Vína dle klasifikace
-
Česká Republika vína dle klasifikace
-
France vína dle klasifikace
-
Itálie vína dle klasifikace
-
Německo vína dle klasifikace
-
Portugalsko vína dle klasifikace
-
Rakousko vína dle klasifikace
-
Řecko vína dle klasifikace
-
Španělsko vína dle klasifikace
Nejprodávanější

Bergrus je označení pro nejvyšší řadu červených vín z našeho vinařství (podle stejnojmenné vinice).

Bergrus je označení pro nejvyšší řadu červených vín z našeho vinařství (podle stejnojmenné vinice).

Cuvée Bilowitz 2022, Verýsek, lipový květ, tropického ovoce, v chuti je šťavnaté a ovocité, s příjemnými mandlovými tóny a stopou a zeleného pepře.

Veltlínské zelené 100% - Veltlín z trati Nová hora, dříve Úlehle, keře staré přes 40 let, 20% vína zrálo na akátovém sudu o objemu 225 l zbytek v nerezovém tanku.

Víno krásné zlatožluté barvy, jemné aroma připomínající lístkové ořechy doplněné jemnou ovocnou lichi a meruněk.

Muškát Moravský 2021, pozdní sběr, polosuché, řada vín z kolekce „Pozdravy z Národního parku Podyjí“, Viniční trať Vrbovec - Slunný vrch, Alkohol 12,5...

Víno má světležlutou barvu. Ve vůni najdeme široké spektrum zahradního ovoce s lehkými tóny lučního kvítí. V chuti je víno vrstevnaté a nabídne stopu zeleného jablka, citrusů a...

Čistá rubínová barva, vyšší viskozita. Středně intenzivní bohaté aroma připomíná černý rybíz, uzené švestky, višňový kompot a tabákový list, praženou kávu.

Osvěžte se šťavnatým růžovým pokušením! Suchá Frankovka ročníku 2024 s tóny lesního ovoce, 12 % alkoholu – elegantní volba pro letní dny i romantické večery.

VERÝSEK Neuburg, Neuburské 2022 Village MZV ve vůni i chuti je typicky odrůdové s tóny citrusů, žlutého a zahradního ovoce.

Elegantní a šťavnaté Chardonnay 2024 s 12,5 % alkoholu – svěží dotek slunce v každé sklence. Ideální pro chvíle pohody i slavnostní přípitky.

VERÝSEK Neuburg, Neuburské 2022 Village MZV ve vůni i chuti je typicky odrůdové s tóny citrusů, žlutého a zahradního ovoce.

Svěží suché Veltlínské zelené 2024 s 12,5 % alkoholu – víno s jiskrou, jemným kořením a minerální elegancí. Skvělá volba pro každý den i slavnostní chvíle.

Atraktivní, ovocná vůně třešní, malin, jahod a cukrové vaty doslova uchvátí všechny milovníky růžových vín.50% Frankovka 50% Zweigeltrebe

Bohatá, intenzivní vůně lučních květů, bílých broskví a čerstvých hroznů.Muškát moravský 40 %, Müller Thurgau 40 %, Sauvignon Blanc 20 %.

Chardonnay jiskrné zlatožluté barvy. Vůně je velmi koncentrovaná, s projevy přezrálého ovoce, medového melounu a nádechem grapefruitu.

Gala hroznový mošt bio z hroznů z moravských vinic, pasterováno, bez konzervantů a přidaného cukru, nefiltrováno.

Víno zlatavé barvy se zelenkavými odlesky. Ve vůni tóny bílých květů a žlutého melounu.

Víno zlatožlutá barva se zelenkavými odlesky a dobrou viskozitou. Čistá vůně květového nektaru as tóny zralého žlutého ovoce a meruněk, výraznější šťavnatá chuť po kandovaném...

Světlejší odstín žluté se zlatavým odleskem, aroma žlutého ovoce a nektaru hluchyaky doplněné zralou broskví a listy černého rybízu s jemnou stopou vanilky po zrání dubovém...

Víno zlatavé barvy se zelenkavými odlesky. Ve vůni tóny bílých květů a žlutého melounu.

Zlatavá barva se zelenkavými odlesky. Aromatika vína je velice vyzrálá s tóny rozinek a sušených meruňek. Chuť vína je středně plná a najdeme v ní citrusy, med a také sušenou...

Už ve vůni je patrná vyzrálost a kvalita hroznů. Vůně je plná, bohatá, příjemně ovocná, s tóny kompotovaných hrušek a citrusů.

Verýsek Grüve 2023, Veltlínské zelené 100%, vůně bílého pepře, jemné tóny bylin, mandlí a broskví.

Čistá rubínová barva, vyšší viskozita. Středně intenzivní bohaté aroma připomíná černý rybíz, uzené švestky, višňový kompot a tabákový list, praženou kávu.

Víno zlatožlutá barva se zelenkavými odlesky a dobrou viskozitou. Čistá vůně květového nektaru as tóny zralého žlutého ovoce a meruněk, výraznější šťavnatá chuť po kandovaném...

Jemné moravské šumivé víno brut z odrůd Pinot Blanc a Chardonnay. Vyrobeno metodou Charmat, vyniká svěžestí, jemným perlením a čistou ovocnou chutí.

Riesling Icone 2023 vinařství Sedlák – suchý moravský ryzlink s jemným dotykem dubu díky 6 měsíčnímu zrání ve francouzských dubových sudech. Minerální, svěží, s komplexní...

Vůně je intenzivní, plná a harmonická, ušlechtilé tóny dubového dřeva se prolínají s jemným buketem kouře a vanilky. Chuť je jemně kořenitá, dlouho doznívající se šťavnatou...

Vůně je intenzivní, plná a harmonická, ušlechtilé tóny dubového dřeva se prolínají s jemným buketem kouře a vanilky. Chuť je jemně kořenitá, dlouho doznívající se šťavnatou...

Elegantní moravská Frankovka z řady Heritage. Vůně tmavého ovoce, jemné třísloviny, 13 % alkoholu. Tradiční styl s moderním rukopisem vinařství Verýsek.

Typické červené víno z Velkých Bílovic. Šťavnaté, přístupné cuvée s místním charakterem. Projekt vinařů kolem Milana Sedláka.

Sauvignon Blanc Sauvage Verýsek 2021 zrál ve velkých francouzských dubových sudech a byl míchán na jemných kvasničních kalech.

Čistá rubínová barva, vyšší viskozita. Středně intenzivní bohaté aroma připomíná černý rybíz, uzené švestky, višňový kompot a tabákový list, praženou kávu.

Světlejší odstín žluté se zlatavým leskem, solidní dospělé aroma žlutého ovoce.

Unikátní moravské Chardonnay z Pálavy, zrající na dubovém sudu.

Sytá rubínová barva se světlejším meniskem, víno má intenzivní vůni sušených švestek a třešní, harmonicky doplněnou tóny vanilky, povidel a pražených kakaových bobů.

Světlejší rubínová se světlejším meniskem, Má intenzivní vůni sušených švestek a třešní, harmonicky doplněnou tóny vanilky a marmelády.

Světlejší rubínová se světlejším meniskem, Má intenzivní vůni sušených švestek a třešní, harmonicky doplněnou tóny vanilky a marmelády.

Světlejší rubínová se světlejším meniskem, Má intenzivní vůni sušených švestek a třešní, harmonicky doplněnou tóny vanilky a marmelády.

Tmavší rubínově červená s granátovým meniskem, Má výraznou ovocnou vůni zralých višní, třešní a sušených švestek, s nádechem tónů vanilky a kávy.

Sytá rubínová barva se světlejším meniskem, víno má intenzivní vůni sušených švestek a třešní, harmonicky doplněnou tóny vanilky, povidel a pražených kakaových bobů.

Sekt vyrobený tradiční metodou kvašením v láhvi z odrůd Chardonnay (80 %) a Pinot Blanc (20 %).

Světle žlutozelená barva, nazrálá autolytická vůně sladkých briošek s nádechem citronové kůry a koření.

Světle žlutozelená barva, nazrálá autolytická vůně sladkých briošek s nádechem citronové kůry a koření.

Světle žlutozelená barva, nazrálá autolytická vůně sladkých briošek s nádechem citronové kůry a koření.
Rozdělení vín dle germánského a románského způsobu klasifikace
Vinařský svět je rozmanitý a způsoby klasifikace vín se liší podle tradic, historie a legislativních rámců jednotlivých zemí. Mezi nejvýznamnější systémy patří germánský a románský způsob klasifikace vín. Tyto dva přístupy se liší ve svém důrazu – germánský systém se zaměřuje především na cukernatost hroznů, zatímco románský klade hlavní důraz na původ a apelaci. Pojďme se podívat na rozdíly a specifika obou systémů.
Germánský způsob klasifikace vín
Germánský systém pochází především z německých vinařských tradic a je rozšířený i v zemích střední Evropy, jako je Rakousko nebo Česká republika. Tento způsob klasifikace se primárně soustředí na cukernatost moštu v době sklizně, která je považována za ukazatel kvality vína.
Hlavní znaky germánského systému:
- Důraz na cukernatost hroznů (Klosterneuburger Mostwaage – KMW nebo stupně ČNM): Čím vyšší je cukernatost moštu, tím vyšší je potenciál pro výrobu kvalitního vína.
- Kategorizace podle kvality hroznů, nikoli pouze podle původu: I víno z méně prestižních oblastí může získat vysokou klasifikaci, pokud je cukernatost dostatečná.
- Flexibilita stylů: Od suchých vín po sladká vína, zejména v kategoriích Prädikatswein.
Německý systém – Prädikatswein:
V německém systému jsou vína rozdělena podle stupně zralosti hroznů a obsahu cukru v moštu. Kategorizace zahrnuje:
- Kabinett – lehká, suchá až polosladká vína z plně zralých hroznů.
- Spätlese – vína z pozdně sbíraných hroznů, obvykle plnější a aromatičtější.
- Auslese – vína z vybraných, přezrálých hroznů, častěji sladší.
- Beerenauslese (BA) – sladká dezertní vína z bobulí napadených ušlechtilou plísní (botrytis cinerea).
- Trockenbeerenauslese (TBA) – nejsladší vína z přezrálých, seschlých bobulí.
- Eiswein – vína z hroznů sbíraných a lisovaných při mrazu, s vysokou koncentrací cukru a kyselin.
Rakouská klasifikace vín:
Rakouský systém je podobný německému, ale zahrnuje i specifické kategorie, jako jsou DAC (Districtus Austriae Controllatus), které kombinují germánský přístup s apelací podle regionu (částečný románský vliv).
Románský způsob klasifikace vín
Románský systém pochází z tradičních vinařských oblastí, jako jsou Francie, Itálie, Španělsko a Portugalsko. Tento způsob se primárně soustředí na původ hroznů (terroir) a dodržování tradičních výrobních postupů.
Hlavní znaky románského systému:
- Důraz na terroir (půda, klima, mikroklima): Věří se, že místo původu má klíčový vliv na charakter vína.
- Přísná regulace výrobních postupů: Včetně povolených odrůd, maximálních výnosů a způsobu zrání.
- Hierarchická struktura apelací: Různé úrovně podle kvality a původu.
Francouzská klasifikace (AOC/AOP):
Francie je vzorem pro většinu románských klasifikací. Systém zahrnuje:
- AOP (Appellation d’Origine Protégée) – nejvyšší kategorie chráněného původu.
- IGP (Indication Géographique Protégée) – regionální vína s mírnějšími pravidly.
- Vin de France – stolní vína bez geografické specifikace.
Italská klasifikace:
Itálie má podobně strukturovaný systém:
- DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita) – nejvyšší úroveň s přísnými pravidly.
- DOC (Denominazione di Origine Controllata) – vína z definovaných oblastí s kontrolovaným původem.
- IGT (Indicazione Geografica Tipica) – regionální vína s určitou volností.
Španělská klasifikace:
Španělsko se zaměřuje nejen na původ, ale i na dobu zrání:
- DO (Denominación de Origen) – chráněná oblast původu.
- DOCa (Denominación de Origen Calificada) – nejvyšší status (pouze Rioja a Priorat).
- Crianza, Reserva, Gran Reserva – kategorie podle doby zrání.
Srovnání germánského a románského systému:
Kritérium |
Germánský systém (např. Německo, Rakousko) |
Románský systém (např. Francie, Itálie) |
Hlavní důraz |
Cukernatost moštu (potenciál alkoholu) |
Původ (terroir) a tradiční postupy |
Klasifikace podle |
Stupně zralosti hroznů (Prädikatswein) |
Apelace a regionální pravidla |
Styl vín |
Široké spektrum – od suchých po dezertní |
Často vázáno na styl typický pro oblast |
Flexibilita |
Vyšší, ale méně regionálně svázaná |
Nižší, ale s důrazem na tradici |
Význam ročníku |
Klíčový (kvůli klimatu) |
Významný, ale terroir dominuje |
Závěr
Oba způsoby klasifikace mají své místo a význam. Germánský systém je vhodnější pro vinařské regiony s proměnlivým klimatem, kde cukernatost hroznů hraje klíčovou roli. Naopak románský systém je založen na hluboké tradici a terroiru, což činí vína jedinečnými a typickými pro konkrétní regiony.
V praxi se oba systémy někdy prolínají – například v Rakousku, kde najdeme jak Prädikatswein, tak DAC apelace, nebo ve Španělsku, kde je původ doplněn klasifikací podle doby zrání.
Pro profesionálního sommeliera je důležité oba systémy dobře znát, aby mohl zákazníkům kvalifikovaně poradit a rozlišit specifika jednotlivých vín podle jejich původu, cukernatosti, stylu a tradice.