Vína dle klasifikace
-
Česká Republika vína dle klasifikace
-
France vína dle klasifikace
-
Itálie vína dle klasifikace
-
Německo vína dle klasifikace
-
Portugalsko vína dle klasifikace
-
Rakousko vína dle klasifikace
-
Řecko vína dle klasifikace
-
Španělsko vína dle klasifikace
Nejprodávanější

Sytější růžová barva. Nasládle ovocná vůně v sobě kombinuje tóny jahodčerveného peckového ovoce a malin, to vše doplněno o podtóny fialek a pivoňky.

Intenzivní lososově růžová barva. Příjemná, ovocná vůně jahodového želé, višní, malin a vodního melounu s květinovými tóny fialek a pivoňky.

Suché růžové víno z Languedocu z řady Greg & Juju - děti (dcera a syn) manželů a vinařů Aurelie a Roberta Vic.

Etiketu "Nautilus" tohoto skvělého Pinot grigio vytvořila rakouská ilustrátorka Nanna Prieler. Zobrazuje motivy pro každý ze šesti segmentů skořápky Nautilus. Jako...

Víno má světležlutou barvu. Ve vůni najdeme široké spektrum zahradního ovoce s lehkými tóny lučního kvítí. V chuti je víno vrstevnaté a nabídne stopu zeleného jablka, citrusů a...

Tmavší lososová růžová barva s oranžovými odlesky a střední viskozita. Aroma je středně intenzivní a připomíná borůvky, ostružiny a maliny s lehkým dotekem skořice.

Víno s příjemným ovocným aroma a mineralitou. Aroma citrusů, žlutých jablek a hrušky se v chuti příjemně rozvine do mandlí, lékořice a anýzu.

Víno zlatožlutá barva se zelenkavými odlesky a dobrou viskozitou. Čistá vůně květového nektaru as tóny zralého žlutého ovoce a meruněk, výraznější šťavnatá chuť po kandovaném...

Víno zlatavé barvy se zelenkavými odlesky. Ve vůni tóny bílých květů a žlutého melounu.

Barva je živá, rubínová s fialovými odlesky, vůně je krásně ovocná s tóny ostružin a borůvek.

Víno intenzivní, slámově žluté barvy, s mírně zelinkavým okrajem. V jeho intenzivní vůni dominují na úvod stopy bílé broskve a růžového grepu, které jsou podtržené jemnou stopou...

Vůně je intenzivní, plná a harmonická, ušlechtilé tóny dubového dřeva se prolínají s jemným buketem kouře a vanilky. Chuť je jemně kořenitá, dlouho doznívající se šťavnatou...

Sytá rubínově červená barva s granátovým okrajem. Intenzivní, elegantní a mohutné aroma kakaových bobů, máty, švestkových povidel, kandovaných třešní a kokosových ořechů v závěru.

Unikátní moravské Chardonnay z Pálavy, zrající na dubovém sudu.

Jiskrně čistá, zelenkavě žlutá barva. Příjemné odrůdové ovocné aroma s převládajícími ovocnými tóny jablek, hrušek a citrusů.

Château Chapelle d´Aliénor 75% Merlot, 20% Cabernet Franc et 5% Cabernet Franc. Víno má krásnou, rubínově červenou barvou s cihlovými odlesky.

Víno má třpytivou slámově žlutou barvu se zelenkavými odlesky. Aroma je delikátní s výraznými náznaky po tropickém ovoci.

Aroma vína v sobě kombinuje projevy bílého ovoce a květin. Na patře se příjemně snoubí svěží chuť citrusů a hřejivý alkohol, jež umocňuje celkově příjemně kulatý projev vína,...

Vůně vyzařuje dostatek zralého bobulového ovoce, přecházejícího do pikantní balzamické noty podpořené o tóny ušlechtilého dřeva a čokolády.

Barva je světle žlutá s jemnými zelenými odlesky. Aroma vína je elegantní s nádechem tropického ovoce, bylin a koření.

Sytá rubínově červená barva s fialovými odlesky, ve vůni jsou cítit višně a borůvkový koláč.

Světle žlutozelená barva, nazrálá autolytická vůně sladkých briošek s nádechem citronové kůry a koření.

Podmanivé aroma jahod, třešní a růží v kombinaci s jemnými vanilkovými tóny.

SEDLÁK František cuvée 2018 je naprosto mimořádné červené víno vyráběné pouze ve výjimečných ročnících. Zrání 12 měsíců v nových francouzských sudech barrique François Freres.

Víno s jemnou vůní po vyzrálém peckovitém ovoci. V chuti je intenzivní, svěží a živé s úžasnou mineralitou a plností.

Chianti Classico Riserva DOCG Castello di Querceto noblesní víno od fenomenálního vinaře.

Ribera del Duero D.O., 100% tempranillo., Crianza - 14 měsíců francouzské (70%) a americké (30%) dubové sudy.

Víno purpurově rudé barvy s rubínovými odlesky. Ve vůni koncentrované s tóny červených bobulovin, ostružin, švestek, okvětních plátků růží, černého čaje, lékořice a grafitu.

Komplexní vůně s tóny velmi vyzrálých třešní, kávy a pečených švestek. Výjimečně silná a komplexní chuť, která navozuje iluzi sladkosti.

Komplexní vůně s tóny velmi vyzrálých třešní, kávy a pečených švestek. Výjimečně silná a komplexní chuť, která navozuje iluzi sladkosti.

Elegantní světlá starorůžová barva s četnými odlesky. Aroma malin, lesních jahod, rybízových listů a rebarbory.

Světle slámová barva se zelenými odlesky. Komplexní vůně exotického ovoce, citrusů a bílých květů doplněná o stopu kůry sicilských pomerančů.

Unikátní suchý Riesling vyrobený na počest 100 let vinařství Georg Mosbacher.

KIR-YIANNI - Diaporos 2018 - řecké víno výjimečné ve stylu, charakteru i osobitosti. Xinomavro 87%, Syrah 13%

Jiskrná rubínová barva. Elegantní podmanivé aroma červeného peckového ovoce, jako jsou například třešně, dále pak ostružin a koření.

Elegantní Pinot noir (Pinot nero) z Alto Adige od špičkového vinaře.

Téměř neprůhledná nachová barva s fialovým okrajem a vysokou viskozitou.

Brunello di Montalcino je nejslavnější víno Toskánska vyrobené z kultivaru Sangiovese klonu Brunello.

Skvělý Riesling od špičkového vinaře, hrozny jsou pěstovány na čedičovém podloží vínic Pechstein a Ungeheuer, velmi specifické traťi.

Vůně vyzařuje dostatek zralého ovoce, přecházejícího do pikantní balzamické noty.

Tmavě karmínová barva s namodralými odlesky a velmi dobrou viskozitou. Vůně s dostatkem drobného tmavého ovoce, sladkého koření doplněná o jemný tón spáleného dřeva.

Komplexní vůně s tóny velmi vyzrálých třešní, kávy a pečených švestek. Výjimečně silná a komplexní chuť, která navozuje iluzi sladkosti.

Barva je rubínově červená se střední intenzitou a světlými granátovými odlesky. Víno bylo v několika ročnících oceněno v top 100 nejlepších vín světa.

Intenzivní čirá rubínově červená barva. Čisté a komplexní aroma s převládajícími tóny vyzrálého ovoce, balzamika, sladkého koření a pepře.

Intenzivní čirá rubínově červená barva. Čisté a komplexní aroma s převládajícími tóny vyzrálého ovoce, balzamika, sladkého koření a pepře.

Riserva je kategorie vyhrazená pro ta nejlepší a nejkomplexnější vína Barolo.

Víno Querceto Romantic z bájného místa, kde Semele poznala boha Zeuse. Petit Verdot barrique 30 měsíců, Merlot a Syrah 18 měsíců.

Zlatavá barva se zelenými odlesky. Intenzivní aroma s tóny papáji, bílé broskve, angreštového kompotu, rybízových pupenů a koření.

Dárkově balené - papírová krabička s potiskem 1 x 1,5 l. Mimořádný Pinot noir (Pinot nero) z Alto Adige od špičkového vinaře.

Vůně vyzařuje dostatek zralého bobulového ovoce, s pikantními balzamickými tóny doplněné o tabák, kůži , cedr a grafit.

Jiskrná, čirá, zlatožlutá barva. Aroma vína je výrazné a intenzivní, najdeme v něm tóny hrušek, meruněk, broskví, čerstvého másla či vanilky.

Tmavší granátová barva s širším cihlovým okrajem a velmi vysoká viskozita. Vůně vína je velmi intenzivní a komplexní, dominují zde tóny třešní a brusinek, které doplňují svěží...

Je to mistrovské dílo, výjimečné ve stylu, charakteru i osobitosti. Vůně vyzařuje dostatek zralého ovoce, přecházejícího do pikantní balzamické noty podpořené o tóny španělského...

Světle slámová barva se zlatými odlesky. Intenzivní plné aroma nektarinek, meruněk, lískových jehněd, vlhké půdy a čerstvých bylin.

Hrozny tohoto jedinečného Barola jsou ručně, zbaveny třapin Uno per Uno - doslova "bobule po bobuli / kuličku po kuličce".

Vůně vyzařuje dostatek zralého ovoce, s náznakem fialkek přecházející do pikantní balzamické noty podpořené o tóny španělského cedru.
Rozdělení vín dle germánského a románského způsobu klasifikace
Vinařský svět je rozmanitý a způsoby klasifikace vín se liší podle tradic, historie a legislativních rámců jednotlivých zemí. Mezi nejvýznamnější systémy patří germánský a románský způsob klasifikace vín. Tyto dva přístupy se liší ve svém důrazu – germánský systém se zaměřuje především na cukernatost hroznů, zatímco románský klade hlavní důraz na původ a apelaci. Pojďme se podívat na rozdíly a specifika obou systémů.
Germánský způsob klasifikace vín
Germánský systém pochází především z německých vinařských tradic a je rozšířený i v zemích střední Evropy, jako je Rakousko nebo Česká republika. Tento způsob klasifikace se primárně soustředí na cukernatost moštu v době sklizně, která je považována za ukazatel kvality vína.
Hlavní znaky germánského systému:
- Důraz na cukernatost hroznů (Klosterneuburger Mostwaage – KMW nebo stupně ČNM): Čím vyšší je cukernatost moštu, tím vyšší je potenciál pro výrobu kvalitního vína.
- Kategorizace podle kvality hroznů, nikoli pouze podle původu: I víno z méně prestižních oblastí může získat vysokou klasifikaci, pokud je cukernatost dostatečná.
- Flexibilita stylů: Od suchých vín po sladká vína, zejména v kategoriích Prädikatswein.
Německý systém – Prädikatswein:
V německém systému jsou vína rozdělena podle stupně zralosti hroznů a obsahu cukru v moštu. Kategorizace zahrnuje:
- Kabinett – lehká, suchá až polosladká vína z plně zralých hroznů.
- Spätlese – vína z pozdně sbíraných hroznů, obvykle plnější a aromatičtější.
- Auslese – vína z vybraných, přezrálých hroznů, častěji sladší.
- Beerenauslese (BA) – sladká dezertní vína z bobulí napadených ušlechtilou plísní (botrytis cinerea).
- Trockenbeerenauslese (TBA) – nejsladší vína z přezrálých, seschlých bobulí.
- Eiswein – vína z hroznů sbíraných a lisovaných při mrazu, s vysokou koncentrací cukru a kyselin.
Rakouská klasifikace vín:
Rakouský systém je podobný německému, ale zahrnuje i specifické kategorie, jako jsou DAC (Districtus Austriae Controllatus), které kombinují germánský přístup s apelací podle regionu (částečný románský vliv).
Románský způsob klasifikace vín
Románský systém pochází z tradičních vinařských oblastí, jako jsou Francie, Itálie, Španělsko a Portugalsko. Tento způsob se primárně soustředí na původ hroznů (terroir) a dodržování tradičních výrobních postupů.
Hlavní znaky románského systému:
- Důraz na terroir (půda, klima, mikroklima): Věří se, že místo původu má klíčový vliv na charakter vína.
- Přísná regulace výrobních postupů: Včetně povolených odrůd, maximálních výnosů a způsobu zrání.
- Hierarchická struktura apelací: Různé úrovně podle kvality a původu.
Francouzská klasifikace (AOC/AOP):
Francie je vzorem pro většinu románských klasifikací. Systém zahrnuje:
- AOP (Appellation d’Origine Protégée) – nejvyšší kategorie chráněného původu.
- IGP (Indication Géographique Protégée) – regionální vína s mírnějšími pravidly.
- Vin de France – stolní vína bez geografické specifikace.
Italská klasifikace:
Itálie má podobně strukturovaný systém:
- DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita) – nejvyšší úroveň s přísnými pravidly.
- DOC (Denominazione di Origine Controllata) – vína z definovaných oblastí s kontrolovaným původem.
- IGT (Indicazione Geografica Tipica) – regionální vína s určitou volností.
Španělská klasifikace:
Španělsko se zaměřuje nejen na původ, ale i na dobu zrání:
- DO (Denominación de Origen) – chráněná oblast původu.
- DOCa (Denominación de Origen Calificada) – nejvyšší status (pouze Rioja a Priorat).
- Crianza, Reserva, Gran Reserva – kategorie podle doby zrání.
Srovnání germánského a románského systému:
Kritérium |
Germánský systém (např. Německo, Rakousko) |
Románský systém (např. Francie, Itálie) |
Hlavní důraz |
Cukernatost moštu (potenciál alkoholu) |
Původ (terroir) a tradiční postupy |
Klasifikace podle |
Stupně zralosti hroznů (Prädikatswein) |
Apelace a regionální pravidla |
Styl vín |
Široké spektrum – od suchých po dezertní |
Často vázáno na styl typický pro oblast |
Flexibilita |
Vyšší, ale méně regionálně svázaná |
Nižší, ale s důrazem na tradici |
Význam ročníku |
Klíčový (kvůli klimatu) |
Významný, ale terroir dominuje |
Závěr
Oba způsoby klasifikace mají své místo a význam. Germánský systém je vhodnější pro vinařské regiony s proměnlivým klimatem, kde cukernatost hroznů hraje klíčovou roli. Naopak románský systém je založen na hluboké tradici a terroiru, což činí vína jedinečnými a typickými pro konkrétní regiony.
V praxi se oba systémy někdy prolínají – například v Rakousku, kde najdeme jak Prädikatswein, tak DAC apelace, nebo ve Španělsku, kde je původ doplněn klasifikací podle doby zrání.
Pro profesionálního sommeliera je důležité oba systémy dobře znát, aby mohl zákazníkům kvalifikovaně poradit a rozlišit specifika jednotlivých vín podle jejich původu, cukernatosti, stylu a tradice.