Cava D.O.
Cava panìlský Poklad Mezi umivými Vína
Cava je prestiní umivé víno ze panìlska, které se vyrábí tradièní metodou druhotného kvaení v lahvi, podobnì jako Champagne. Jedná se o jedno z nejdùleitìjích umivých vín na svìtì, které se proslavilo svou kvalitou, elegancí a výborným pomìrem ceny a výkonu. Èti více o Cava níe...
Cava panìlský Poklad Mezi umivými Vína
Cava je prestiní umivé víno ze panìlska, které se vyrábí tradièní metodou druhotného kvaení v lahvi, podobnì jako Champagne. Jedná se o jedno z nejdùleitìjích umivých vín na svìtì, které se proslavilo svou kvalitou, elegancí a výborným pomìrem ceny a výkonu.
Historie a vznik Cavy
Historie Cavy sahá do 19. století, konkrétnì do roku 1872, kdy katalánský vinaø Josep Raventós z vinaøství Codorníu poprvé vyrobil umivé víno metodou Champenoise (tradièní metoda) po vzoru francouzského Champagne. Katalánsko mìlo ideální podmínky pro pìstování hroznù, a tak se výroba umivého vína rychle rozíøila.
Název Cava (panìlsky sklep nebo jeskynì) byl oficiálnì pøijat v roce 1970, kdy se panìltí vinaøi rozhodli odliit své umivé víno od francouzského Champagne. Od té doby je Cava chránìným oznaèením pùvodu (DO Denominación de Origen).
Hlavní vinaøské oblasti výroby Cavy
Aèkoliv se Cava mùe vyrábìt v nìkolika regionech panìlska, nejvýznamnìjí oblastí je Katalánsko, zejména Penedes, kde se produkuje pøes 95 % vekeré Cavy. Dalí oblasti zahrnují Rioja, Valencia, Extremadura a Aragón.
Mezi nejznámìjí a nejvìtí výrobce Cavy patøí Codorníu, Freixenet, Gramona, Juvé & Camps a Recaredo.
Pìstované odrùdy pro Cavu
Pùvodnì se Cava vyrábìla pouze z místních bílých odrùd, dnes se vak vyuívají i nìkteré mezinárodní a èervené odrùdy:
Tradièní bílé odrùdy:
1. Macabeo dodává vínu svìest a ovocné tóny.
2. Xarel·lo zajiuje strukturu, komplexnost a schopnost zrání.
3. Parellada pøispívá jemností a elegantními kvìtinovými tóny.
Doplòkové odrùdy:
4. Chardonnay mezinárodní odrùda, dodává eleganci a krémovost.
5. Subirat Parent dodává exotické aroma.
Èervené odrùdy pro rùovou Cavu (Cava Rosado):
6. Trepat tradièní odrùda pro rùovou Cavu, dává jemné ovocné tóny.
7. Garnacha (Grenache) pøidává strukturu a koøenitost.
8. Monastrell poskytuje hlubokou barvu a intenzivní ovocnost.
9. Pinot Noir pouívá se pro sofistikovanìjí rùová a bílá umivá vína.
Typy Cavy
Cava se dìlí podle nìkolika kritérií:
Podle barvy:
1. Cava Blanco klasická bílá verze.
2. Cava Rosado rùová Cava vyrábìná z èervených odrùd.
Podle cukernatosti (dle zbytkového cukru v g/l):
1. Brut Nature (03 g/l) zcela suchá, bez pøidaného cukru.
2. Extra Brut (06 g/l) velmi suchá, minimální cukerný zbytek.
3. Brut (012 g/l) nejrozíøenìjí styl, svìí a suchý.
4. Extra Seco (1217 g/l) polosuchá Cava.
5. Seco (1732 g/l) støednì sladká.
6. Semi-Seco (3250 g/l) sladí styl.
7. Dulce (>50 g/l) velmi sladká, èasto dezertní víno.
Podle délky zrání:
1. Cava minimálnì 9 mìsícù na kalech.
2. Cava Reserva minimálnì 18 mìsícù zrání.
3. Cava Gran Reserva minimálnì 30 mìsícù, vyrábí se pouze v suchých stylech (Brut Nature, Extra Brut, Brut).
4. Cava de Paraje Calificado nejvyí kategorie, pochází z jedné jedineèné vinice s minimálnì 36mìsíèním zráním.
Výroba Cavy Tradièní metoda
Cava se vyrábí stejnou metodou jako ampaòské, tedy tradièní metodou druhotného kvaení v lahvi:
1. Sbìr hroznù ruèní sbìr zajiuje kvalitu suroviny.
2. Lisování a první kvaení mot prochází prvním alkoholovým kvaením v nerezových tancích.
3. Smìování (assemblage) rùzné odrùdy se míchají pro dosaení poadovaného stylu.
4. Druhotné kvaení v lahvi víno se lahvuje s pøídavkem cukru a kvasinek (tirání likér).
5. Zrání na kalech víno zraje v lahvi, kvasinky se postupnì rozkládají a dodávají vínu komplexní aroma (minimálnì 9 mìsícù, a 36 mìsícù u prémiových verzí).
6. Remuage (setøásání kalù) lahve se postupnì otáèí hrdlem dolù, aby se kal shromádil v hrdle.
7. Degorzá odstranìní kalù z lahve zchlazením hrdla a odstøelením sedimentu.
8. Dosaení poadovaného stylu pøidání expedièního likéru, který urèí výslednou cukernatost (Brut, Extra Seco atd.).
9. Uzavøení a etiketování hotová Cava je pøipravena k distribuci.
Nejlepí a nejslavnìjí znaèky Cavy
Cava má irokou kálu producentù od velkých znaèek po malé rodinné vinaøství. Mezi nejuznávanìjí patøí:
Gramona známá pro dlouho zrající Cavy Gran Reserva.
Recaredo specialista na Brut Nature Cavy bez pøidaného cukru.
Juvé & Camps elegantní Cavy Reserva a Gran Reserva.
Freixenet a Codorníu dvì nejvìtí znaèky vyrábìjící cenovì dostupné a kvalitní Cavy.
Závìr
Cava je fascinující umivé víno s bohatou historií, kvalitní výrobní metodou a irokou kálou stylù. Je skvìlou alternativou k Champagne, pøièem èasto nabízí vynikající hodnotu za peníze. A u preferujete svìí Brut Nature nebo vyzrálou Gran Reservu, Cava je vdy skvìlou volbou pro oslavy i kadodenní pøíleitosti.