Vína dle klasifikace
Rozdìlení vín dle germánského a románského zpùsobu klasifikace
Vinaøský svìt je rozmanitý a zpùsoby klasifikace vín se lií podle tradic, historie a legislativních rámcù jednotlivých zemí. Mezi nejvýznamnìjí systémy patøí germánský a románský zpùsob klasifikace vín. Tyto dva pøístupy se lií ve svém dùrazu germánský systém se zamìøuje pøedevím na cukernatost hroznù, zatímco románský klade hlavní dùraz na pùvod a apelaci. Pojïme se podívat na rozdíly a specifika obou systémù.
Germánský zpùsob klasifikace vín
Germánský systém pochází pøedevím z nìmeckých vinaøských tradic a je rozíøený i v zemích støední Evropy, jako je Rakousko nebo Èeská republika. Tento zpùsob klasifikace se primárnì soustøedí na cukernatost motu v dobì skliznì, která je povaována za ukazatel kvality vína.
Hlavní znaky germánského systému:
- Dùraz na cukernatost hroznù (Klosterneuburger Mostwaage KMW nebo stupnì ÈNM): Èím vyí je cukernatost motu, tím vyí je potenciál pro výrobu kvalitního vína.
- Kategorizace podle kvality hroznù, nikoli pouze podle pùvodu: I víno z ménì prestiních oblastí mùe získat vysokou klasifikaci, pokud je cukernatost dostateèná.
- Flexibilita stylù: Od suchých vín po sladká vína, zejména v kategoriích Prädikatswein.
Nìmecký systém Prädikatswein:
V nìmeckém systému jsou vína rozdìlena podle stupnì zralosti hroznù a obsahu cukru v motu. Kategorizace zahrnuje:
- Kabinett lehká, suchá a polosladká vína z plnì zralých hroznù.
- Spätlese vína z pozdnì sbíraných hroznù, obvykle plnìjí a aromatiètìjí.
- Auslese vína z vybraných, pøezrálých hroznù, èastìji sladí.
- Beerenauslese (BA) sladká dezertní vína z bobulí napadených ulechtilou plísní (botrytis cinerea).
- Trockenbeerenauslese (TBA) nejsladí vína z pøezrálých, seschlých bobulí.
- Eiswein vína z hroznù sbíraných a lisovaných pøi mrazu, s vysokou koncentrací cukru a kyselin.
Rakouská klasifikace vín:
Rakouský systém je podobný nìmeckému, ale zahrnuje i specifické kategorie, jako jsou DAC (Districtus Austriae Controllatus), které kombinují germánský pøístup s apelací podle regionu (èásteèný románský vliv).
Románský zpùsob klasifikace vín
Románský systém pochází z tradièních vinaøských oblastí, jako jsou Francie, Itálie, panìlsko a Portugalsko. Tento zpùsob se primárnì soustøedí na pùvod hroznù (terroir) a dodrování tradièních výrobních postupù.
Hlavní znaky románského systému:
- Dùraz na terroir (pùda, klima, mikroklima): Vìøí se, e místo pùvodu má klíèový vliv na charakter vína.
- Pøísná regulace výrobních postupù: Vèetnì povolených odrùd, maximálních výnosù a zpùsobu zrání.
- Hierarchická struktura apelací: Rùzné úrovnì podle kvality a pùvodu.
Francouzská klasifikace (AOC/AOP):
Francie je vzorem pro vìtinu románských klasifikací. Systém zahrnuje:
- AOP (Appellation dOrigine Protégée) nejvyí kategorie chránìného pùvodu.
- IGP (Indication Géographique Protégée) regionální vína s mírnìjími pravidly.
- Vin de France stolní vína bez geografické specifikace.
Italská klasifikace:
Itálie má podobnì strukturovaný systém:
- DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita) nejvyí úroveò s pøísnými pravidly.
- DOC (Denominazione di Origine Controllata) vína z definovaných oblastí s kontrolovaným pùvodem.
- IGT (Indicazione Geografica Tipica) regionální vína s urèitou volností.
panìlská klasifikace:
panìlsko se zamìøuje nejen na pùvod, ale i na dobu zrání:
- DO (Denominación de Origen) chránìná oblast pùvodu.
- DOCa (Denominación de Origen Calificada) nejvyí status (pouze Rioja a Priorat).
- Crianza, Reserva, Gran Reserva kategorie podle doby zrání.
Srovnání germánského a románského systému:
Kritérium |
Germánský systém (napø. Nìmecko, Rakousko) |
Románský systém (napø. Francie, Itálie) |
Hlavní dùraz |
Cukernatost motu (potenciál alkoholu) |
Pùvod (terroir) a tradièní postupy |
Klasifikace podle |
Stupnì zralosti hroznù (Prädikatswein) |
Apelace a regionální pravidla |
Styl vín |
iroké spektrum od suchých po dezertní |
Èasto vázáno na styl typický pro oblast |
Flexibilita |
Vyí, ale ménì regionálnì svázaná |
Nií, ale s dùrazem na tradici |
Význam roèníku |
Klíèový (kvùli klimatu) |
Významný, ale terroir dominuje |
Závìr
Oba zpùsoby klasifikace mají své místo a význam. Germánský systém je vhodnìjí pro vinaøské regiony s promìnlivým klimatem, kde cukernatost hroznù hraje klíèovou roli. Naopak románský systém je zaloen na hluboké tradici a terroiru, co èiní vína jedineènými a typickými pro konkrétní regiony.
V praxi se oba systémy nìkdy prolínají napøíklad v Rakousku, kde najdeme jak Prädikatswein, tak DAC apelace, nebo ve panìlsku, kde je pùvod doplnìn klasifikací podle doby zrání.
Pro profesionálního sommeliera je dùleité oba systémy dobøe znát, aby mohl zákazníkùm kvalifikovanì poradit a rozliit specifika jednotlivých vín podle jejich pùvodu, cukernatosti, stylu a tradice.
-
Česká Republika vína dle klasifikace
-
Èeská Republika vína dle klasifikace
-
France vína dle klasifikace
-
Itálie vína dle klasifikace
-
Jakostní víno s pøívlastkem
-
Jakostní víno s přívlastkem
-
Kremstal DAC (Districtus Austriae Controllatus)
-
Prädikatswein Austria
-
Qualitätswein Austria
-
Wachau DAC
-
Zemská Vína
Nejprodávanější

Atraktivní světle zlatavá barva. Ve vůni žlutá jablka, broskve, pomerančová kůra se stopou středomořských bylinek.

Výrazná vůně s tóny višní, kůže, vyzrálých hroznů, borůvek a černého rybízu.

Odrůdově typické a osvěžující aroma kiwi, mučenky a citrusů. Intenzivní, přitom poddajná a křupavá chuť v sobě kombinuje ovocné a kořenité tóny.

Krásně nazrálé, ale stále svěží bílé víno z odrůd Malvasia Puntinata a Bombino bianco. Ve vůni připomíná zralé citrusy, bílou hrušku nebo meruňky.

Víno zlatavé barvy se zelenkavými odlesky. Ve vůni tóny bílých květů a žlutého melounu.

Vůně je intenzivní, plná a harmonická, ušlechtilé tóny dubového dřeva se prolínají s jemným buketem kouře a vanilky. Chuť je jemně kořenitá, dlouho doznívající se šťavnatou...

Světlejší odstín žluté se zlatavým leskem, solidní dospělé aroma žlutého ovoce.

Jiskrně čistá, zelenkavě žlutá barva. Příjemné odrůdové ovocné aroma s převládajícími ovocnými tóny jablek, hrušek a citrusů.

Skvělé bublinky s úžasně jemným perlením. Poddejte se zelenému jablku, grapefruitu, broskvi a meruňce.

Atraktivní vůně citrusových plodů a peckového ovoce s lehkým podtónem včelí plástve a květinových tónů. V chuti je víno ovocně sladké, s jemnými tóny exotického ovoce, jako je...

Lagrein, víno z odrůdy Lagrein od špičkového vinaře z Alto Adige.

Jedná se o víno vyrobené v limitované kolekci s výjimečnou komplexností, vyvážeností a skvělým potenciálem zrání, které osloví i náročné milovníky vína. 100% Maturana z oblasti...

Rosso z jedné z aktuálně nejlepších adres Montalcina. Ukázkové Sangiovese kombinující v sobě robustnost a eleganci.

Komplexní vůně s tóny velmi vyzrálých třešní, kávy a pečených švestek. Výjimečně silná a komplexní chuť, která navozuje iluzi sladkosti.

Živé a ovocné sladké ledové víno. Krásně voní po bylinkách, peckovém ovoci a liči.

V kategorii Chianti Classico se jedná o vlajkovou loď vinařství. Intenzivní rubínově červená barva.

Komplexní vůně s tóny velmi vyzrálých třešní, kávy a pečených švestek. Výjimečně silná a komplexní chuť, která navozuje iluzi sladkosti.

Forster Ungeheuer Riesling Spätlese 2017 Pfalz, VDP GROSSE LAGE, je skvělý ovocně sladký Riesling od špičkového vinaře, hrozny jsou pěstovány na čedičovém podloží nejlepší...

Světle slámová barva se zelenými odlesky. Komplexní vůně exotického ovoce, citrusů a bílých květů doplněná o náznak levandulového medu.

97 / 100 Guida Essenziale ai Vini d’Italia – Daniele Cernilli – 2021 Special Award “Best Barbera of the Year” – Daniel

Rubínově červená barva. Svěží vůně s převládajícími tóny červeného ovoce, jako jsou třešně nebo višně, švestky a ušlechtilé koření. Chuť je opět ovocně svěží, hebká a dobře...

Brunello di Montalcino je nejslavnější víno Toskánska vyrobené z kultivaru Sangiovese klonu Brunello.

Vůně vyzařuje dostatek zralého ovoce, přecházejícího do pikantní balzamické noty.

Vůně vyzařuje dostatek zralého bobulového ovoce, přecházejícího do pikantní balzamické noty podpořené o tóny ušlechtilého dřeva a čokolády.

Riserva je kategorie vyhrazená pro ta nejlepší a nejkomplexnější vína Barolo.

Světle slámová barva se zlatými odlesky. Intenzivní plné aroma nektarinek, meruněk, lískových jehněd, vlhké půdy a čerstvých bylin.

Zlatavá barva se zelenými odlesky. Intenzivní aroma s tóny papáji, bílé broskve, angreštového kompotu, rybízových pupenů a koření.

Rubínově červená barva. Svěží vůně s převládajícími tóny červeného ovoce, jako jsou třešně nebo višně.

Vůně vyzařuje dostatek zralého bobulového ovoce, s pikantními balzamickými tóny doplněné o tabák, kůži , cedr a grafit.

Hrozny tohoto jedinečného Barola jsou ručně, zbaveny třapin Uno per Uno - doslova "bobule po bobuli / kuličku po kuličce".

Vůně vyzařuje dostatek zralého ovoce, s náznakem fialkek přecházející do pikantní balzamické noty podpořené o tóny španělského cedru.