Vína dle klasifikace
Rozdìlení vín dle germánského a románského zpùsobu klasifikace
Vinaøský svìt je rozmanitý a zpùsoby klasifikace vín se lií podle tradic, historie a legislativních rámcù jednotlivých zemí. Mezi nejvýznamnìjí systémy patøí germánský a románský zpùsob klasifikace vín. Tyto dva pøístupy se lií ve svém dùrazu germánský systém se zamìøuje pøedevím na cukernatost hroznù, zatímco románský klade hlavní dùraz na pùvod a apelaci. Pojïme se podívat na rozdíly a specifika obou systémù.
Germánský zpùsob klasifikace vín
Germánský systém pochází pøedevím z nìmeckých vinaøských tradic a je rozíøený i v zemích støední Evropy, jako je Rakousko nebo Èeská republika. Tento zpùsob klasifikace se primárnì soustøedí na cukernatost motu v dobì skliznì, která je povaována za ukazatel kvality vína.
Hlavní znaky germánského systému:
- Dùraz na cukernatost hroznù (Klosterneuburger Mostwaage KMW nebo stupnì ÈNM): Èím vyí je cukernatost motu, tím vyí je potenciál pro výrobu kvalitního vína.
- Kategorizace podle kvality hroznù, nikoli pouze podle pùvodu: I víno z ménì prestiních oblastí mùe získat vysokou klasifikaci, pokud je cukernatost dostateèná.
- Flexibilita stylù: Od suchých vín po sladká vína, zejména v kategoriích Prädikatswein.
Nìmecký systém Prädikatswein:
V nìmeckém systému jsou vína rozdìlena podle stupnì zralosti hroznù a obsahu cukru v motu. Kategorizace zahrnuje:
- Kabinett lehká, suchá a polosladká vína z plnì zralých hroznù.
- Spätlese vína z pozdnì sbíraných hroznù, obvykle plnìjí a aromatiètìjí.
- Auslese vína z vybraných, pøezrálých hroznù, èastìji sladí.
- Beerenauslese (BA) sladká dezertní vína z bobulí napadených ulechtilou plísní (botrytis cinerea).
- Trockenbeerenauslese (TBA) nejsladí vína z pøezrálých, seschlých bobulí.
- Eiswein vína z hroznù sbíraných a lisovaných pøi mrazu, s vysokou koncentrací cukru a kyselin.
Rakouská klasifikace vín:
Rakouský systém je podobný nìmeckému, ale zahrnuje i specifické kategorie, jako jsou DAC (Districtus Austriae Controllatus), které kombinují germánský pøístup s apelací podle regionu (èásteèný románský vliv).
Románský zpùsob klasifikace vín
Románský systém pochází z tradièních vinaøských oblastí, jako jsou Francie, Itálie, panìlsko a Portugalsko. Tento zpùsob se primárnì soustøedí na pùvod hroznù (terroir) a dodrování tradièních výrobních postupù.
Hlavní znaky románského systému:
- Dùraz na terroir (pùda, klima, mikroklima): Vìøí se, e místo pùvodu má klíèový vliv na charakter vína.
- Pøísná regulace výrobních postupù: Vèetnì povolených odrùd, maximálních výnosù a zpùsobu zrání.
- Hierarchická struktura apelací: Rùzné úrovnì podle kvality a pùvodu.
Francouzská klasifikace (AOC/AOP):
Francie je vzorem pro vìtinu románských klasifikací. Systém zahrnuje:
- AOP (Appellation dOrigine Protégée) nejvyí kategorie chránìného pùvodu.
- IGP (Indication Géographique Protégée) regionální vína s mírnìjími pravidly.
- Vin de France stolní vína bez geografické specifikace.
Italská klasifikace:
Itálie má podobnì strukturovaný systém:
- DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita) nejvyí úroveò s pøísnými pravidly.
- DOC (Denominazione di Origine Controllata) vína z definovaných oblastí s kontrolovaným pùvodem.
- IGT (Indicazione Geografica Tipica) regionální vína s urèitou volností.
panìlská klasifikace:
panìlsko se zamìøuje nejen na pùvod, ale i na dobu zrání:
- DO (Denominación de Origen) chránìná oblast pùvodu.
- DOCa (Denominación de Origen Calificada) nejvyí status (pouze Rioja a Priorat).
- Crianza, Reserva, Gran Reserva kategorie podle doby zrání.
Srovnání germánského a románského systému:
Kritérium |
Germánský systém (napø. Nìmecko, Rakousko) |
Románský systém (napø. Francie, Itálie) |
Hlavní dùraz |
Cukernatost motu (potenciál alkoholu) |
Pùvod (terroir) a tradièní postupy |
Klasifikace podle |
Stupnì zralosti hroznù (Prädikatswein) |
Apelace a regionální pravidla |
Styl vín |
iroké spektrum od suchých po dezertní |
Èasto vázáno na styl typický pro oblast |
Flexibilita |
Vyí, ale ménì regionálnì svázaná |
Nií, ale s dùrazem na tradici |
Význam roèníku |
Klíèový (kvùli klimatu) |
Významný, ale terroir dominuje |
Závìr
Oba zpùsoby klasifikace mají své místo a význam. Germánský systém je vhodnìjí pro vinaøské regiony s promìnlivým klimatem, kde cukernatost hroznù hraje klíèovou roli. Naopak románský systém je zaloen na hluboké tradici a terroiru, co èiní vína jedineènými a typickými pro konkrétní regiony.
V praxi se oba systémy nìkdy prolínají napøíklad v Rakousku, kde najdeme jak Prädikatswein, tak DAC apelace, nebo ve panìlsku, kde je pùvod doplnìn klasifikací podle doby zrání.
Pro profesionálního sommeliera je dùleité oba systémy dobøe znát, aby mohl zákazníkùm kvalifikovanì poradit a rozliit specifika jednotlivých vín podle jejich pùvodu, cukernatosti, stylu a tradice.
-
Česká Republika vína dle klasifikace
-
Èeská Republika vína dle klasifikace
-
France vína dle klasifikace
-
Itálie vína dle klasifikace
-
Jakostní víno s pøívlastkem
-
Jakostní víno s přívlastkem
-
Kremstal DAC (Districtus Austriae Controllatus)
-
Prädikatswein Austria
-
Qualitätswein Austria
-
Wachau DAC
-
Zemská Vína
Nejprodávanější

Temně granátově červená barva s oranžovým okrajem. Intenzivní aroma připomíná zralé ostružiny, doplněné o podtón pečených švestek a borůvek.

Cuvée Bilowitz 2022, Verýsek, lipový květ, tropického ovoce, v chuti je šťavnaté a ovocité, s příjemnými mandlovými tóny a stopou a zeleného pepře.

Tmavá barva s rubínovými okraji. Jemná a teplá vůně vyzrálého ovoce, typická pro tento region.

Skvěle pitelný Merlot z Benátska s vůní tmavých třešní, černého ovoce a sladkého koření.

Výrazná vůně s tóny višní, kůže, vyzrálých hroznů, borůvek a černého rybízu.

Jemná, živá ovocná vůně připomínající květ hlohu, jemné tóny šalvěje, vyzrálé tropické ovoce s náznaky bílých květů a čerstvých citrusů.

Gala hroznový mošt bio z hroznů z moravských vinic, pasterováno, bez konzervantů a přidaného cukru, nefiltrováno.

Zlatavá barva se zelenkavými odlesky. Aromatika vína je velice vyzrálá s tóny rozinek a sušených meruňek. Chuť vína je středně plná a najdeme v ní citrusy, med a také sušenou...

Čistá rubínová barva, vyšší viskozita. Středně intenzivní bohaté aroma připomíná černý rybíz, uzené švestky, višňový kompot a tabákový list, praženou kávu.

Víno purpurově rudé barvy s rubínovými odlesky. Ve vůni koncentrované s tóny červených bobulovin, ostružin, švestek, okvětních plátků růží, černého čaje, lékořice a grafitu.

Georg Mosbacher Riesling Pfalz, Forster Elster, trocken 2022 VDP.ERSTE LAGE, elegantní suchý Ryzlink.

Elegantní moravská Frankovka z řady Heritage. Vůně tmavého ovoce, jemné třísloviny, 13 % alkoholu. Tradiční styl s moderním rukopisem vinařství Verýsek.

Typické červené víno z Velkých Bílovic. Šťavnaté, přístupné cuvée s místním charakterem. Projekt vinařů kolem Milana Sedláka.

Riesling Mautern z vinařství Edlinger je vynikající rakouské suché bílé víno pocházející z vinic v oblasti Wachau.

Rubínová barva s fialovým meniskem, vůně tmavých třešní, sušených bylinek s jemným náznakem pepře a švestek.

Salasar Révélation Crémant de Limoux Brut je elegantní šumivé víno vyrobené tradiční metodou druhotného kvašení v lahvi.

Sytá rubínová barva se světlejším meniskem, víno má intenzivní vůni sušených švestek a třešní, harmonicky doplněnou tóny vanilky, povidel a pražených kakaových bobů.

Světlejší rubínová se světlejším meniskem, Má intenzivní vůni sušených švestek a třešní, harmonicky doplněnou tóny vanilky a marmelády.

Grüner Veltliner Ried Silberbichl z vinařství Edlinger je vynikající rakouské bílé víno pocházející z prestižní vinice Silberbichl v oblasti Wachau.

Petra Unger Grüner Veltliner Ried Hintere Point 2021 -Tato „Cru / Ried / Single Vineyard“ Hintere Point 2021 od Petry Unger ukazuje silný potenciál této vinice.

Jemné a rafinované ovocné aroma tropických plodů, jako je například ananas, je doplněno o tóny bílého pepře a květů vistárie a magnólie.

Červené suché víno z Lazia vyrobené z odrůdy Nero Buono, 12 měsíců barrique.

Čistá, jiskrná, rubínově červená barva. Aroma vína je svěží, ovocné a příjemně kořenité.

Báječné a srozumitelné Pinot Grigio z Alto Adige od slavného vinaře Aloise Lagedera.

Skvěle udělané Chardonnay z Languedocu, oblast Limoux vinifikované na nových dubových sudech

Tmavě purpurová barva s granátovým meniskem, střední viskozita. Intenzivnější aroma připomíná třešňový koláč, červený rybíz a zralé maliny.

Čistá rubínová barva s vyšší viskozitou. Intenzivní bohaté aroma, které připomíná černý rybíz, uzené švestky, višňový kompot, tabákový list, praženou kávu a čokoládu s jemnými...

Čirá zářivě žlutá barva se světle zelenkavými odlesky a velmi vyšší viskozita. Vůně je čistá, šťavnatá s nádechem zralého sadového ovoce, bílého pepře, physalis, meruňky a...

Vůně zralého bobulového ovoce, jež přechází do pikantních balzamických tónů. To vše je podpořeno tóny ušlechtilého dřeva a čokolády.

“Promis” Toscana IGT 2021, Ca' Marcanda | Angelo Gaja | Tuscany, Merlot 55%, Syrah 35% a Sangiovese 10%.

Vůně vyzařuje dostatek zralého ovoce, přecházejícího do pikantní balzamické noty.

Vůně vyzařuje dostatek zralého bobulového ovoce, přecházejícího do pikantní balzamické noty podpořené o tóny ušlechtilého dřeva a čokolády.

“Magari” Rosso Bolgheri DOP, vinařství Ca' Marcanda, Angelo Gaja, ročník 2021,34% Cabernet Franc, 33% Cabernet Sauvignon, 33% Petit Verdot.

Toto víno je bez přehánění nejlepší sicilské a jedno z nejlepších italských Chardonnay.

Zlatavá barva se zelenými odlesky. Intenzivní aroma s tóny papáji, bílé broskve, angreštového kompotu, rybízových pupenů a koření.

Světle slámová barva se zlatými odlesky. Intenzivní plné aroma nektarinek, meruněk, lískových jehněd, vlhké půdy a čerstvých bylin.