Vína dle klasifikace
-
Česká Republika vína dle klasifikace
-
France vína dle klasifikace
-
Itálie vína dle klasifikace
-
Německo vína dle klasifikace
-
Portugalsko vína dle klasifikace
-
Rakousko vína dle klasifikace
-
Řecko vína dle klasifikace
-
Španělsko vína dle klasifikace
Nejprodávanější

Třpytivá, lososově růžová barva. Vůně je elegantní, výrazná s aroma drobného červeného ovoce, růžového grepu a květu růží.

Suché růžové víno z Languedocu z řady Greg & Juju - děti (dcera a syn) manželů a vinařů Aurelie a Roberta Vic.

Atraktivní světle zlatavá barva. Ve vůni žlutá jablka, broskve, pomerančová kůra se stopou středomořských bylinek.

Atraktivní světle zlatavá barva. Ve vůni žlutá jablka, broskve, pomerančová kůra se stopou středomořských bylinek.

Bergrus je označení pro nejvyšší řadu červených vín z našeho vinařství (podle stejnojmenné vinice).

Bergrus je označení pro nejvyšší řadu červených vín z našeho vinařství (podle stejnojmenné vinice).

Třpytivá, lososově růžová barva. Vůně je elegantní, výrazná s aroma drobného červeného ovoce, růžového grepu a květu růží.

Tmavší lososová růžová barva s oranžovými odlesky a střední viskozita. Aroma je středně intenzivní a připomíná borůvky, ostružiny a maliny s lehkým dotekem skořice.

Tmavší lososová růžová barva s oranžovými odlesky a střední viskozita. Aroma je středně intenzivní a připomíná borůvky, ostružiny a maliny s lehkým dotekem skořice.

Atraktivní světle zlatavá barva. Ve vůni žlutá jablka, broskve, pomerančová kůra se stopou středomořských bylinek.

Výrazná vůně s tóny višní, kůže, vyzrálých hroznů, borůvek a černého rybízu.

Pian di Nova má výraznou rubínovou barvu. Aroma je květinové, velmi ovocné s tóny tmavého a červeného ovoce a koření.

Pian di Nova má výraznou rubínovou barvu. Aroma je květinové, velmi ovocné s tóny tmavého a červeného ovoce a koření.

Jemné a rafinované ovocné aroma tropických plodů, jako je například ananas, je doplněno o tóny bílého pepře a květů vistárie a magnólie.

Čistá a svěží s ovocnými tóny citronů, limetek, čerstvě oloupaných grepů, hrušek na pozadí peckového ovoce a náznaku bílého pepře.

Čistá vůně peckového ovoce, bílých broskví, angreštu a nektarinek.

Čirá zářivě žlutá barva se světle zelenkavými odlesky a velmi dobrá viskozita.

Čistá a svěží s ovocnými tóny citronů, limetek, čerstvě oloupaných grepů, hrušek na pozadí peckového ovoce a náznaku bílého pepře.

Tmavší lososová růžová barva s oranžovými odlesky a střední viskozita. Aroma je středně intenzivní a připomíná borůvky, ostružiny a maliny s lehkým dotekem skořice.

Georg Mosbacher Riesling Pfalz, Forster Elster, trocken 2022 VDP.ERSTE LAGE, elegantní suchý Ryzlink.

Čistá vůně peckového ovoce, bílých broskví, nektarinek, citrusového ovoce, zralých citronů, grepů, zelených jablek, angreštu, máty a tymiánu.

Edlinger Wachau DAC Grüner Veltliner Mautern z rakouské oblasti Wachau, suché.

Riesling Mautern z vinařství Edlinger je vynikající rakouské suché bílé víno pocházející z vinic v oblasti Wachau.

Sytější světle jantarová barva se zelenkavými odlesky. Středně výrazná extraktivní vůně s tóny broskve a lemon grass.

Čirá zářivě žlutá barva se světle zelenkavými odlesky a velmi dobrá viskozita.

Sytější světle jantarová barva se zelenkavými odlesky. Středně výrazná extraktivní vůně s tóny broskve a lemon grass.

Osvěžující sekt z rakouského Kremstalu, vyrobený metodou Charmat-Martinotti z odrůdy Grüner Veltliner. Jemné perlení, citrusová vůně a suchá chuť. Perfektní jako aperitiv!

Georg Mosbacher 2021 Pfalz, Deidesheim Riesling Spätlese VDP.ORTSWEIN je excelentní, přírodně sladký Riesling, zbytkový cukr 80,3 g/l.

Jemné a rafinované ovocné aroma tropických plodů, jako je například ananas, je doplněno o tóny bílého pepře a květů vistárie a magnólie.

Grüner Veltliner Ried Silberbichl z vinařství Edlinger je vynikající rakouské bílé víno pocházející z prestižní vinice Silberbichl v oblasti Wachau.

Skvělý rakouský Veltlín ze starých keřů, který dostal 94 bodů prestižního hodnocení Falstaff.

Petra Unger Grüner Veltliner Ried Hintere Point 2021 -Tato „Cru / Ried / Single Vineyard“ Hintere Point 2021 od Petry Unger ukazuje silný potenciál této vinice.

Světlejší odstín žluté se zlatavým odleskem, aroma žlutého ovoce, kombinace broskve a listu černého rybízu.

Jemné a rafinované ovocné aroma tropických plodů, jako je například ananas, je doplněno o tóny bílého pepře a květů vistárie a magnólie.

Atraktivní vůně citrusových plodů a peckového ovoce s lehkým podtónem včelí plástve a květinových tónů. V chuti je víno ovocně sladké, s jemnými tóny exotického ovoce, jako je...

Světlejší slámově žlutá barva se slámovými odlesky a střední viskozita. Intenzivní aroma působí ušlechtilým až aristokratickým dojmem a najdeme v něm tóny medového kiwi,...

Světlejší slámově žlutá barva se slámovými odlesky a střední viskozita. Intenzivní aroma působí ušlechtilým až aristokratickým dojmem a najdeme v něm tóny medového kiwi,...

Skvěle udělané Chardonnay z Languedocu, oblast Limoux vinifikované na nových dubových sudech

Světle žlutá barva se zelenkavými odlesky. Čistá šťavnatá vůně s tóny heřmánkového čaje, lipového květu a rozkvetlé jabloně.

Čirá zářivě žlutá barva se světle zelenkavými odlesky a velmi vyšší viskozita. Vůně je čistá, šťavnatá s nádechem zralého sadového ovoce, bílého pepře, physalis, meruňky a...

Čirá zářivě žlutá barva se světle zelenkavými odlesky a velmi vyšší viskozita. Vůně je čistá, šťavnatá s nádechem zralého sadového ovoce, bílého pepře, physalis, meruňky a...

Jemné a rafinované ovocné aroma tropických plodů, jako je například ananas, je doplněno o tóny bílého pepře a květů vistárie a magnólie.

Čirá zářivě žlutá barva se světle zelenkavými odlesky a velmi vyšší viskozita. Vůně je čistá, šťavnatá s nádechem zralého sadového ovoce, bílého pepře, physalis, meruňky a...

Petra Unger Grüner Veltliner Ried Hintere Point 2021 -Tato „Cru / Ried / Single Vineyard“ Hintere Point 2021 od Petry Unger ukazuje silný potenciál této vinice.

Sytá slámově žlutá barva se zelenými odlesky. Intenzivní aroma, lehce nazrálé, dominují v něm tóny zralých citrusů, jež doplňují kdoule a petrolej.

Světlejší slámově žlutá barva se slámovými odlesky a střední viskozita. Intenzivní aroma působí ušlechtilým až aristokratickým dojmem a najdeme v něm tóny medového kiwi,...

Světlejší slámově žlutá barva se slámovými odlesky a střední viskozita. Intenzivní aroma působí ušlechtilým až aristokratickým dojmem a najdeme v něm tóny medového kiwi,...

Jemné a rafinované ovocné aroma tropických plodů, jako je například ananas, je doplněno o tóny bílého pepře a květů vistárie a magnólie.

Skvělý Riesling od špičkového vinaře, hrozny jsou pěstovány na čedičovém podloží vínic Pechstein a Ungeheuer, velmi specifické traťi.

"Fumé" vztahuje na Sauvignon blanc, který prošel školením na dubovém sudu (Tonneau - 500 l) s delším zráním na jemných kalech.

Unikátní suchý Riesling vyrobený na počest 100 let vinařství Georg Mosbacher.

Živé a ovocné sladké ledové víno. Krásně voní po bylinkách, peckovém ovoci a liči.

Jemné a rafinované ovocné aroma tropických plodů, jako je například ananas, je doplněno o tóny bílého pepře a květů vistárie a magnólie.

Skvělý rakouský Veltlín ze starých keřů, který dostal 94 bodů prestižního hodnocení Falstaff.

Riesling Auslese Excelentní, botrytický, přírodně sladký Riesling udělaný na sudu tonneau (dubový 500 l) z vinice Herrgottsacker v Deidesheimu - VDP Erste Lage

Forster Ungeheuer Riesling Spätlese 2017 Pfalz, VDP GROSSE LAGE, je skvělý ovocně sladký Riesling od špičkového vinaře, hrozny jsou pěstovány na čedičovém podloží nejlepší...

Skvělý Riesling od špičkového vinaře, hrozny jsou pěstovány na čedičovém podloží vínic Pechstein a Ungeheuer, velmi specifické traťi.
Rozdělení vín dle germánského a románského způsobu klasifikace
Vinařský svět je rozmanitý a způsoby klasifikace vín se liší podle tradic, historie a legislativních rámců jednotlivých zemí. Mezi nejvýznamnější systémy patří germánský a románský způsob klasifikace vín. Tyto dva přístupy se liší ve svém důrazu – germánský systém se zaměřuje především na cukernatost hroznů, zatímco románský klade hlavní důraz na původ a apelaci. Pojďme se podívat na rozdíly a specifika obou systémů.
Germánský způsob klasifikace vín
Germánský systém pochází především z německých vinařských tradic a je rozšířený i v zemích střední Evropy, jako je Rakousko nebo Česká republika. Tento způsob klasifikace se primárně soustředí na cukernatost moštu v době sklizně, která je považována za ukazatel kvality vína.
Hlavní znaky germánského systému:
- Důraz na cukernatost hroznů (Klosterneuburger Mostwaage – KMW nebo stupně ČNM): Čím vyšší je cukernatost moštu, tím vyšší je potenciál pro výrobu kvalitního vína.
- Kategorizace podle kvality hroznů, nikoli pouze podle původu: I víno z méně prestižních oblastí může získat vysokou klasifikaci, pokud je cukernatost dostatečná.
- Flexibilita stylů: Od suchých vín po sladká vína, zejména v kategoriích Prädikatswein.
Německý systém – Prädikatswein:
V německém systému jsou vína rozdělena podle stupně zralosti hroznů a obsahu cukru v moštu. Kategorizace zahrnuje:
- Kabinett – lehká, suchá až polosladká vína z plně zralých hroznů.
- Spätlese – vína z pozdně sbíraných hroznů, obvykle plnější a aromatičtější.
- Auslese – vína z vybraných, přezrálých hroznů, častěji sladší.
- Beerenauslese (BA) – sladká dezertní vína z bobulí napadených ušlechtilou plísní (botrytis cinerea).
- Trockenbeerenauslese (TBA) – nejsladší vína z přezrálých, seschlých bobulí.
- Eiswein – vína z hroznů sbíraných a lisovaných při mrazu, s vysokou koncentrací cukru a kyselin.
Rakouská klasifikace vín:
Rakouský systém je podobný německému, ale zahrnuje i specifické kategorie, jako jsou DAC (Districtus Austriae Controllatus), které kombinují germánský přístup s apelací podle regionu (částečný románský vliv).
Románský způsob klasifikace vín
Románský systém pochází z tradičních vinařských oblastí, jako jsou Francie, Itálie, Španělsko a Portugalsko. Tento způsob se primárně soustředí na původ hroznů (terroir) a dodržování tradičních výrobních postupů.
Hlavní znaky románského systému:
- Důraz na terroir (půda, klima, mikroklima): Věří se, že místo původu má klíčový vliv na charakter vína.
- Přísná regulace výrobních postupů: Včetně povolených odrůd, maximálních výnosů a způsobu zrání.
- Hierarchická struktura apelací: Různé úrovně podle kvality a původu.
Francouzská klasifikace (AOC/AOP):
Francie je vzorem pro většinu románských klasifikací. Systém zahrnuje:
- AOP (Appellation d’Origine Protégée) – nejvyšší kategorie chráněného původu.
- IGP (Indication Géographique Protégée) – regionální vína s mírnějšími pravidly.
- Vin de France – stolní vína bez geografické specifikace.
Italská klasifikace:
Itálie má podobně strukturovaný systém:
- DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita) – nejvyšší úroveň s přísnými pravidly.
- DOC (Denominazione di Origine Controllata) – vína z definovaných oblastí s kontrolovaným původem.
- IGT (Indicazione Geografica Tipica) – regionální vína s určitou volností.
Španělská klasifikace:
Španělsko se zaměřuje nejen na původ, ale i na dobu zrání:
- DO (Denominación de Origen) – chráněná oblast původu.
- DOCa (Denominación de Origen Calificada) – nejvyšší status (pouze Rioja a Priorat).
- Crianza, Reserva, Gran Reserva – kategorie podle doby zrání.
Srovnání germánského a románského systému:
Kritérium |
Germánský systém (např. Německo, Rakousko) |
Románský systém (např. Francie, Itálie) |
Hlavní důraz |
Cukernatost moštu (potenciál alkoholu) |
Původ (terroir) a tradiční postupy |
Klasifikace podle |
Stupně zralosti hroznů (Prädikatswein) |
Apelace a regionální pravidla |
Styl vín |
Široké spektrum – od suchých po dezertní |
Často vázáno na styl typický pro oblast |
Flexibilita |
Vyšší, ale méně regionálně svázaná |
Nižší, ale s důrazem na tradici |
Význam ročníku |
Klíčový (kvůli klimatu) |
Významný, ale terroir dominuje |
Závěr
Oba způsoby klasifikace mají své místo a význam. Germánský systém je vhodnější pro vinařské regiony s proměnlivým klimatem, kde cukernatost hroznů hraje klíčovou roli. Naopak románský systém je založen na hluboké tradici a terroiru, což činí vína jedinečnými a typickými pro konkrétní regiony.
V praxi se oba systémy někdy prolínají – například v Rakousku, kde najdeme jak Prädikatswein, tak DAC apelace, nebo ve Španělsku, kde je původ doplněn klasifikací podle doby zrání.
Pro profesionálního sommeliera je důležité oba systémy dobře znát, aby mohl zákazníkům kvalifikovaně poradit a rozlišit specifika jednotlivých vín podle jejich původu, cukernatosti, stylu a tradice.