Vína dle klasifikace
-
Česká Republika vína dle klasifikace
-
France vína dle klasifikace
-
Itálie vína dle klasifikace
-
Německo vína dle klasifikace
-
Portugalsko vína dle klasifikace
-
Rakousko vína dle klasifikace
-
Řecko vína dle klasifikace
-
Španělsko vína dle klasifikace
Nejprodávanější

Srozumitelná vůně zelených jablek, hrušek a broskví, s příjemným dotekem citrusů a herbálních tónů.

Rubínově červená barva. Aroma třešňového džemu, višní a borůvek je doplněno tóny fialek a eukalyptu.

Jemná, živá ovocná vůně připomínající vyzrálé tropické ovoce s náznaky bílých květů a čerstvých citrusů.

Výrazná vůně s tóny višní, kůže, vyzrálých hroznů, borůvek a černého rybízu.

Už ve vůni je patrná vyzrálost a kvalita hroznů. Vůně je plná, bohatá, příjemně ovocná, s tóny kompotovaných hrušek a citrusů.

Červené víno suché, z vinařské oblasti Rioja, z odrůd Tempranillo a Garnacha. Crianza barrique 13 měsíců.

Víno zlatožlutá barva se zelenkavými odlesky a dobrou viskozitou. Čistá vůně květového nektaru as tóny zralého žlutého ovoce a meruněk, výraznější šťavnatá chuť po kandovaném...

Barva je živá, rubínová s fialovými odlesky, vůně je krásně ovocná s tóny ostružin a borůvek.

Čistá vůně peckového ovoce, bílých broskví, nektarinek, citrusového ovoce, zralých citronů, grepů, zelených jablek, angreštu, máty a tymiánu.

Sytá rubínově červená barva s granátovým okrajem. Intenzivní, elegantní a mohutné aroma kakaových bobů, máty, švestkových povidel, kandovaných třešní a kokosových ořechů v závěru.

Světlejší rubínová se světlejším meniskem, Má intenzivní vůni sušených švestek a třešní, harmonicky doplněnou tóny vanilky a marmelády.

Tmavší rubínově červená s granátovým meniskem, Má výraznou ovocnou vůni zralých višní, třešní a sušených švestek, s nádechem tónů vanilky a kávy.

Čistá, jiskrná, rubínově červená barva. Aroma vína je svěží, ovocné a příjemně kořenité.

Lagrein, víno z odrůdy Lagrein od špičkového vinaře z Alto Adige.

Vůně vyzařuje dostatek zralého bobulového ovoce, přecházejícího do pikantní balzamické noty podpořené o tóny ušlechtilého dřeva a čokolády.

Chianti Classico Riserva DOCG Castello di Querceto noblesní víno od fenomenálního vinaře.

Sytá rubínově červená barva s granátovým okrajem. Intenzivní, elegantní a mohutné aroma kakaových bobů, máty, švestkových povidel, kandovaných třešní a kokosových ořechů v závěru.

Jemné a rafinované ovocné aroma tropických plodů, jako je například ananas, je doplněno o tóny bílého pepře a květů vistárie a magnólie.

"Fumé" vztahuje na Sauvignon blanc, který prošel školením na dubovém sudu (Tonneau - 500 l) s delším zráním na jemných kalech.

Komplexní vůně s tóny velmi vyzrálých třešní, kávy a pečených švestek. Výjimečně silná a komplexní chuť, která navozuje iluzi sladkosti.

95 / 100 Guida Essenziale ai Vini d’Italia” – Daniele Cernilli – 2020 + tre bicchiere “Gambero Rosso” 2020 +

V kategorii Chianti Classico se jedná o vlajkovou loď vinařství. Intenzivní rubínově červená barva.

Vůně vyzařuje dostatek zralého bobulového ovoce, přecházejícího do pikantní balzamické noty podpořené o tóny ušlechtilého dřeva a čokolády.

La Corte Chianti Classico Gran Selezione je vlajkovou lodí vinařství Castello di Querceto, vinice 3,4 ha, 440 - 470 m nad mořem.

Barva je rubínově červená se střední intenzitou a světlými granátovými odlesky. Víno bylo v několika ročnících oceněno v top 100 nejlepších vín světa.

Intenzivní čirá rubínově červená barva. Čisté a komplexní aroma s převládajícími tóny vyzrálého ovoce, balzamika, sladkého koření a pepře.

Vůně vyzařuje dostatek zralého bobulového ovoce, přecházejícího do pikantní balzamické noty podpořené o tóny ušlechtilého dřeva a čokolády.

KIR-YIANNI - Ble Alepou 2019 - řecké víno výjimečné ve stylu, charakteru i osobitosti. Syrah, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Malbec, Merlot, Petit Verdot

Gaja Brunello di Montalcino 2019.Vůně vína je velmi intenzivní a komplexní, dominují zde tóny višní, švestek a lékořice, které doplňují svěží podtóny máty, eukalyptu a grafitu.

Elegantní Pinot noir (Pinot nero) z Alto Adige od špičkového vinaře.

''Cignale'' znamená v toskánském dialektu ''kanec''. Právě divoká prasata totiž v roce 1986 silně zredukovala sklizeň prvního ročníku hroznů, ze kterých se toto famózní víno...

Jiskrná, čirá, zlatožlutá barva. Aroma vína je výrazné a intenzivní, najdeme v něm tóny hrušek, meruněk, broskví, čerstvého másla či vanilky.

Vůně vyzařuje dostatek zralého ovoce, přecházejícího do pikantní balzamické noty.

Tmavě karmínová barva s namodralými odlesky a velmi dobrou viskozitou. Vůně s dostatkem drobného tmavého ovoce, sladkého koření doplněná o jemný tón spáleného dřeva.

Sytá rubínově červená barva s granátovým okrajem. Intenzivní, elegantní a mohutné aroma kakaových bobů, máty, švestkových povidel, kandovaných třešní a kokosových ořechů v závěru.

Výjimečné ve stylu, charakteru i osobitosti, vůně je opiově omamná, vyzařuje dostatek zralého ovoce, skořice, s pikantní balzamické notou. Robert Parker: 94 points

Barva je rubínově červená se střední intenzitou a světlými granátovými odlesky. Víno bylo v několika ročnících oceněno v top 100 nejlepších vín světa.

Gaja Brunello di Montalcino 2019.Vůně vína je velmi intenzivní a komplexní, dominují zde tóny višní, švestek a lékořice, které doplňují svěží podtóny máty, eukalyptu a grafitu.

Barolo Dagromis DOCG 2019, vůně vyzařuje dostatek zralého ovoce, přecházejícího do pikantní balzamické noty podpořené o tóny španělského cedru.

Dárkově balené - papírová krabička s potiskem 1 x 1,5 l. Mimořádný Pinot noir (Pinot nero) z Alto Adige od špičkového vinaře.

''Cignale'' znamená v toskánském dialektu ''kanec''. Právě divoká prasata totiž v roce 1986 silně zredukovala sklizeň prvního ročníku hroznů, ze kterých se toto famózní víno...

Zlatavá barva se zelenými odlesky. Intenzivní aroma s tóny papáji, bílé broskve, angreštového kompotu, rybízových pupenů a koření.

Název Riff je odvozen od korálového útesu (zaniklý korálový útes z dob prehistorického moře). Vinice zde čerpají živiny ze zkamenělých korálových útesů z období...

Pieve Santa Restituta Brunello di Montalcino Sugarille 2019 je velmi intenzivní a komplexní, dominují zde tóny Amarenské třešně, dehet, lékořici a kouřové tóny.

Vůně vyzařuje dostatek zralého bobulového ovoce, s pikantními balzamickými tóny doplněné o tabák, kůži , cedr a grafit.

''Cignale'' znamená v toskánském dialektu ''kanec''. Právě divoká prasata totiž v roce 1986 silně zredukovala sklizeň prvního ročníku hroznů, ze kterých se toto famózní víno...

Gaja Brunello di Montalcino 2019.Vůně vína je velmi intenzivní a komplexní, dominují zde tóny višní, švestek a lékořice, které doplňují svěží podtóny máty, eukalyptu a grafitu.

Světle slámová barva se zlatými odlesky. Intenzivní plné aroma nektarinek, meruněk, lískových jehněd, vlhké půdy a čerstvých bylin.

Hrozny tohoto jedinečného Barola jsou ručně, zbaveny třapin Uno per Uno - doslova "bobule po bobuli / kuličku po kuličce".

Vůně vyzařuje dostatek zralého ovoce, s náznakem fialkek přecházející do pikantní balzamické noty podpořené o tóny španělského cedru.

Název Riff je odvozen od korálového útesu (zaniklý korálový útes z dob prehistorického moře). Vinice zde čerpají živiny ze zkamenělých korálových útesů z období...

Pieve Santa Restituta Brunello di Montalcino Sugarille 2019 je velmi intenzivní a komplexní, dominují zde tóny Amarenské třešně, dehet, lékořici a kouřové tóny.
Rozdělení vín dle germánského a románského způsobu klasifikace
Vinařský svět je rozmanitý a způsoby klasifikace vín se liší podle tradic, historie a legislativních rámců jednotlivých zemí. Mezi nejvýznamnější systémy patří germánský a románský způsob klasifikace vín. Tyto dva přístupy se liší ve svém důrazu – germánský systém se zaměřuje především na cukernatost hroznů, zatímco románský klade hlavní důraz na původ a apelaci. Pojďme se podívat na rozdíly a specifika obou systémů.
Germánský způsob klasifikace vín
Germánský systém pochází především z německých vinařských tradic a je rozšířený i v zemích střední Evropy, jako je Rakousko nebo Česká republika. Tento způsob klasifikace se primárně soustředí na cukernatost moštu v době sklizně, která je považována za ukazatel kvality vína.
Hlavní znaky germánského systému:
- Důraz na cukernatost hroznů (Klosterneuburger Mostwaage – KMW nebo stupně ČNM): Čím vyšší je cukernatost moštu, tím vyšší je potenciál pro výrobu kvalitního vína.
- Kategorizace podle kvality hroznů, nikoli pouze podle původu: I víno z méně prestižních oblastí může získat vysokou klasifikaci, pokud je cukernatost dostatečná.
- Flexibilita stylů: Od suchých vín po sladká vína, zejména v kategoriích Prädikatswein.
Německý systém – Prädikatswein:
V německém systému jsou vína rozdělena podle stupně zralosti hroznů a obsahu cukru v moštu. Kategorizace zahrnuje:
- Kabinett – lehká, suchá až polosladká vína z plně zralých hroznů.
- Spätlese – vína z pozdně sbíraných hroznů, obvykle plnější a aromatičtější.
- Auslese – vína z vybraných, přezrálých hroznů, častěji sladší.
- Beerenauslese (BA) – sladká dezertní vína z bobulí napadených ušlechtilou plísní (botrytis cinerea).
- Trockenbeerenauslese (TBA) – nejsladší vína z přezrálých, seschlých bobulí.
- Eiswein – vína z hroznů sbíraných a lisovaných při mrazu, s vysokou koncentrací cukru a kyselin.
Rakouská klasifikace vín:
Rakouský systém je podobný německému, ale zahrnuje i specifické kategorie, jako jsou DAC (Districtus Austriae Controllatus), které kombinují germánský přístup s apelací podle regionu (částečný románský vliv).
Románský způsob klasifikace vín
Románský systém pochází z tradičních vinařských oblastí, jako jsou Francie, Itálie, Španělsko a Portugalsko. Tento způsob se primárně soustředí na původ hroznů (terroir) a dodržování tradičních výrobních postupů.
Hlavní znaky románského systému:
- Důraz na terroir (půda, klima, mikroklima): Věří se, že místo původu má klíčový vliv na charakter vína.
- Přísná regulace výrobních postupů: Včetně povolených odrůd, maximálních výnosů a způsobu zrání.
- Hierarchická struktura apelací: Různé úrovně podle kvality a původu.
Francouzská klasifikace (AOC/AOP):
Francie je vzorem pro většinu románských klasifikací. Systém zahrnuje:
- AOP (Appellation d’Origine Protégée) – nejvyšší kategorie chráněného původu.
- IGP (Indication Géographique Protégée) – regionální vína s mírnějšími pravidly.
- Vin de France – stolní vína bez geografické specifikace.
Italská klasifikace:
Itálie má podobně strukturovaný systém:
- DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita) – nejvyšší úroveň s přísnými pravidly.
- DOC (Denominazione di Origine Controllata) – vína z definovaných oblastí s kontrolovaným původem.
- IGT (Indicazione Geografica Tipica) – regionální vína s určitou volností.
Španělská klasifikace:
Španělsko se zaměřuje nejen na původ, ale i na dobu zrání:
- DO (Denominación de Origen) – chráněná oblast původu.
- DOCa (Denominación de Origen Calificada) – nejvyšší status (pouze Rioja a Priorat).
- Crianza, Reserva, Gran Reserva – kategorie podle doby zrání.
Srovnání germánského a románského systému:
Kritérium |
Germánský systém (např. Německo, Rakousko) |
Románský systém (např. Francie, Itálie) |
Hlavní důraz |
Cukernatost moštu (potenciál alkoholu) |
Původ (terroir) a tradiční postupy |
Klasifikace podle |
Stupně zralosti hroznů (Prädikatswein) |
Apelace a regionální pravidla |
Styl vín |
Široké spektrum – od suchých po dezertní |
Často vázáno na styl typický pro oblast |
Flexibilita |
Vyšší, ale méně regionálně svázaná |
Nižší, ale s důrazem na tradici |
Význam ročníku |
Klíčový (kvůli klimatu) |
Významný, ale terroir dominuje |
Závěr
Oba způsoby klasifikace mají své místo a význam. Germánský systém je vhodnější pro vinařské regiony s proměnlivým klimatem, kde cukernatost hroznů hraje klíčovou roli. Naopak románský systém je založen na hluboké tradici a terroiru, což činí vína jedinečnými a typickými pro konkrétní regiony.
V praxi se oba systémy někdy prolínají – například v Rakousku, kde najdeme jak Prädikatswein, tak DAC apelace, nebo ve Španělsku, kde je původ doplněn klasifikací podle doby zrání.
Pro profesionálního sommeliera je důležité oba systémy dobře znát, aby mohl zákazníkům kvalifikovaně poradit a rozlišit specifika jednotlivých vín podle jejich původu, cukernatosti, stylu a tradice.