KIR-YIANNI - Diaporos 2018

Kód: V1037
Značka: Kir-Yianni
1 273 Kč –12 %
DIAPOROS 2018 EN 280x1024
1 273 Kč –12 % 1 115 Kč / Ks 1 486,67 Kč / 1 l
Skladem
Můžeme doručit do:
30.1.2023
Možnosti doručení

KIR-YIANNI - Diaporos 2018 - řecké víno výjimečné ve stylu, charakteru i osobitosti. Xinomavro 87%, Syrah 13%

Detailní informace

Detailní popis produktu

KIR-YIANNI - Diaporos 2018

Tmavší rubínová barva s výraznějším purpurovým meniskem. Podmanivé aroma jahod, třešní, růží a čokolády v kombinaci s jemnými vanilkovými tóny. Chuť je pevná, strukturovaná, ovocná, doplněná o rostlinné podtóny. Křupavá svěžest, dobrá tříslovina a dlouhý závěr. Moderní výraz tradiční lokální odrůdy.

Winemaker's Note

Diaporos 2017 has deep red color with purple hues. The nose shows a complex aromatic character composed of successive layers of vanilla and chocolate notes from oak aging, and strawberry aromas typical of a young Xinomavro enhanced with floral hints, such as violet. The Syrah adds a spicy character while prolongs the aftertaste. The intense acidity adds zing to the rich, concentrated body, while the flavor intensity and the robust structure of the wine are a promise of a long aging potential.

After a seven–day pre-fermentation cold soak at 8-10°C, the must undergoes a 10-15 day fermentation at controlled temperatures in open tanks with automatic pigeage devices. Fermentation and post-fermentation temperatures lie between 23-26°C. This process aims at stabilizing the color of Xinomavro and at softening its tannins. All of the wine finishes off its malolactic fermentation in new French barrels, which offer micro-oxygenation conditions, while frequent batonnage is applied.

Varieties

Xinomavro 87%, Syrah 13%

Production

n/a

Ageing

10-15 years

Cellaring

22 months in 225-lit oak casks and 6 months further ageing in bottles

Origin

Block #5 of the Yianakohori vineyard in Naoussa

 

 

 

Doplňkové parametry

Kategorie: Červené
Záruka: 6

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.

Nevyplňujte toto pole:
VINAŘSTVÍ
KIR-YIANNI
ŘECKÉ
NAOUSSA

Vinařství založil v roce 1997 Yiannis Boutaris, jedna z předních osobností v řeckém vinařském průmyslu, když opustil Boutari Wine Group, prémiovou rodinnou vinařskou společnost, kterou jeho dědeček založil v roce 1879.

Vinařství se nachází v oblasti Naoussa v severozápadním Řecku přibližně 100 km západně od Soluně (Thessaloniki). Dnes vinařství vede Stellios Boutaris, který je členem páté generace vinařů. Jeho vinice se rozkládají ve vysoko položených oblastech Naoussa a Amyndeon, kde se zaměřuje především na kultivaci modré odrůdy Xinomavro a bílé odrůdy Roditis.

Právě odrůda Xinomavro (řecky kyselé černé), je nejdůležitější odrůdou vinařství. Jeho jemná barva, sofistikovaná struktura vína a pevné třísloviny se dají přirovnat k italskému Nebbiolu, jež dává vzniknout slavným vínům Barolo či Barbaresco. A právě červené víno vyrobené z Xinomavra v oblasti Naousa se stalo jedním z nejdůležitějších a nejuznávanějších řeckých vín. Vinařství Kir-Yianni, je pak jedním z nejlepších producentů tohoto skvělého vína. O jeho mezinárodním uznání svědčí i obchodní spolupráce s ikonickým vinařstvím Angelo Gaja.