Vegan friendly
Nejprodávanější

SETAGE - unikátní styl Šumivá vína z vinařství Canevel mají bubliny, které jsou jemné a elegantní jako hedvábí (Setage). Hrozny jsou sbírány ručně a pocházejí z půdy bohaté na...

VELKÝ FORMÁT LAHVE S DŘEVĚNOU KAZETOU - 6.0 l Methuselah / Imperial - SETAGE - unikátní styl Šumivá vína z vinařství Canevel mají bubliny, které jsou jemné a elegantní jako...
Proè nejsou vechna vína veganská?
Na první pohled bizarní otázka co by pøece mìlo veganùm pøekáet na nápoji vyrobeném zkvaením hroznové ávy? Víno je sice vyrobeno z hroznù, ale to nutnì neznamená, e je vegetariánské èi veganské.
Nìkteré metody ve vinaøství toti vyuívají produkty ivoèiného pùvodu, a proto stále vìtí poèet výrobcù uvádí na své etiketì, zda je víno vhodné pro vegany nebo vegetariány. Co je pro tyto vína pøíznaèné?
Vìtina vín prochází procesem èiøení, èím se víno pøed lahvováním zbavuje pøebyteèných èástic. Právì v této fázi se mnoho vín stává nevhodnými pro vegany a vegetariány. K èiøení se toti èasto pouívá kasein (mléèná bílkovina), elatina, vyzina èi vajeèné bílky.
Jako veganská mùeme oznaèit vína nefiltrovaná a neèiøená. Natìstí existuje také nìkolik èiøících prostøedkù, které jsou úèinné a zároveò etrné ke zvíøatùm. Vhodnými alternativami jsou bentonit, kaolin, tanin èi hrachový protein. Vegani se kromì samotného procesu výroby vína èasto zajímají i o to, zda byly ivoèiné produkty pouity v zemìdìlství. Jde napøíklad o pouití kostní mouèky èi rybí emulze v hnojení.