KIR-YIANNI - Ble Alepou 2019

Kód: V1038
Značka: Kir-Yianni
1 429 Kč –12 %
Ble Alepou
1 429 Kč –12 % 1 252 Kč / Ks 1 669,33 Kč / 1 l
Skladem
Můžeme doručit do:
30.1.2023
Možnosti doručení

KIR-YIANNI - Ble Alepou 2019 - řecké víno výjimečné ve stylu, charakteru i osobitosti. Syrah, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Malbec, Merlot, Petit Verdot

Detailní informace

Detailní popis produktu

KIR-YIANNI - Ble Alepou 2019

Výjimečné ve stylu, charakteru i osobitosti. Vůně vyzařuje dostatek zralého lesního ovoce, švestek přecházejícího do pikantní balzamické noty podpořené o tóny španělského cedru a vanilky. Grandiosní, hřejivá, pevná chuť s bohatostí ovoce v komplexním dlouhém závěru.

Winemaker's Note

Intensely red in color, this is a wine with a complex character, combining aromas of vanilla, chocolate and oak from the barrel, with notes of forest fruits and spices. The palate shows volume, robust tannins and a sensuous viscosity that balances with the fine acidity. The lingering finish of the wine leaves tasty notes of fruits and spices on the mouth.

Varieties

Syrah, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Malbec, Merlot, Petit Verdot

Production

n/a

Ageing

12-15 years

Cellaring

14 months in 225lit new oak casks separately for each variety and 4 months in 225 lit new oak casks for the blend – further ageing 6 months in the bottle

Origin

Selected vineyard blocks within the private vineyards in Yianakohori

Analytical Data

Alcohol:  15,0%
pH:  3,51
Titratable acidity:  5,7 g/L
Volatile acidity:  0,60 g/L
Residual sugar:  2,7 g/L
Phenolic index:  n/a
Color intensity:  n/a
Free/Total sulfites:  n/a
 
 

The winemaking objective for Ble Alepou is to highlight the terroir of the Kir-Yianni Estate and its potential for world-class wines. To that end, Ble Alepou is a blend of the best examples of the basic varieties grown at the Estate, selected according to their technical characteristics, such as acidity, alcoholic degree, phenolic ripeness, intensity of aroma and color.
After strict selection in the vineyard and on the sorting table, the grapes of each variety are cold soaked separately at 9-10°C in a reductive environment for a period of 5-7 days. All varieties are fermented in French oak casks at different temperatures. A monitored hydraulic pigeage is used in order to avoid the breaking of grape seeds and the extraction of undesirable tannins. Grape skins are removed before the end of fermentation. The wine is aged in new 225 and 500-lt French oak casks.

 

Awards

Vintage Competition Type Type Year
2015 Thessaloniki International Wine Competition 2018 silver 2018
2016 Decanter World Wine Awards 2019 bronze 2019
2017 Decanter World Wine Awards 2020 bronze 2020
2019 Thessaloniki International Wine Competition silver 2022
2019 Decanter World Wine Awards bronze 2022
2018 International Wine & Spirit Competition (IWSC) silver 2021
2011 Decanter World Wine Awards silver 2014
2010 Thessaloniki International Wine Competition gold 2014
2010 Decanter World Wine Awards silver 2013

Reviews

The Wine Advocate - Wine: Ble Alepou 2017    Rating: 90+/100  Date: 30/06/2020

Beautifully textured and crafted, this is a focused red that indeed has a premium feel to it, although it doesn’t seem very Bordeaux-like at all. Lush and oaky, it also has caressing texture that is sensual. It seems suave and sumptuous at the same time, rich and sexy this year. The wood, however, is a little too obvious in this wine’s youth. That will improve, I suspect, with age. The tannins are moderate, so you can certainly approach this now—it tastes great today—but in all likelihood, this will show better in a few years.

Decanter World Wine Awards Ble Alepou 2011 Date: 25/06/2014

Fresh and clean with truffle nose. Pure fruit shows through on the palate with flavours of blackberry, black plum alongside marks of mint and gravel. Modern and with an earthy finish. Will develop well with age.

 

Doplňkové parametry

Kategorie: Červené
Záruka: 6

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.

Nevyplňujte toto pole:
VINAŘSTVÍ
KIR-YIANNI
ŘECKÉ
NAOUSSA

Vinařství založil v roce 1997 Yiannis Boutaris, jedna z předních osobností v řeckém vinařském průmyslu, když opustil Boutari Wine Group, prémiovou rodinnou vinařskou společnost, kterou jeho dědeček založil v roce 1879.

Vinařství se nachází v oblasti Naoussa v severozápadním Řecku přibližně 100 km západně od Soluně (Thessaloniki). Dnes vinařství vede Stellios Boutaris, který je členem páté generace vinařů. Jeho vinice se rozkládají ve vysoko položených oblastech Naoussa a Amyndeon, kde se zaměřuje především na kultivaci modré odrůdy Xinomavro a bílé odrůdy Roditis.

Právě odrůda Xinomavro (řecky kyselé černé), je nejdůležitější odrůdou vinařství. Jeho jemná barva, sofistikovaná struktura vína a pevné třísloviny se dají přirovnat k italskému Nebbiolu, jež dává vzniknout slavným vínům Barolo či Barbaresco. A právě červené víno vyrobené z Xinomavra v oblasti Naousa se stalo jedním z nejdůležitějších a nejuznávanějších řeckých vín. Vinařství Kir-Yianni, je pak jedním z nejlepších producentů tohoto skvělého vína. O jeho mezinárodním uznání svědčí i obchodní spolupráce s ikonickým vinařstvím Angelo Gaja.