Vína dle klasifikace
-
Česká Republika vína dle klasifikace
-
France vína dle klasifikace
-
Itálie vína dle klasifikace
-
Německo vína dle klasifikace
-
Portugalsko vína dle klasifikace
-
Rakousko vína dle klasifikace
-
Řecko vína dle klasifikace
-
Španělsko vína dle klasifikace
Nejprodávanější

Suché francouzské bílé víno z oblasti Languedoc, je složeno ze 100 % odrůdou Rolle, kterou můžete znát také pod italským názvem Vermentino.

Atraktivní světle zlatavá barva. Ve vůni žlutá jablka, broskve, pomerančová kůra se stopou středomořských bylinek.

Jemná, živá ovocná vůně připomínající vyzrálé tropické ovoce s náznaky bílých květů a čerstvých citrusů.

Třpytivá, lososově růžová barva. Vůně je elegantní, výrazná s aroma drobného červeného ovoce, růžového grepu a květu růží.

Veltlínské zelené 100% - Veltlín z trati Nová hora, dříve Úlehle, keře staré přes 40 let, 20% vína zrálo na akátovém sudu o objemu 225 l zbytek v nerezovém tanku.

Jemná, živá ovocná vůně připomínající vyzrálé tropické ovoce s náznaky bílých květů a čerstvých citrusů.

Víno purpurově rudé barvy s rubínovými odlesky. Ve vůni koncentrované s tóny červených bobulovin, ostružin, švestek, okvětních plátků růží, černého čaje, lékořice a grafitu.

Muškát Moravský 2021, pozdní sběr, polosuché, řada vín z kolekce „Pozdravy z Národního parku Podyjí“, Viniční trať Vrbovec - Slunný vrch, Alkohol 12,5...

Rubínově červené barva se světlými odlesky. Aroma v sobě snoubí florální tóny s ovocným projevem třešní a malin.

Sytá rubínově červená barva s granátovým okrajem. Intenzivní, elegantní a mohutné aroma kakaových bobů, máty, švestkových povidel, kandovaných třešní a kokosových ořechů v závěru.

Barva slámově žlutá, bohaté perlení. Ve sladké chuti rozeznáváme půvabné aromatické vlastnosti hroznů Moscato d’Asti s pestrou květinovou vůní.

Rubínová barva s fialovým meniskem, vůně tmavých třešní, sušených bylinek s jemným náznakem pepře a švestek.

Rubínová barva s fialovým meniskem, vůně tmavých třešní, sušených bylinek s jemným náznakem pepře a švestek.

Čistá a svěží s ovocnými tóny citronů, limetek, čerstvě oloupaných grepů, hrušek na pozadí peckového ovoce a náznaku bílého pepře.

Aroma vína v sobě kombinuje projevy bílého ovoce a květin. Na patře se příjemně snoubí svěží chuť citrusů a hřejivý alkohol, jež umocňuje celkově příjemně kulatý projev vína,...

Odrůdově typické a osvěžující aroma kiwi, mučenky a citrusů. Intenzivní, přitom poddajná a křupavá chuť v sobě kombinuje ovocné a kořenité tóny.

Sauvignon Blanc Sauvage Verýsek 2021 zrál ve velkých francouzských dubových sudech a byl míchán na jemných kvasničních kalech.

Čistá rubínová barva, vyšší viskozita. Středně intenzivní bohaté aroma připomíná černý rybíz, uzené švestky, višňový kompot a tabákový list, praženou kávu.

Bodegas San Alejandro, Baltasar Gracián je Garnacha z parcel starých více než 60 let, Calatayud, Aragon, Španělsko.

Zweigelt Ried Fuchaberg od vinařky Petry Unger z rakouské Křemže, jemné elegantní víno s typickým odrůdovým charakterem.

Vůně vyzařuje dostatek zralého bobulového ovoce, přecházejícího do pikantní balzamické noty podpořené o tóny ušlechtilého dřeva a čokolády.

Jiskrná rubínová barva. Elegantní podmanivé aroma červeného peckového ovoce, jako jsou například třešně, dále pak ostružin a koření.

Vůně vyzařuje dostatek zralého bobulového ovoce, přecházejícího do pikantní balzamické noty podpořené o tóny ušlechtilého dřeva a čokolády.

Georg Mosbacher 2021 Pfalz, Deidesheim Riesling Spätlese VDP.ORTSWEIN je excelentní, přírodně sladký Riesling, zbytkový cukr 80,3 g/l.

Světlejší rubínová se světlejším meniskem, Má intenzivní vůni sušených švestek a třešní, harmonicky doplněnou tóny vanilky a marmelády.

Elegantní Valpolicella Classico Superiore z vinic Montegradella. Tmavé ovoce, koření, jemné dřevo a sametová struktura. Ideální ke zvěřině, sýrům a pečenému masu. Servírujte při...

Jemné a rafinované ovocné aroma tropických plodů, jako je například ananas, je doplněno o tóny bílého pepře a květů vistárie a magnólie.

Sytá rubínová barva se světlejším meniskem, víno má intenzivní vůni sušených švestek a třešní, harmonicky doplněnou tóny vanilky, povidel a pražených kakaových bobů.

Regolo Ripasso 2024 Sartori di Verona je elegantní červené víno z oblasti Valpolicella.

Víno purpurově rudé barvy s rubínovými odlesky. Ve vůni koncentrované s tóny červených bobulovin, ostružin, švestek, okvětních plátků růží, černého čaje, lékořice a grafitu.

Crémant de Bordeaux Brut Bastor La Montagne 2021 – elegantní šumivé víno z oblasti Sauternes. 80 % Sémillon, 20 % Cabernet Franc, 20 měsíců na kalech, dozáž sauternským vínem....

Jemná, živá ovocná vůně připomínající vyzrálé tropické ovoce s náznaky bílých květů a čerstvých citrusů.

Tmavě purpurová barva s granátovým meniskem, střední viskozita. Intenzivnější aroma připomíná třešňový koláč, červený rybíz a zralé maliny.

Rafinované aroma lesních jahod, višní, vanilky a květin. Chuť je výrazná, přitom jemná, primární ovocné tóny jsou doplněny bohatou paletou chutí jako jsou lesní podrost,...

Sekt vyrobený tradiční metodou kvašením v láhvi z odrůd Chardonnay (80 %) a Pinot Blanc (20 %).

Světle žlutozelená barva, nazrálá autolytická vůně sladkých briošek s nádechem citronové kůry a koření.

Světle žlutozelená barva, nazrálá autolytická vůně sladkých briošek s nádechem citronové kůry a koření.

Světle žlutá barva se zelenkavými odlesky. Čistá šťavnatá vůně s tóny heřmánkového čaje, lipového květu a rozkvetlé jabloně.

Čirá zářivě žlutá barva se světle zelenkavými odlesky a velmi vyšší viskozita. Vůně je čistá, šťavnatá s nádechem zralého sadového ovoce, bílého pepře, physalis, meruňky a...

Jemné a rafinované ovocné aroma tropických plodů, jako je například ananas, je doplněno o tóny bílého pepře a květů vistárie a magnólie.

Komplexní aroma citrusů a bílých květů doplněné tóny briošky, pečeného chleba a vanilky.

Vůně zralého bobulového ovoce, jež přechází do pikantních balzamických tónů. To vše je podpořeno tóny ušlechtilého dřeva a čokolády.

Bodegas San Alejandro, Baltasar Gracián je Garnacha z parcel starých více než 60 let, Calatayud, Aragon, Španělsko.

Skvělý Riesling od špičkového vinaře, hrozny jsou pěstovány na čedičovém podloží vínic Pechstein a Ungeheuer, velmi specifické traťi.

Vůně vyzařuje dostatek zralého bobulového ovoce, přecházejícího do pikantní balzamické noty podpořené o tóny ušlechtilého dřeva a čokolády.

Komplexní vůně s tóny velmi vyzrálých třešní, kávy a pečených švestek. Výjimečně silná a komplexní chuť, která navozuje iluzi sladkosti.

Jemné a rafinované ovocné aroma tropických plodů, jako je například ananas, je doplněno o tóny bílého pepře a květů vistárie a magnólie.

Světle zeleno žlutá barva. V srozumitelné ovocné vůni vynikají tóny broskví a jablek, které doplňuje podtón bílých květů.

Vůně vyzařuje dostatek zralého ovoce, přecházejícího do pikantní balzamické noty.

“Magari” Rosso Bolgheri DOP, vinařství Ca' Marcanda, Angelo Gaja, ročník 2021,34% Cabernet Franc, 33% Cabernet Sauvignon, 33% Petit Verdot.

Zlatavá barva se zelenými odlesky. Intenzivní aroma s tóny papáji, bílé broskve, angreštového kompotu, rybízových pupenů a koření.

Camarcanda Bolgheri Rosso DOC 2020, vlajková loď toskánského vinařství Ca' Marcanda v Bolgheri, 80% Cabernet Sauvignon, 20% Cabernet Franc.

Je to mistrovské dílo, výjimečné ve stylu, charakteru i osobitosti. Vůně vyzařuje dostatek zralého ovoce, přecházejícího do pikantní balzamické noty podpořené o tóny španělského...

Světle slámová barva se zlatými odlesky. Intenzivní plné aroma nektarinek, meruněk, lískových jehněd, vlhké půdy a čerstvých bylin.

Vůně vyzařuje dostatek zralého ovoce, přecházejícího do pikantní balzamické noty podpořené o tóny španělského cedru.

Vůně vyzařuje dostatek zralého ovoce, přecházejícího do pikantní balzamické noty podpořené o tóny španělského cedru.

Vůně vyzařuje dostatek zralého ovoce, přecházejícího do pikantní balzamické noty podpořené o tóny španělského cedru.
Rozdělení vín dle germánského a románského způsobu klasifikace
Vinařský svět je rozmanitý a způsoby klasifikace vín se liší podle tradic, historie a legislativních rámců jednotlivých zemí. Mezi nejvýznamnější systémy patří germánský a románský způsob klasifikace vín. Tyto dva přístupy se liší ve svém důrazu – germánský systém se zaměřuje především na cukernatost hroznů, zatímco románský klade hlavní důraz na původ a apelaci. Pojďme se podívat na rozdíly a specifika obou systémů.
Germánský způsob klasifikace vín
Germánský systém pochází především z německých vinařských tradic a je rozšířený i v zemích střední Evropy, jako je Rakousko nebo Česká republika. Tento způsob klasifikace se primárně soustředí na cukernatost moštu v době sklizně, která je považována za ukazatel kvality vína.
Hlavní znaky germánského systému:
- Důraz na cukernatost hroznů (Klosterneuburger Mostwaage – KMW nebo stupně ČNM): Čím vyšší je cukernatost moštu, tím vyšší je potenciál pro výrobu kvalitního vína.
- Kategorizace podle kvality hroznů, nikoli pouze podle původu: I víno z méně prestižních oblastí může získat vysokou klasifikaci, pokud je cukernatost dostatečná.
- Flexibilita stylů: Od suchých vín po sladká vína, zejména v kategoriích Prädikatswein.
Německý systém – Prädikatswein:
V německém systému jsou vína rozdělena podle stupně zralosti hroznů a obsahu cukru v moštu. Kategorizace zahrnuje:
- Kabinett – lehká, suchá až polosladká vína z plně zralých hroznů.
- Spätlese – vína z pozdně sbíraných hroznů, obvykle plnější a aromatičtější.
- Auslese – vína z vybraných, přezrálých hroznů, častěji sladší.
- Beerenauslese (BA) – sladká dezertní vína z bobulí napadených ušlechtilou plísní (botrytis cinerea).
- Trockenbeerenauslese (TBA) – nejsladší vína z přezrálých, seschlých bobulí.
- Eiswein – vína z hroznů sbíraných a lisovaných při mrazu, s vysokou koncentrací cukru a kyselin.
Rakouská klasifikace vín:
Rakouský systém je podobný německému, ale zahrnuje i specifické kategorie, jako jsou DAC (Districtus Austriae Controllatus), které kombinují germánský přístup s apelací podle regionu (částečný románský vliv).
Románský způsob klasifikace vín
Románský systém pochází z tradičních vinařských oblastí, jako jsou Francie, Itálie, Španělsko a Portugalsko. Tento způsob se primárně soustředí na původ hroznů (terroir) a dodržování tradičních výrobních postupů.
Hlavní znaky románského systému:
- Důraz na terroir (půda, klima, mikroklima): Věří se, že místo původu má klíčový vliv na charakter vína.
- Přísná regulace výrobních postupů: Včetně povolených odrůd, maximálních výnosů a způsobu zrání.
- Hierarchická struktura apelací: Různé úrovně podle kvality a původu.
Francouzská klasifikace (AOC/AOP):
Francie je vzorem pro většinu románských klasifikací. Systém zahrnuje:
- AOP (Appellation d’Origine Protégée) – nejvyšší kategorie chráněného původu.
- IGP (Indication Géographique Protégée) – regionální vína s mírnějšími pravidly.
- Vin de France – stolní vína bez geografické specifikace.
Italská klasifikace:
Itálie má podobně strukturovaný systém:
- DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita) – nejvyšší úroveň s přísnými pravidly.
- DOC (Denominazione di Origine Controllata) – vína z definovaných oblastí s kontrolovaným původem.
- IGT (Indicazione Geografica Tipica) – regionální vína s určitou volností.
Španělská klasifikace:
Španělsko se zaměřuje nejen na původ, ale i na dobu zrání:
- DO (Denominación de Origen) – chráněná oblast původu.
- DOCa (Denominación de Origen Calificada) – nejvyšší status (pouze Rioja a Priorat).
- Crianza, Reserva, Gran Reserva – kategorie podle doby zrání.
Srovnání germánského a románského systému:
Kritérium |
Germánský systém (např. Německo, Rakousko) |
Románský systém (např. Francie, Itálie) |
Hlavní důraz |
Cukernatost moštu (potenciál alkoholu) |
Původ (terroir) a tradiční postupy |
Klasifikace podle |
Stupně zralosti hroznů (Prädikatswein) |
Apelace a regionální pravidla |
Styl vín |
Široké spektrum – od suchých po dezertní |
Často vázáno na styl typický pro oblast |
Flexibilita |
Vyšší, ale méně regionálně svázaná |
Nižší, ale s důrazem na tradici |
Význam ročníku |
Klíčový (kvůli klimatu) |
Významný, ale terroir dominuje |
Závěr
Oba způsoby klasifikace mají své místo a význam. Germánský systém je vhodnější pro vinařské regiony s proměnlivým klimatem, kde cukernatost hroznů hraje klíčovou roli. Naopak románský systém je založen na hluboké tradici a terroiru, což činí vína jedinečnými a typickými pro konkrétní regiony.
V praxi se oba systémy někdy prolínají – například v Rakousku, kde najdeme jak Prädikatswein, tak DAC apelace, nebo ve Španělsku, kde je původ doplněn klasifikací podle doby zrání.
Pro profesionálního sommeliera je důležité oba systémy dobře znát, aby mohl zákazníkům kvalifikovaně poradit a rozlišit specifika jednotlivých vín podle jejich původu, cukernatosti, stylu a tradice.