Vína dle klasifikace
-
Česká Republika vína dle klasifikace
-
France vína dle klasifikace
-
Itálie vína dle klasifikace
-
Německo vína dle klasifikace
-
Portugalsko vína dle klasifikace
-
Rakousko vína dle klasifikace
-
Řecko vína dle klasifikace
-
Španělsko vína dle klasifikace
Nejprodávanější

Výrazná vůně s tóny višní, kůže, vyzrálých hroznů, borůvek a černého rybízu.

Tmavá barva s rubínovými okraji. Jemná a teplá vůně vyzrálého ovoce, typická pro tento region.

Tmavá barva s rubínovými okraji. Jemná a teplá vůně vyzrálého ovoce, typická pro tento region.

Tmavá barva s rubínovými okraji. Jemná a teplá vůně vyzrálého ovoce, typická pro tento region.

Granátová barva s fialovým meniskem, vůně tmavých třešní s jemným náznakem pepře a švestek.

Víno, intenzivně rubínové barvy s fialovými odlesky, aroma švestek a lesního ovoce, v chuti vyrovnané s jemným tříslem a dlouhým závěrem.

Světlejší granátová barva s cihlovým meniskem, vůně tmavých třešní, malin, skořice a jalovce s jemným náznakem pepře a švestek. Chuť je poddajná s ovocnou strukturou,...

Výrazná vůně s tóny višní, kůže, vyzrálých hroznů, borůvek a černého rybízu.

Výrazná vůně s tóny višní, kůže, vyzrálých hroznů, borůvek a černého rybízu.

Živá, rubínově červená barva s fialovými odlesky. Ovocné aroma červeného peckového ovoce, jako jsou třešně či višně.

Rubínově červená barva. Svěží vůně s převládajícími tóny červeného ovoce, jako jsou třešně nebo višně, švestky a ušlechtilé koření. Chuť je opět ovocně svěží, hebká a dobře...

Rubínově červená barva. Svěží vůně s převládajícími tóny červeného ovoce, jako jsou třešně nebo višně, švestky a ušlechtilé koření. Chuť je opět ovocně svěží, hebká a dobře...

Barva je živá, rubínová s fialovými odlesky, vůně je krásně ovocná s tóny ostružin a borůvek.

Barva je živá, rubínová s fialovými odlesky, vůně je krásně ovocná s tóny ostružin a borůvek.

Jiskrná rubínová barva. Elegantní podmanivé aroma červeného peckového ovoce, jako jsou například třešně, dále pak ostružin a koření.

Jiskrná rubínová barva. Elegantní podmanivé aroma červeného peckového ovoce, jako jsou například třešně, dále pak ostružin a koření.

Zweigelt Ried Fuchaberg od vinařky Petry Unger z rakouské Křemže, jemné elegantní víno s typickým odrůdovým charakterem.

Světlejší rubínová se světlejším meniskem, Má intenzivní vůni sušených švestek a třešní, harmonicky doplněnou tóny vanilky a marmelády.

Světlejší rubínová se světlejším meniskem, Má intenzivní vůni sušených švestek a třešní, harmonicky doplněnou tóny vanilky a marmelády.

Světlejší rubínová se světlejším meniskem, Má intenzivní vůni sušených švestek a třešní, harmonicky doplněnou tóny vanilky a marmelády.

Čistá, jiskrná, rubínově červená barva. Aroma vína je svěží, ovocné a příjemně kořenité.

Čistá, jiskrná, rubínově červená barva. Aroma vína je svěží, ovocné a příjemně kořenité.

Čistá, jiskrná, rubínově červená barva. Aroma vína je svěží, ovocné a příjemně kořenité.

Rakouský Pinot Noir Ried Gottschelle z Kremže (Krems) od vinařky Petry Unger zrál 12 měsíců ve francouzských dubových sudech.

Živá rubínová barva s tmavě fialovým okrajem. Vůně je bohatá a elegantní, s tóny ostružin, borůvek a kořenitými podtóny skořice.

Světlejší rubínová barva, jemná a teplá vůně vyzrálého červeného ovoce. V chuti středně plné víno s příjemnou ovocností a hladkou, harmonickou tříslovinou.

Rubínově červená barva. Svěží vůně s převládajícími tóny červeného ovoce, jako jsou třešně nebo višně, švestky a ušlechtilé koření. Chuť je opět ovocně svěží, hebká a dobře...

Komplexní vůně s tóny velmi vyzrálých třešní, kávy a pečených švestek. Výjimečně silná a komplexní chuť, která navozuje iluzi sladkosti.

Komplexní vůně s tóny velmi vyzrálých třešní, kávy a pečených švestek. Výjimečně silná a komplexní chuť, která navozuje iluzi sladkosti.

Ridolfi Fiero Super Tuscan 2020, Montalcino, 50% Merlot, 50% Sangiovese Brunello, s příjemnou ovocností a lahodným projevem.

Rosso z jedné z aktuálně nejlepších adres Montalcina. Ukázkové Sangiovese kombinující v sobě robustnost a eleganci.

Hluboká a vyvážená rubínově červená barva. Vůně červeného ovoce a bylinek a příjemným dotekem balsamických tónů.

Komplexní vůně s tóny velmi vyzrálých třešní, kávy a pečených švestek. Výjimečně silná a komplexní chuť, která navozuje iluzi sladkosti.

Komplexní vůně s tóny velmi vyzrálých třešní, kávy a pečených švestek. Výjimečně silná a komplexní chuť, která navozuje iluzi sladkosti.

Komplexní vůně s tóny velmi vyzrálých třešní, kávy a pečených švestek. Výjimečně silná a komplexní chuť, která navozuje iluzi sladkosti.

La Corte Chianti Classico Gran Selezione je vlajkovou lodí vinařství Castello di Querceto, vinice 3,4 ha, 440 - 470 m nad mořem.

La Corte Chianti Classico Gran Selezione je vlajkovou lodí vinařství Castello di Querceto, vinice 3,4 ha, 440 - 470 m nad mořem.

Komplexní vůně s tóny velmi vyzrálých třešní, kávy a pečených švestek. Výjimečně silná a komplexní chuť, která navozuje iluzi sladkosti.

Jiskrná rubínová barva. Elegantní podmanivé aroma červeného peckového ovoce, jako jsou například třešně, dále pak ostružin a koření.

Barva je rubínově červená se střední intenzitou a světlými granátovými odlesky. Víno bylo v několika ročnících oceněno v top 100 nejlepších vín světa.

Gaja Brunello di Montalcino 2019.Vůně vína je velmi intenzivní a komplexní, dominují zde tóny višní, švestek a lékořice, které doplňují svěží podtóny máty, eukalyptu a grafitu.

Živá rubínová barva s tmavě fialovým okrajem. Vůně je bohatá a elegantní, s tóny ostružin, borůvek a kořenitými podtóny skořice.

Rubínově červená barva. Svěží vůně s převládajícími tóny červeného ovoce, jako jsou třešně nebo višně, švestky a ušlechtilé koření. Chuť je opět ovocně svěží, hebká a dobře...

“Promis” Toscana IGT 2021, Ca' Marcanda | Angelo Gaja | Tuscany, Merlot 55%, Syrah 35% a Sangiovese 10%.

''Cignale'' znamená v toskánském dialektu ''kanec''. Právě divoká prasata totiž v roce 1986 silně zredukovala sklizeň prvního ročníku hroznů, ze kterých se toto famózní víno...

Špičkový Cabernet Sauvignon z Toskánska, víno „Il Sole Di Alessandro“ v překladu znamená „Alessandrovo slunce“.

Brunello di Montalcino je nejslavnější víno Toskánska vyrobené z kultivaru Sangiovese klonu Brunello.

Brunello di Montalcino je nejslavnější víno Toskánska vyrobené z kultivaru Sangiovese klonu Brunello.

Brunello di Montalcino je nejslavnější víno Toskánska vyrobené z kultivaru Sangiovese klonu Brunello.

Brunello di Montalcino je nejslavnější víno Toskánska vyrobené z kultivaru Sangiovese klonu Brunello.

Rubínově červená barva. Aroma je elegantní, intenzivní a noblesní, s náznaky vanilky, kakaa a rozmanitými projevy vyzrálého ovoce.

Tmavě karmínová barva s namodralými odlesky a velmi dobrou viskozitou. Vůně s dostatkem drobného tmavého ovoce, sladkého koření doplněná o jemný tón spáleného dřeva.

Tmavě karmínová barva s namodralými odlesky a velmi dobrou viskozitou. Vůně s dostatkem drobného tmavého ovoce, sladkého koření doplněná o jemný tón spáleného dřeva.

Tmavší granátová barva s širším cihlovým okrajem a velmi vysoká viskozita. Vůně vína je velmi intenzivní a komplexní, dominují zde tóny třešní a brusinek, které doplňují svěží...

Komplexní vůně s tóny velmi vyzrálých třešní, kávy a pečených švestek. Výjimečně silná a komplexní chuť, která navozuje iluzi sladkosti.

“Magari” Rosso Bolgheri DOP, vinařství Ca' Marcanda, Angelo Gaja, ročník 2021,34% Cabernet Franc, 33% Cabernet Sauvignon, 33% Petit Verdot.

“Magari” Rosso Bolgheri DOP, vinařství Ca' Marcanda, Angelo Gaja, ročník 2021,34% Cabernet Franc, 33% Cabernet Sauvignon, 33% Petit Verdot.

Barva je rubínově červená se střední intenzitou a světlými granátovými odlesky. Víno bylo v několika ročnících oceněno v top 100 nejlepších vín světa.

Barva je rubínově červená se střední intenzitou a světlými granátovými odlesky. Víno bylo v několika ročnících oceněno v top 100 nejlepších vín světa.

Gaja Brunello di Montalcino 2019.Vůně vína je velmi intenzivní a komplexní, dominují zde tóny višní, švestek a lékořice, které doplňují svěží podtóny máty, eukalyptu a grafitu.

Čistá, jiskrná, rubínově červená barva. Aroma vína je svěží, ovocné a příjemně kořenité.

Intenzivní rubínově červená barva. Vůně je mimořádně elegantní, charakteristický typickými tóny třešní a fialek typické pro Sangiovese, doprovázené nádechem vanilky a kakaa.

''Cignale'' znamená v toskánském dialektu ''kanec''. Právě divoká prasata totiž v roce 1986 silně zredukovala sklizeň prvního ročníku hroznů, ze kterých se toto famózní víno...

Rubínově červená barva. Svěží vůně s převládajícími tóny červeného ovoce, jako jsou třešně nebo višně.

Název Riff je odvozen od korálového útesu (zaniklý korálový útes z dob prehistorického moře). Vinice zde čerpají živiny ze zkamenělých korálových útesů z období...

Camarcanda Bolgheri Rosso DOC 2020, vlajková loď toskánského vinařství Ca' Marcanda v Bolgheri, 80% Cabernet Sauvignon, 20% Cabernet Franc.

Camarcanda Bolgheri Rosso DOC 2020, vlajková loď toskánského vinařství Ca' Marcanda v Bolgheri, 80% Cabernet Sauvignon, 20% Cabernet Franc.

Pieve Santa Restituta Brunello di Montalcino Sugarille 2019 je velmi intenzivní a komplexní, dominují zde tóny Amarenské třešně, dehet, lékořici a kouřové tóny.

''Cignale'' znamená v toskánském dialektu ''kanec''. Právě divoká prasata totiž v roce 1986 silně zredukovala sklizeň prvního ročníku hroznů, ze kterých se toto famózní víno...

Tmavší granátová barva s širším cihlovým okrajem a velmi vysoká viskozita. Vůně vína je velmi intenzivní a komplexní, dominují zde tóny třešní a brusinek, které doplňují svěží...

Gaja Brunello di Montalcino 2019.Vůně vína je velmi intenzivní a komplexní, dominují zde tóny višní, švestek a lékořice, které doplňují svěží podtóny máty, eukalyptu a grafitu.

Název Riff je odvozen od korálového útesu (zaniklý korálový útes z dob prehistorického moře). Vinice zde čerpají živiny ze zkamenělých korálových útesů z období...

Pieve Santa Restituta Brunello di Montalcino Sugarille 2019 je velmi intenzivní a komplexní, dominují zde tóny Amarenské třešně, dehet, lékořici a kouřové tóny.
Rozdělení vín dle germánského a románského způsobu klasifikace
Vinařský svět je rozmanitý a způsoby klasifikace vín se liší podle tradic, historie a legislativních rámců jednotlivých zemí. Mezi nejvýznamnější systémy patří germánský a románský způsob klasifikace vín. Tyto dva přístupy se liší ve svém důrazu – germánský systém se zaměřuje především na cukernatost hroznů, zatímco románský klade hlavní důraz na původ a apelaci. Pojďme se podívat na rozdíly a specifika obou systémů.
Germánský způsob klasifikace vín
Germánský systém pochází především z německých vinařských tradic a je rozšířený i v zemích střední Evropy, jako je Rakousko nebo Česká republika. Tento způsob klasifikace se primárně soustředí na cukernatost moštu v době sklizně, která je považována za ukazatel kvality vína.
Hlavní znaky germánského systému:
- Důraz na cukernatost hroznů (Klosterneuburger Mostwaage – KMW nebo stupně ČNM): Čím vyšší je cukernatost moštu, tím vyšší je potenciál pro výrobu kvalitního vína.
- Kategorizace podle kvality hroznů, nikoli pouze podle původu: I víno z méně prestižních oblastí může získat vysokou klasifikaci, pokud je cukernatost dostatečná.
- Flexibilita stylů: Od suchých vín po sladká vína, zejména v kategoriích Prädikatswein.
Německý systém – Prädikatswein:
V německém systému jsou vína rozdělena podle stupně zralosti hroznů a obsahu cukru v moštu. Kategorizace zahrnuje:
- Kabinett – lehká, suchá až polosladká vína z plně zralých hroznů.
- Spätlese – vína z pozdně sbíraných hroznů, obvykle plnější a aromatičtější.
- Auslese – vína z vybraných, přezrálých hroznů, častěji sladší.
- Beerenauslese (BA) – sladká dezertní vína z bobulí napadených ušlechtilou plísní (botrytis cinerea).
- Trockenbeerenauslese (TBA) – nejsladší vína z přezrálých, seschlých bobulí.
- Eiswein – vína z hroznů sbíraných a lisovaných při mrazu, s vysokou koncentrací cukru a kyselin.
Rakouská klasifikace vín:
Rakouský systém je podobný německému, ale zahrnuje i specifické kategorie, jako jsou DAC (Districtus Austriae Controllatus), které kombinují germánský přístup s apelací podle regionu (částečný románský vliv).
Románský způsob klasifikace vín
Románský systém pochází z tradičních vinařských oblastí, jako jsou Francie, Itálie, Španělsko a Portugalsko. Tento způsob se primárně soustředí na původ hroznů (terroir) a dodržování tradičních výrobních postupů.
Hlavní znaky románského systému:
- Důraz na terroir (půda, klima, mikroklima): Věří se, že místo původu má klíčový vliv na charakter vína.
- Přísná regulace výrobních postupů: Včetně povolených odrůd, maximálních výnosů a způsobu zrání.
- Hierarchická struktura apelací: Různé úrovně podle kvality a původu.
Francouzská klasifikace (AOC/AOP):
Francie je vzorem pro většinu románských klasifikací. Systém zahrnuje:
- AOP (Appellation d’Origine Protégée) – nejvyšší kategorie chráněného původu.
- IGP (Indication Géographique Protégée) – regionální vína s mírnějšími pravidly.
- Vin de France – stolní vína bez geografické specifikace.
Italská klasifikace:
Itálie má podobně strukturovaný systém:
- DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita) – nejvyšší úroveň s přísnými pravidly.
- DOC (Denominazione di Origine Controllata) – vína z definovaných oblastí s kontrolovaným původem.
- IGT (Indicazione Geografica Tipica) – regionální vína s určitou volností.
Španělská klasifikace:
Španělsko se zaměřuje nejen na původ, ale i na dobu zrání:
- DO (Denominación de Origen) – chráněná oblast původu.
- DOCa (Denominación de Origen Calificada) – nejvyšší status (pouze Rioja a Priorat).
- Crianza, Reserva, Gran Reserva – kategorie podle doby zrání.
Srovnání germánského a románského systému:
Kritérium |
Germánský systém (např. Německo, Rakousko) |
Románský systém (např. Francie, Itálie) |
Hlavní důraz |
Cukernatost moštu (potenciál alkoholu) |
Původ (terroir) a tradiční postupy |
Klasifikace podle |
Stupně zralosti hroznů (Prädikatswein) |
Apelace a regionální pravidla |
Styl vín |
Široké spektrum – od suchých po dezertní |
Často vázáno na styl typický pro oblast |
Flexibilita |
Vyšší, ale méně regionálně svázaná |
Nižší, ale s důrazem na tradici |
Význam ročníku |
Klíčový (kvůli klimatu) |
Významný, ale terroir dominuje |
Závěr
Oba způsoby klasifikace mají své místo a význam. Germánský systém je vhodnější pro vinařské regiony s proměnlivým klimatem, kde cukernatost hroznů hraje klíčovou roli. Naopak románský systém je založen na hluboké tradici a terroiru, což činí vína jedinečnými a typickými pro konkrétní regiony.
V praxi se oba systémy někdy prolínají – například v Rakousku, kde najdeme jak Prädikatswein, tak DAC apelace, nebo ve Španělsku, kde je původ doplněn klasifikací podle doby zrání.
Pro profesionálního sommeliera je důležité oba systémy dobře znát, aby mohl zákazníkům kvalifikovaně poradit a rozlišit specifika jednotlivých vín podle jejich původu, cukernatosti, stylu a tradice.