Pálava
Nejprodávanější
Odrùda Pálava Poklad moravských vinic
Pálava je jednou z nejoblíbenìjích bílých odrùd v Èeské republice. Je cenìná pro své bohaté aroma, harmonickou chu a schopnost produkovat vína s výraznou ovocnou a kvìtinovou charakteristikou. Tato odrùda vznikla jako køíenec Tramínu èerveného a Mülleru Thurgau a dodnes je povaována za jednu z nejvýznamnìjích aromatických odrùd støední Evropy.
Pùvod a lechtìní odrùdy
Pálavu vylechtil v roce 1953 známý èeský vinaøský odborník Josef Veverka na lechtitelské stanici ve Velkých Pavlovicích. Odrùda vznikla køíením Tramínu èerveného (který dodává intenzivní aromatiku a koøenitost) s Müllerem Thurgau (pøináejícím ranìjí zrání a jemnost). Pálava byla uznána jako samostatná odrùda v roce 1977 a od té doby si získala velkou popularitu nejen na Moravì, ale i v dalích vinaøských regionech.
Oblasti pìstování
Pálava se nejlépe pìstuje ve vinaøských podoblastech jiní Moravy, pøedevím v Mikulovské a Velkopavlovické podoblasti, kde nachází ideální podmínky pro svùj rozvoj. Výbornì se jí daøí na vápenitých a spraových pùdách, které podporují její aromatický profil. Pìstování této odrùdy je rozíøeno i v oblasti Slovácka, kde poskytuje vína s lehce pikantní kyselinkou a koøenitými tóny.
Techniky zpracování a vinifikace
Pálava je obvykle zpracovávána jako polosuché, polosladké nebo sladké víno, protoe její vysoký obsah cukru umoòuje produkci pøírodnì sladkých vín s vyváenou kyselinou. Vinaøi èasto vyuívají øízené kvaení pøi niích teplotách, aby co nejvíce zachovali její aromatické látky. Pálava se èasto vyrábí i ve variantì výbìru z hroznù, výbìru z bobulí nebo ledového vína, co jetì více zdùrazòuje její bohaté aroma a chuový profil.
Aromatický a chuový profil
Pálava je charakteristická svou výraznou aromatikou a plným tìlem. Hlavní aromatické sloky zahrnují:
Kvìtinové tóny rùe, fialky, kvìt èerného bezu
Ovocné tóny exotické ovoce, meruòky, broskve, hrozny
Koøenité tóny skoøice, høebíèek, mukát
Chu je obvykle plná, harmonická a bohatá, s jemnou kyselinkou, která vyvauje zbytkový cukr. Vína z Pálavy mají èasto dlouhý, intenzivní závìr, co je jeden z dùvodù její oblíbenosti mezi konzumenty.
Proè je Pálava tak populární v Èeské republice?
1. Unikátní aromatika díky kombinaci Tramínu a Mülleru Thurgau nabízí Pálava bohatou vùni a chu, která oslovuje iroké spektrum milovníkù vína.
2. Výbornì se hodí k rùzným pokrmùm sladí varianty Pálavy jsou skvìlé k dezertùm, zatímco polosuché víno se dobøe páruje se sýry, exotickou kuchyní nebo lehce koøenitými jídly.
3. Èeská specialita Pálava je pùvodní èeská odrùda, co z ní dìlá nejen kulturní dìdictví, ale i reprezentativní víno pro domácí trh i export.
4. Vysoká kvalita vín díky pøíznivému klimatu jiní Moravy a peèlivé práci vinaøù si vína z této odrùdy drí velmi vysokou úroveò.
Závìr
Pálava je skuteèný poklad moravských vinic, který si získal srdce vinaøù i milovníkù vína svou jedineènou aromatikou, harmonickou chutí a variabilitou stylù. A u ji pijete jako lehké polosuché víno, nebo si vychutnáváte sladí variantu k dezertu, vdy nabízí nezapomenutelný záitek.