SEDLÁK Svatomartinské 2025 Modrý Portugal
Kód: D0496Související produkty
Detailní popis produktu
Detailní popis produktu
Vyzrálá,ovocná, středně intenzivní vůně s příjemným aroma švestkových povidel, čerstvých ostružin a mléčné čokolády. Vůně plynule přechází do chuti. Ta je sametová a nekomplikovaná s měkkou tříslovinou a s dotekem vyzrálého peckovitého ovoce v kratším závěru.
Svatomartinská vína tradičně otevírejte právě na Svatého Martina 11. 11. v 11:11 hodin!
Modrý Portugal Je to pravděpodobně rakouská odrůda, na jejímž vzniku se podílela odrůda Heunisch. Pěstuje se hlavně ve středoevropských vinařských oblastech. U nás se pěstuje jen na Moravě, protože to je odrůda pozdní. Keře jsou bujné, mají vzpřímený růst, delší internodia a velké, tmavozelené listy se třemi méně výraznými laloky. Réví vyzrává dobře, mrazuodolnost je dobrá a odolnost proti plísni šedé též. Hrozny jsou velké, křídlaté, volné. Bobule střední, kulaté, černo-modré. Chuť je kořenitá. Hrozny trpívají vadnutím třapiny. Vyžaduje výborné polohy, sucho a snáší vápno. Vína mívají světle i tmavě rubínovou barvu s fialovými záblesky. V mladém víně je travnaté aroma, které se při zrání vína mění na ostružinové vůně. Ve vínech Frankovky je vždy poněkud více kyselin než v ostatních červených vínech a zpočátku jsou i třísloviny tvrdší. Tato skutečnost vede producenty kvalitních vín Frankovky k podstatnějšímu snížení sklizní probírkou hroznů, k prodloužení doby nakvášení rmutu, a tím získání vyššího extraktu. Současně se ponechávají taková vína delší dobu vyzrávat na sudech. Tím se dá docílit při využití jablečno-mléčného kvašení výraznější charakter červeného vína, které nepostrádá na kořenitosti, a přestože je plné, ani na ovocnosti. Vína se dají dobře skladovat a zrají na láhvi pomalu.
Výrobce / značka: Rodinné vinařství Sedlák
Země: Česká republika
Kraj: Morava, Velké Bílovice
Obsah alkoholu: 11,5 %
Rok výroby: 2025
Druh vína: Suché
Modrý Portugal Je to pravděpodobně rakouská odrůda, na jejímž vzniku se podílela odrůda Heunisch. Pěstuje se hlavně ve středoevropských vinařských oblastech. U nás se pěstuje jen na Moravě, protože to je odrůda pozdní. Keře jsou bujné, mají vzpřímený růst, delší internodia a velké, tmavozelené listy se třemi méně výraznými laloky. Réví vyzrává dobře, mrazuodolnost je dobrá a odolnost proti plísni šedé též. Hrozny jsou velké, křídlaté, volné. Bobule střední, kulaté, černo-modré. Chuť je kořenitá. Hrozny trpívají vadnutím třapiny. Vyžaduje výborné polohy, sucho a snáší vápno. Vína mívají světle i tmavě rubínovou barvu s fialovými záblesky. V mladém víně je travnaté aroma, které se při zrání vína mění na ostružinové vůně. Ve vínech Frankovky je vždy poněkud více kyselin než v ostatních červených vínech a zpočátku jsou i třísloviny tvrdší. Tato skutečnost vede producenty kvalitních vín Frankovky k podstatnějšímu snížení sklizní probírkou hroznů, k prodloužení doby nakvášení rmutu, a tím získání vyššího extraktu. Současně se ponechávají taková vína delší dobu vyzrávat na sudech. Tím se dá docílit při využití jablečno-mléčného kvašení výraznější charakter červeného vína, které nepostrádá na kořenitosti, a přestože je plné, ani na ovocnosti. Vína se dají dobře skladovat a zrají na láhvi pomalu.
Doplňkové parametry
| Kategorie: | Česká vína |
|---|---|
| Záruka: | 6 |
| ? VINAŘSKÁ OBLAST: | Velké Bílovice - Velkopavlovická |
| ? BARVA VÍNA A PERLENÍ: | Červené víno |
| ? ODRŮDA HROZNŮ: | Modrý Portugal |
| ? ROČNÍK VÍNA: | 2025 |
| ? KLASIFIKACE VÍNA: | zemské |
| ? ALKOHOL: | 11,5 % |
| ? OBSAH CUKRU VE VÍNĚ: | suché |
| ? FOOD PAIRING: | drůbež, sýry, červené maso |
| ? OBJEM LAHVE: | 0,75 l |
| ZEMĚ PŮVODU VÍNA: | Česká Republika |
| ? NÁZEV VINAŘSTVÍ: | Sedlák Vinařství |
Diskuze
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.
Mladé rodinné vinařství rodiny Sedlákových bylo založeno roku 2006 ve Velkých Bílovicích. Vinařská rodinná tradice Sedláků sahá až k roku 1918. Nyní bratranci Milan a Jaroslav hospodaří na 14 hektarech vlastních vinic, na kterých všechny práce probíhají ručně. Šetrný přístup k hroznům a kombinace tradičních a moderních postupů zde dává vzniknout čistým a odrůdově typickým vínům.
