coutet (Barsac)
4. Château de Fargues (Sauternes) technicky neklasifikováno, ale srovnatelné kvality
5. Château Guiraud (Sauternes)
6. Château Lafaurie-Peyraguey (Sauternes)
7. Château Rayne-Vigneau (Sauternes)
8. Château Rieussec (Sauternes)
9. Château Sigalas-Rabaud (Sauternes)
10. Château Suduiraut (Sauternes)
11. Château La Tour Blanche (Sauternes)
Deuxieme Cru Classé (2. tøída) 15 châteaux
1. Château de Myrat (Barsac)
2. Château Doisy Daëne (Barsac)
3. Château Doisy-Dubroca (Barsac)
4. Château Doisy-Védrines (Barsac)
5. Château dArche (Sauternes)
6. Château Filhot (Sauternes)
7. Château Broustet (Barsac)
8. Château Lamothe (Sauternes)
9. Château Lamothe-Guignard (Sauternes)
10. Château Romer (Sauternes)
11. Château Romer du Hayot (Sauternes)
12. Château Suau (Barsac)
13. Château Nairac (Barsac)
14. Château Caillou (Barsac)
15. Château de Malle (Sauternes)
Zmìny v klasifikaci 1855
1973 Château Mouton Rothschild bylo povýeno z 2. tøídy na 1. tøídu.
1856 Château Cantemerle bylo dodateènì pøidáno do 5. tøídy.
Vlastnické zmìny Vìtina châteaux byla prodána velkým investièním skupinám, co vedlo k modernizaci vinic a technologií.
Oddìlení Pessac-Léognan (1987) Château Haut-Brion zùstalo jediným Premier Grand Cru Classé mimo Médoc.
Závìr
Klasifikace 1855 zùstává klíèovou referencí pro hodnocení Bordeaux vín, pøestoe se objevily nové klasifikace jako Saint-Émilion Grand Cru Classé, Graves Classé, Crus Bourgeois nebo Crus Artisans. Nìkterá vinaøství, jako Lynch-Bages nebo Pontet-Canet, jsou dnes povaována za kvalitativnì srovnatelná s vyími kategoriemi, i kdy zùstávají v 5. tøídì.
I pøes svou rigiditu stále výraznì ovlivòuje trh a investice do Bordeaux vín.