Vína dle klasifikace
-
Česká Republika vína dle klasifikace
-
France vína dle klasifikace
-
Itálie vína dle klasifikace
-
Německo vína dle klasifikace
-
Portugalsko vína dle klasifikace
-
Rakousko vína dle klasifikace
-
Řecko vína dle klasifikace
-
Španělsko vína dle klasifikace
Nejprodávanější

Etiketu "Nautilus" tohoto skvělého Pinot grigio vytvořila rakouská ilustrátorka Nanna Prieler. Zobrazuje motivy pro každý ze šesti segmentů skořápky Nautilus. Jako...

Cuvée Bilowitz 2022, Verýsek, lipový květ, tropického ovoce, v chuti je šťavnaté a ovocité, s příjemnými mandlovými tóny a stopou a zeleného pepře.

Odrůdově typické a osvěžující aroma kiwi, mučenky a citrusů. Intenzivní, přitom poddajná a křupavá chuť v sobě kombinuje ovocné a kořenité tóny.

Víno s příjemným ovocným aroma a mineralitou. Aroma citrusů, žlutých jablek a hrušky se v chuti příjemně rozvine do mandlí, lékořice a anýzu.

Světle zeleno žlutá barva. V srozumitelné ovocné vůni vynikají tóny broskví a jablek, které doplňuje podtón bílých květů.

Víno s příjemným ovocným aroma a mineralitou. Aroma citrusů, žlutých jablek a hrušky se v chuti příjemně rozvine do mandlí, lékořice a anýzu.

Beta Delta Bianco je biodynamické bílé víno, které je vypěstované a vinifikované v souladu s přírodou. Nejenom zdravá půda, ale i zákonitosti vesmíru dodávají vínu...

Víno zlatožlutá barva se zelenkavými odlesky a dobrou viskozitou. Čistá vůně květového nektaru as tóny zralého žlutého ovoce a meruněk, výraznější šťavnatá chuť po kandovaném...

Víno zlatavé barvy se zelenkavými odlesky. Ve vůni tóny bílých květů a žlutého melounu.

Víno zlatavé barvy se zelenkavými odlesky. Ve vůni tóny bílých květů a žlutého melounu.

Už ve vůni je patrná vyzrálost a kvalita hroznů. Vůně je plná, bohatá, příjemně ovocná, s tóny kompotovaných hrušek a citrusů.

Jemné moravské šumivé víno brut z odrůd Pinot Blanc a Chardonnay. Vyrobeno metodou Charmat, vyniká svěžestí, jemným perlením a čistou ovocnou chutí.

Odrůdově typické a osvěžující aroma kiwi, mučenky a citrusů. Intenzivní, přitom poddajná a křupavá chuť v sobě kombinuje ovocné a kořenité tóny.

Unikátní moravské Chardonnay z Pálavy, zrající na dubovém sudu.

Slámově žlutá barva s ohnivými odlesky. Výrazná a elegantní vůně v sobě snoubí prvky ovocnosti, kořenitosti a minerality.

Vůně vyzařuje dostatek zralého bobulového ovoce, přecházejícího do pikantní balzamické noty podpořené o tóny ušlechtilého dřeva a čokolády.

Vůně vyzařuje dostatek zralého bobulového ovoce, přecházejícího do pikantní balzamické noty podpořené o tóny ušlechtilého dřeva a čokolády.

Víno má třpytivou slámově žlutou barvu se zelenkavými odlesky. Aroma je delikátní s výraznými náznaky po tropickém ovoci.

Komplexní, vyzrálejší víno, má lehce sladkou vůni mandlí a květů. V chuti je elegantní, dobře vyvážené, s pevnou kyselinou a příjemným závěrem.

Salasar Révélation Crémant de Limoux Brut je elegantní šumivé víno vyrobené tradiční metodou druhotného kvašení v lahvi.

Víno je vyrobeno z hroznů Arneis, které se ručně sbírají podle ročníku na začátku září.

Báječné a srozumitelné Pinot Grigio z Alto Adige od slavného vinaře Aloise Lagedera.

Vůně zralého bílého ovoce, bílých třešní a jablek s jemnými tóny koření a vanilky.

Barva je světle žlutá s jemnými zelenými odlesky. Aroma vína je elegantní s nádechem tropického ovoce, bylin a koření.

Crémant de Bordeaux Brut Bastor La Montagne 2021 – elegantní šumivé víno z oblasti Sauternes. 80 % Sémillon, 20 % Cabernet Franc, 20 měsíců na kalech, dozáž sauternským vínem....

Barva je světle žlutá s jemnými zelenými odlesky. Aroma vína je elegantní s nádechem tropického ovoce, bylin a koření.

Sekt vyrobený tradiční metodou kvašením v láhvi z odrůd Chardonnay (80 %) a Pinot Blanc (20 %).

Světle žlutozelená barva, nazrálá autolytická vůně sladkých briošek s nádechem citronové kůry a koření.

Světle žlutozelená barva, nazrálá autolytická vůně sladkých briošek s nádechem citronové kůry a koření.

Světle žlutozelená barva, nazrálá autolytická vůně sladkých briošek s nádechem citronové kůry a koření.

Víno s jemnou vůní po vyzrálém peckovitém ovoci. V chuti je intenzivní, svěží a živé s úžasnou mineralitou a plností.

Světle slámová barva se zelenými odlesky. Komplexní vůně exotického ovoce, citrusů a bílých květů doplněná o stopu kůry sicilských pomerančů.

Barva je světle žlutá s jemnými zelenými odlesky. Aroma vína je elegantní s nádechem tropického ovoce, bylin a koření.

Elegantní světlá starorůžová barva s četnými odlesky. Aroma malin, lesních jahod, rybízových listů a rebarbory.

Světle slámová barva se zelenými odlesky. Komplexní vůně exotického ovoce, citrusů a bílých květů doplněná o stopu kůry sicilských pomerančů.

Vůně vyzařuje dostatek zralého bobulového ovoce, přecházejícího do pikantní balzamické noty podpořené o tóny ušlechtilého dřeva a čokolády.

Vůně zralého bílého ovoce, bílých třešní a jablek s jemnými tóny koření a vanilky.

Světle slámová barva se zelenými odlesky. Komplexní vůně exotického ovoce, citrusů a bílých květů doplněná o náznak levandulového medu.

Světle zeleno žlutá barva. V srozumitelné ovocné vůni vynikají tóny broskví a jablek, které doplňuje podtón bílých květů.

Světle slámová barva se zelenými odlesky. Komplexní vůně exotického ovoce, citrusů a bílých květů doplněná o náznak levandulového medu.

Světle slámová barva se zelenými odlesky. Komplexní vůně exotického ovoce, citrusů a bílých květů doplněná o náznak levandulového medu.

Jiskrná, čirá, zlatožlutá barva. Aroma vína je výrazné a intenzivní, najdeme v něm tóny hrušek, meruněk, broskví, čerstvého másla či vanilky.

Vůně vyzařuje dostatek zralého bobulového ovoce, přecházejícího do pikantní balzamické noty podpořené o tóny ušlechtilého dřeva a čokolády.

Světle slámová barva se zelenými odlesky. Komplexní vůně exotického ovoce, citrusů a bílých květů doplněná o náznak levandulového medu.

Světle slámová barva se zlatými odlesky. Intenzivní plné aroma nektarinek, meruněk, lískových jehněd, vlhké půdy a čerstvých bylin.

Světle slámová barva se zlatými odlesky. Intenzivní plné aroma nektarinek, meruněk, lískových jehněd, vlhké půdy a čerstvých bylin.

Světle slámová barva se zlatými odlesky. Intenzivní plné aroma nektarinek, meruněk, lískových jehněd, vlhké půdy a čerstvých bylin.

Světle slámová barva se zlatými odlesky. Intenzivní plné aroma nektarinek, meruněk, lískových jehněd, vlhké půdy a čerstvých bylin.

Světle slámová barva se zlatými odlesky. Intenzivní plné aroma nektarinek, meruněk, lískových jehněd, vlhké půdy a čerstvých bylin.

Světle slámová barva se zlatými odlesky. Intenzivní plné aroma nektarinek, meruněk, lískových jehněd, vlhké půdy a čerstvých bylin.

Světle slámová barva se zlatými odlesky. Intenzivní plné aroma nektarinek, meruněk, lískových jehněd, vlhké půdy a čerstvých bylin.

Zlatavá barva se zelenými odlesky. Intenzivní aroma s tóny papáji, bílé broskve, angreštového kompotu, rybízových pupenů a koření.

Zlatavá barva se zelenými odlesky. Intenzivní aroma s tóny papáji, bílé broskve, angreštového kompotu, rybízových pupenů a koření.

Zlatavá barva se zelenými odlesky. Intenzivní aroma s tóny papáji, bílé broskve, angreštového kompotu, rybízových pupenů a koření.

Zlatavá barva se zelenými odlesky. Intenzivní aroma s tóny papáji, bílé broskve, angreštového kompotu, rybízových pupenů a koření.

Zlatavá barva se zelenými odlesky. Intenzivní aroma s tóny papáji, bílé broskve, angreštového kompotu, rybízových pupenů a koření.

Zlatavá barva se zelenými odlesky. Intenzivní aroma s tóny papáji, bílé broskve, angreštového kompotu, rybízových pupenů a koření.

Jiskrná, čirá, zlatožlutá barva. Aroma vína je výrazné a intenzivní, najdeme v něm tóny hrušek, meruněk, broskví, čerstvého másla či vanilky.

Světle slámová barva se zlatými odlesky. Intenzivní plné aroma nektarinek, meruněk, lískových jehněd, vlhké půdy a čerstvých bylin.

Světle slámová barva se zlatými odlesky. Intenzivní plné aroma nektarinek, meruněk, lískových jehněd, vlhké půdy a čerstvých bylin.

Světle slámová barva se zlatými odlesky. Intenzivní plné aroma nektarinek, meruněk, lískových jehněd, vlhké půdy a čerstvých bylin.

Světle slámová barva se zlatými odlesky. Intenzivní plné aroma nektarinek, meruněk, lískových jehněd, vlhké půdy a čerstvých bylin.
Rozdělení vín dle germánského a románského způsobu klasifikace
Vinařský svět je rozmanitý a způsoby klasifikace vín se liší podle tradic, historie a legislativních rámců jednotlivých zemí. Mezi nejvýznamnější systémy patří germánský a románský způsob klasifikace vín. Tyto dva přístupy se liší ve svém důrazu – germánský systém se zaměřuje především na cukernatost hroznů, zatímco románský klade hlavní důraz na původ a apelaci. Pojďme se podívat na rozdíly a specifika obou systémů.
Germánský způsob klasifikace vín
Germánský systém pochází především z německých vinařských tradic a je rozšířený i v zemích střední Evropy, jako je Rakousko nebo Česká republika. Tento způsob klasifikace se primárně soustředí na cukernatost moštu v době sklizně, která je považována za ukazatel kvality vína.
Hlavní znaky germánského systému:
- Důraz na cukernatost hroznů (Klosterneuburger Mostwaage – KMW nebo stupně ČNM): Čím vyšší je cukernatost moštu, tím vyšší je potenciál pro výrobu kvalitního vína.
- Kategorizace podle kvality hroznů, nikoli pouze podle původu: I víno z méně prestižních oblastí může získat vysokou klasifikaci, pokud je cukernatost dostatečná.
- Flexibilita stylů: Od suchých vín po sladká vína, zejména v kategoriích Prädikatswein.
Německý systém – Prädikatswein:
V německém systému jsou vína rozdělena podle stupně zralosti hroznů a obsahu cukru v moštu. Kategorizace zahrnuje:
- Kabinett – lehká, suchá až polosladká vína z plně zralých hroznů.
- Spätlese – vína z pozdně sbíraných hroznů, obvykle plnější a aromatičtější.
- Auslese – vína z vybraných, přezrálých hroznů, častěji sladší.
- Beerenauslese (BA) – sladká dezertní vína z bobulí napadených ušlechtilou plísní (botrytis cinerea).
- Trockenbeerenauslese (TBA) – nejsladší vína z přezrálých, seschlých bobulí.
- Eiswein – vína z hroznů sbíraných a lisovaných při mrazu, s vysokou koncentrací cukru a kyselin.
Rakouská klasifikace vín:
Rakouský systém je podobný německému, ale zahrnuje i specifické kategorie, jako jsou DAC (Districtus Austriae Controllatus), které kombinují germánský přístup s apelací podle regionu (částečný románský vliv).
Románský způsob klasifikace vín
Románský systém pochází z tradičních vinařských oblastí, jako jsou Francie, Itálie, Španělsko a Portugalsko. Tento způsob se primárně soustředí na původ hroznů (terroir) a dodržování tradičních výrobních postupů.
Hlavní znaky románského systému:
- Důraz na terroir (půda, klima, mikroklima): Věří se, že místo původu má klíčový vliv na charakter vína.
- Přísná regulace výrobních postupů: Včetně povolených odrůd, maximálních výnosů a způsobu zrání.
- Hierarchická struktura apelací: Různé úrovně podle kvality a původu.
Francouzská klasifikace (AOC/AOP):
Francie je vzorem pro většinu románských klasifikací. Systém zahrnuje:
- AOP (Appellation d’Origine Protégée) – nejvyšší kategorie chráněného původu.
- IGP (Indication Géographique Protégée) – regionální vína s mírnějšími pravidly.
- Vin de France – stolní vína bez geografické specifikace.
Italská klasifikace:
Itálie má podobně strukturovaný systém:
- DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita) – nejvyšší úroveň s přísnými pravidly.
- DOC (Denominazione di Origine Controllata) – vína z definovaných oblastí s kontrolovaným původem.
- IGT (Indicazione Geografica Tipica) – regionální vína s určitou volností.
Španělská klasifikace:
Španělsko se zaměřuje nejen na původ, ale i na dobu zrání:
- DO (Denominación de Origen) – chráněná oblast původu.
- DOCa (Denominación de Origen Calificada) – nejvyšší status (pouze Rioja a Priorat).
- Crianza, Reserva, Gran Reserva – kategorie podle doby zrání.
Srovnání germánského a románského systému:
Kritérium |
Germánský systém (např. Německo, Rakousko) |
Románský systém (např. Francie, Itálie) |
Hlavní důraz |
Cukernatost moštu (potenciál alkoholu) |
Původ (terroir) a tradiční postupy |
Klasifikace podle |
Stupně zralosti hroznů (Prädikatswein) |
Apelace a regionální pravidla |
Styl vín |
Široké spektrum – od suchých po dezertní |
Často vázáno na styl typický pro oblast |
Flexibilita |
Vyšší, ale méně regionálně svázaná |
Nižší, ale s důrazem na tradici |
Význam ročníku |
Klíčový (kvůli klimatu) |
Významný, ale terroir dominuje |
Závěr
Oba způsoby klasifikace mají své místo a význam. Germánský systém je vhodnější pro vinařské regiony s proměnlivým klimatem, kde cukernatost hroznů hraje klíčovou roli. Naopak románský systém je založen na hluboké tradici a terroiru, což činí vína jedinečnými a typickými pro konkrétní regiony.
V praxi se oba systémy někdy prolínají – například v Rakousku, kde najdeme jak Prädikatswein, tak DAC apelace, nebo ve Španělsku, kde je původ doplněn klasifikací podle doby zrání.
Pro profesionálního sommeliera je důležité oba systémy dobře znát, aby mohl zákazníkům kvalifikovaně poradit a rozlišit specifika jednotlivých vín podle jejich původu, cukernatosti, stylu a tradice.