Vína dle klasifikace
Rozdìlení vín dle germánského a románského zpùsobu klasifikace
Vinaøský svìt je rozmanitý a zpùsoby klasifikace vín se lií podle tradic, historie a legislativních rámcù jednotlivých zemí. Mezi nejvýznamnìjí systémy patøí germánský a románský zpùsob klasifikace vín. Tyto dva pøístupy se lií ve svém dùrazu germánský systém se zamìøuje pøedevím na cukernatost hroznù, zatímco románský klade hlavní dùraz na pùvod a apelaci. Pojïme se podívat na rozdíly a specifika obou systémù.
Germánský zpùsob klasifikace vín
Germánský systém pochází pøedevím z nìmeckých vinaøských tradic a je rozíøený i v zemích støední Evropy, jako je Rakousko nebo Èeská republika. Tento zpùsob klasifikace se primárnì soustøedí na cukernatost motu v dobì skliznì, která je povaována za ukazatel kvality vína.
Hlavní znaky germánského systému:
- Dùraz na cukernatost hroznù (Klosterneuburger Mostwaage KMW nebo stupnì ÈNM): Èím vyí je cukernatost motu, tím vyí je potenciál pro výrobu kvalitního vína.
- Kategorizace podle kvality hroznù, nikoli pouze podle pùvodu: I víno z ménì prestiních oblastí mùe získat vysokou klasifikaci, pokud je cukernatost dostateèná.
- Flexibilita stylù: Od suchých vín po sladká vína, zejména v kategoriích Prädikatswein.
Nìmecký systém Prädikatswein:
V nìmeckém systému jsou vína rozdìlena podle stupnì zralosti hroznù a obsahu cukru v motu. Kategorizace zahrnuje:
- Kabinett lehká, suchá a polosladká vína z plnì zralých hroznù.
- Spätlese vína z pozdnì sbíraných hroznù, obvykle plnìjí a aromatiètìjí.
- Auslese vína z vybraných, pøezrálých hroznù, èastìji sladí.
- Beerenauslese (BA) sladká dezertní vína z bobulí napadených ulechtilou plísní (botrytis cinerea).
- Trockenbeerenauslese (TBA) nejsladí vína z pøezrálých, seschlých bobulí.
- Eiswein vína z hroznù sbíraných a lisovaných pøi mrazu, s vysokou koncentrací cukru a kyselin.
Rakouská klasifikace vín:
Rakouský systém je podobný nìmeckému, ale zahrnuje i specifické kategorie, jako jsou DAC (Districtus Austriae Controllatus), které kombinují germánský pøístup s apelací podle regionu (èásteèný románský vliv).
Románský zpùsob klasifikace vín
Románský systém pochází z tradièních vinaøských oblastí, jako jsou Francie, Itálie, panìlsko a Portugalsko. Tento zpùsob se primárnì soustøedí na pùvod hroznù (terroir) a dodrování tradièních výrobních postupù.
Hlavní znaky románského systému:
- Dùraz na terroir (pùda, klima, mikroklima): Vìøí se, e místo pùvodu má klíèový vliv na charakter vína.
- Pøísná regulace výrobních postupù: Vèetnì povolených odrùd, maximálních výnosù a zpùsobu zrání.
- Hierarchická struktura apelací: Rùzné úrovnì podle kvality a pùvodu.
Francouzská klasifikace (AOC/AOP):
Francie je vzorem pro vìtinu románských klasifikací. Systém zahrnuje:
- AOP (Appellation dOrigine Protégée) nejvyí kategorie chránìného pùvodu.
- IGP (Indication Géographique Protégée) regionální vína s mírnìjími pravidly.
- Vin de France stolní vína bez geografické specifikace.
Italská klasifikace:
Itálie má podobnì strukturovaný systém:
- DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita) nejvyí úroveò s pøísnými pravidly.
- DOC (Denominazione di Origine Controllata) vína z definovaných oblastí s kontrolovaným pùvodem.
- IGT (Indicazione Geografica Tipica) regionální vína s urèitou volností.
panìlská klasifikace:
panìlsko se zamìøuje nejen na pùvod, ale i na dobu zrání:
- DO (Denominación de Origen) chránìná oblast pùvodu.
- DOCa (Denominación de Origen Calificada) nejvyí status (pouze Rioja a Priorat).
- Crianza, Reserva, Gran Reserva kategorie podle doby zrání.
Srovnání germánského a románského systému:
Kritérium |
Germánský systém (napø. Nìmecko, Rakousko) |
Románský systém (napø. Francie, Itálie) |
Hlavní dùraz |
Cukernatost motu (potenciál alkoholu) |
Pùvod (terroir) a tradièní postupy |
Klasifikace podle |
Stupnì zralosti hroznù (Prädikatswein) |
Apelace a regionální pravidla |
Styl vín |
iroké spektrum od suchých po dezertní |
Èasto vázáno na styl typický pro oblast |
Flexibilita |
Vyí, ale ménì regionálnì svázaná |
Nií, ale s dùrazem na tradici |
Význam roèníku |
Klíèový (kvùli klimatu) |
Významný, ale terroir dominuje |
Závìr
Oba zpùsoby klasifikace mají své místo a význam. Germánský systém je vhodnìjí pro vinaøské regiony s promìnlivým klimatem, kde cukernatost hroznù hraje klíèovou roli. Naopak románský systém je zaloen na hluboké tradici a terroiru, co èiní vína jedineènými a typickými pro konkrétní regiony.
V praxi se oba systémy nìkdy prolínají napøíklad v Rakousku, kde najdeme jak Prädikatswein, tak DAC apelace, nebo ve panìlsku, kde je pùvod doplnìn klasifikací podle doby zrání.
Pro profesionálního sommeliera je dùleité oba systémy dobøe znát, aby mohl zákazníkùm kvalifikovanì poradit a rozliit specifika jednotlivých vín podle jejich pùvodu, cukernatosti, stylu a tradice.
-
Česká Republika vína dle klasifikace
-
Èeská Republika vína dle klasifikace
-
France vína dle klasifikace
-
Itálie vína dle klasifikace
-
Jakostní víno s pøívlastkem
-
Jakostní víno s přívlastkem
-
Kremstal DAC (Districtus Austriae Controllatus)
-
Prädikatswein Austria
-
Qualitätswein Austria
-
Wachau DAC
-
Zemská Vína
Nejprodávanější

Sytější růžová barva. Nasládle ovocná vůně v sobě kombinuje tóny jahodčerveného peckového ovoce a malin, to vše doplněno o podtóny fialek a pivoňky.

Intenzivní lososově růžová barva. Příjemná, ovocná vůně jahodového želé, višní, malin a vodního melounu s květinovými tóny fialek a pivoňky.

Suché růžové víno z Languedocu z řady Greg & Juju - děti (dcera a syn) manželů a vinařů Aurelie a Roberta Vic.

Etiketu "Nautilus" tohoto skvělého Pinot grigio vytvořila rakouská ilustrátorka Nanna Prieler. Zobrazuje motivy pro každý ze šesti segmentů skořápky Nautilus. Jako...

Víno má světležlutou barvu. Ve vůni najdeme široké spektrum zahradního ovoce s lehkými tóny lučního kvítí. V chuti je víno vrstevnaté a nabídne stopu zeleného jablka, citrusů a...

Tmavší lososová růžová barva s oranžovými odlesky a střední viskozita. Aroma je středně intenzivní a připomíná borůvky, ostružiny a maliny s lehkým dotekem skořice.

Víno s příjemným ovocným aroma a mineralitou. Aroma citrusů, žlutých jablek a hrušky se v chuti příjemně rozvine do mandlí, lékořice a anýzu.

Víno zlatožlutá barva se zelenkavými odlesky a dobrou viskozitou. Čistá vůně květového nektaru as tóny zralého žlutého ovoce a meruněk, výraznější šťavnatá chuť po kandovaném...

Víno zlatavé barvy se zelenkavými odlesky. Ve vůni tóny bílých květů a žlutého melounu.

Barva je živá, rubínová s fialovými odlesky, vůně je krásně ovocná s tóny ostružin a borůvek.

Víno intenzivní, slámově žluté barvy, s mírně zelinkavým okrajem. V jeho intenzivní vůni dominují na úvod stopy bílé broskve a růžového grepu, které jsou podtržené jemnou stopou...

Vůně je intenzivní, plná a harmonická, ušlechtilé tóny dubového dřeva se prolínají s jemným buketem kouře a vanilky. Chuť je jemně kořenitá, dlouho doznívající se šťavnatou...

Sytá rubínově červená barva s granátovým okrajem. Intenzivní, elegantní a mohutné aroma kakaových bobů, máty, švestkových povidel, kandovaných třešní a kokosových ořechů v závěru.

Unikátní moravské Chardonnay z Pálavy, zrající na dubovém sudu.

Jiskrně čistá, zelenkavě žlutá barva. Příjemné odrůdové ovocné aroma s převládajícími ovocnými tóny jablek, hrušek a citrusů.

Château Chapelle d´Aliénor 75% Merlot, 20% Cabernet Franc et 5% Cabernet Franc. Víno má krásnou, rubínově červenou barvou s cihlovými odlesky.

Víno má třpytivou slámově žlutou barvu se zelenkavými odlesky. Aroma je delikátní s výraznými náznaky po tropickém ovoci.

Aroma vína v sobě kombinuje projevy bílého ovoce a květin. Na patře se příjemně snoubí svěží chuť citrusů a hřejivý alkohol, jež umocňuje celkově příjemně kulatý projev vína,...

Vůně vyzařuje dostatek zralého bobulového ovoce, přecházejícího do pikantní balzamické noty podpořené o tóny ušlechtilého dřeva a čokolády.

Barva je světle žlutá s jemnými zelenými odlesky. Aroma vína je elegantní s nádechem tropického ovoce, bylin a koření.

Sytá rubínově červená barva s fialovými odlesky, ve vůni jsou cítit višně a borůvkový koláč.

Světle žlutozelená barva, nazrálá autolytická vůně sladkých briošek s nádechem citronové kůry a koření.

Podmanivé aroma jahod, třešní a růží v kombinaci s jemnými vanilkovými tóny.

SEDLÁK František cuvée 2018 je naprosto mimořádné červené víno vyráběné pouze ve výjimečných ročnících. Zrání 12 měsíců v nových francouzských sudech barrique François Freres.

Víno s jemnou vůní po vyzrálém peckovitém ovoci. V chuti je intenzivní, svěží a živé s úžasnou mineralitou a plností.

Chianti Classico Riserva DOCG Castello di Querceto noblesní víno od fenomenálního vinaře.

Ribera del Duero D.O., 100% tempranillo., Crianza - 14 měsíců francouzské (70%) a americké (30%) dubové sudy.

Víno purpurově rudé barvy s rubínovými odlesky. Ve vůni koncentrované s tóny červených bobulovin, ostružin, švestek, okvětních plátků růží, černého čaje, lékořice a grafitu.

Komplexní vůně s tóny velmi vyzrálých třešní, kávy a pečených švestek. Výjimečně silná a komplexní chuť, která navozuje iluzi sladkosti.

Komplexní vůně s tóny velmi vyzrálých třešní, kávy a pečených švestek. Výjimečně silná a komplexní chuť, která navozuje iluzi sladkosti.

Elegantní světlá starorůžová barva s četnými odlesky. Aroma malin, lesních jahod, rybízových listů a rebarbory.

Světle slámová barva se zelenými odlesky. Komplexní vůně exotického ovoce, citrusů a bílých květů doplněná o stopu kůry sicilských pomerančů.

Unikátní suchý Riesling vyrobený na počest 100 let vinařství Georg Mosbacher.

KIR-YIANNI - Diaporos 2018 - řecké víno výjimečné ve stylu, charakteru i osobitosti. Xinomavro 87%, Syrah 13%

Jiskrná rubínová barva. Elegantní podmanivé aroma červeného peckového ovoce, jako jsou například třešně, dále pak ostružin a koření.

Elegantní Pinot noir (Pinot nero) z Alto Adige od špičkového vinaře.

Téměř neprůhledná nachová barva s fialovým okrajem a vysokou viskozitou.

Brunello di Montalcino je nejslavnější víno Toskánska vyrobené z kultivaru Sangiovese klonu Brunello.

Skvělý Riesling od špičkového vinaře, hrozny jsou pěstovány na čedičovém podloží vínic Pechstein a Ungeheuer, velmi specifické traťi.

Vůně vyzařuje dostatek zralého ovoce, přecházejícího do pikantní balzamické noty.

Tmavě karmínová barva s namodralými odlesky a velmi dobrou viskozitou. Vůně s dostatkem drobného tmavého ovoce, sladkého koření doplněná o jemný tón spáleného dřeva.

Komplexní vůně s tóny velmi vyzrálých třešní, kávy a pečených švestek. Výjimečně silná a komplexní chuť, která navozuje iluzi sladkosti.

Barva je rubínově červená se střední intenzitou a světlými granátovými odlesky. Víno bylo v několika ročnících oceněno v top 100 nejlepších vín světa.

Intenzivní čirá rubínově červená barva. Čisté a komplexní aroma s převládajícími tóny vyzrálého ovoce, balzamika, sladkého koření a pepře.

Intenzivní čirá rubínově červená barva. Čisté a komplexní aroma s převládajícími tóny vyzrálého ovoce, balzamika, sladkého koření a pepře.

Riserva je kategorie vyhrazená pro ta nejlepší a nejkomplexnější vína Barolo.

Víno Querceto Romantic z bájného místa, kde Semele poznala boha Zeuse. Petit Verdot barrique 30 měsíců, Merlot a Syrah 18 měsíců.

Zlatavá barva se zelenými odlesky. Intenzivní aroma s tóny papáji, bílé broskve, angreštového kompotu, rybízových pupenů a koření.

Dárkově balené - papírová krabička s potiskem 1 x 1,5 l. Mimořádný Pinot noir (Pinot nero) z Alto Adige od špičkového vinaře.

Vůně vyzařuje dostatek zralého bobulového ovoce, s pikantními balzamickými tóny doplněné o tabák, kůži , cedr a grafit.

Jiskrná, čirá, zlatožlutá barva. Aroma vína je výrazné a intenzivní, najdeme v něm tóny hrušek, meruněk, broskví, čerstvého másla či vanilky.

Tmavší granátová barva s širším cihlovým okrajem a velmi vysoká viskozita. Vůně vína je velmi intenzivní a komplexní, dominují zde tóny třešní a brusinek, které doplňují svěží...

Je to mistrovské dílo, výjimečné ve stylu, charakteru i osobitosti. Vůně vyzařuje dostatek zralého ovoce, přecházejícího do pikantní balzamické noty podpořené o tóny španělského...

Světle slámová barva se zlatými odlesky. Intenzivní plné aroma nektarinek, meruněk, lískových jehněd, vlhké půdy a čerstvých bylin.

Hrozny tohoto jedinečného Barola jsou ručně, zbaveny třapin Uno per Uno - doslova "bobule po bobuli / kuličku po kuličce".

Vůně vyzařuje dostatek zralého ovoce, s náznakem fialkek přecházející do pikantní balzamické noty podpořené o tóny španělského cedru.